Бажаний делікатес на наших столах – морепродукти. Рецепти приготування зазвичай використовують мінімум спецій, щоб підкреслити, але не перебити ніжний смак, яким володіють блюда з морепродуктів. Рецепти з фото докладно, у всіх дрібницях розкажуть, як найкращим чином приготувати і подати мідії, кальмарів, гребінці, креветки та інші, більш екзотичні, види морепродуктів.
Закуска запечена скумбрія
Складові:
-
- Скумбрія – 1 шт.
- Зелень (кріп) – 100 г
- Лимон – 1 шт.
- Морква – 1-2 шт.
- Гриби – 150 г
- Лук – 2 шт.
- Картопля – 4-5 шт.
- Сіль за смаком
- Перець – за смаком
- Часник – 2 зубчики
- Спеції для риби
Спосіб приготування:
-
- У скумбрії видаляємо нутрощі і зябра, ретельно миємо й обсушуємо паперовими рушниками.
- Посипаємо сіллю, перцем і спеціями для риби. Ми залишаємо скумбрію маринуватися.
- Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями і пасеруємо на рослинній олії, поки він не стане м’яким.
- Моркву натираємо на крупній тертці і відправляємо до цибулі. Читайте ще: Пісні закуски: покроковий рецепт з фото.
- Солимо і тушкуємо до напівготовності моркви, тобто поки вона не змінить колір. (За бажанням до моркви з цибулею можна додати відварений рис або яйця.) Картопля розрізаємо вздовж на тонкі слайси.
- З половини лимона видавлюємо сік, а залишився нарізаємо тонкими півкругами.
- На фольгу, складену в 2 рази, викладаємо скумбрію спинкою вниз. Запечатує краї фольги. Фаршируємо скумбрію. Спочатку закладаємо половину пасерувати овочів, потім у одного з країв розміщуємо кілька лимонних часточок і фаршируємо залишилися овочами. Щоб сік з риби не витікав, під зяброві кришки закладаємо по 1 ст. ложці засмажкою.
- По краях скумбрії укладаємо картопля, цілі грибочки і лимон. Поливаємо скумбрію лимонним соком, залишивши 2 ч. Ложки для соусу. Картопля і гриби солимо і перчимо, скроплюємо рослинним маслом.
- Деко застилає двома шарами фольги і викладаємо туди рибу. Відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів, на 25 хвилин.
- У рослинне масло видавлюємо часник, додаємо рубану зелень кропу і лимонний сік.
- Гарячу рибу поливаємо часниковим соусом. Фарширована скумбрія, запечена в духовці, готова.
Бурякові млинці з оселедцем
Складові:
-
- борошно 1 склянки
- яйце 2 шт.
- кефір 1 стакан
- вода 1 склянка
- сіль 1 щіпка
- цукор 2 ст.л..
- розпушувач 1 ч.л..
- буряк 1 шт.
- рослинна олія
- начинка
- яйце варене 2 шт.
- оселедець малосольний 250 г
- зелена цибуля пучок шт.
- вершковий сир 70 г
- чорний перець за смаком
Спосіб приготування:
-
- Спочатку зваримо або запекти буряк до м’якості. Остудити її і пюріруем в блендері. Буряк має бути смачною і не волокнистої, щоб не зіпсувати млинці.
- Яйця розмішати з цукром, сіллю і кефіром, розведеним з водою. Додамо борошно, рослинне масло і розпушувач. Вольем в тісто бурякове пюре. Добре розмішати і залишимо на 15-20 хвилин. Випікаємо млинці на сковороді звичайним способом.
- Приготуємо начинку. Зелену цибулю вимиємо, стряхнемо вологу і наріжемо. Яйця зваримо в круту. Малосольного оселедець почистимо і филируем. Все наріжемо подрібніше.
- Кожен млинець змастіть вершковим сиром. Розподілимо начинку на половині млинчика і звернемо його рулетиком. Перед подачею охолодити в холодильнику.
Смачна гаряча закуска з креветками
Складові:
-
- креветки
- часник
- оливкова олія
- лимонний сік
- горошок
- сир фета
- сіль
Спосіб приготування:
-
- Підготуємо заздалегідь всі інгредієнти і покладемо їх на стіл перед собою. Переконавшись в наявності всього необхідного, починаємо безпосереднє приготування закуски.
- Спочатку приготуємо пюре з зеленого горошку. Для цього горошок (можна заморожений) заливаємо теплою водою, ставимо на плиту і доводимо до кипіння.
- Після того як вода закипіла, проварити його ще близько 2 хвилин. Після закінчення часу вимикаємо вогонь, горошок з водою виливаємо в друшляк, тим самим позбувшись від води. Даємо охолонути горошку
- Беремо блендер. Крім горошку, в девайс кладемо 100 г сиру фета, 1 ст. л. лимонного соку, а також 1 ст. л. оливкового масла, сіль і перець за смаком. Після того як блендер подрібнити всі інгредієнти, повинна вийти однорідна маса. Якщо вдома не виявилося сиру фети, можна використовувати бринзу. Між собою вони дуже схожі.
- Наступним етапом буде приготування морепродуктів. Сама креветка повинна бути повністю разморожена і очищена від панцира.
- Смажимо креветки на середньому вогні з декількома краплями оливкової олії. Обсмажуємо морепродукт з обох сторін по кілька хвилин.
- Для аромату додаємо дрібно нарізаний зубчик часнику і подрібнену цедру лимона. Як тільки креветки стануть рум’яного кольору, сковороду прикриваємо кришкою і прибираємо з плити.
- Прийшов час зайнятися хлібом. Його необхідно злегка обсмажити на сковороді або використовувати тостер. Обсмажений хліб натираємо зубчиком часнику. Зверху кладемо пюре з горошку, а потім по 2 креветки.
- Такі креветки у вигляді закуски з італійським рецептом бажано подавати на стіл в гарячому вигляді, хоча і охолодженими вони теж гарні. Смачна закуска з креветок обов’язково сподобається вам і вашим гостям.
Сирна закуска з креветками
Складові:
для рулету:
-
- 500 г жирного сиру, наприклад, Гауда
- 200 г м’якого сиру
для начинки:
-
- 150-170 г коктейльних креветок
- потроху зелені кропу, петрушки, базиліка
- вершкове масло
Спосіб приготування:
-
- На вогонь ставимо досить велику каструлю, наповнену водою приблизно на дві третини.
- Поки гріється вода, твердий сир натираємо або нарізаємо маленькими шматочками.
- Пристойного розміру пакет з харчової плівки змащуємо всередині вершковим маслом і складаємо в нього сир.
- Злегка пропрасовуємо долонями, «виганяючи» повітря, скручуємо і закріплюємо міцною ниткою верх пакета.
- Тепер нам треба помістити його в каструлю таким чином, щоб низ пакета не торкався дна. Найпростіше закріпити його на ручці металевої поварешки (шумівки) і покласти її на краю каструлі.
- Через 15-20 хвилин тихого кипіння води сир розплавиться. Він не потрібен нам зовсім рідким, просто – м’яким.
- Виймаємо пакет, розв’язуємо, кладемо на обробну дошку і прямо в ньому розгортаємо сир качалкою до потрібного розміру і товщини 4-5 мм, після чого акуратно відрізаємо і знімаємо верхній шар плівки.
- Якщо не знайшлося достатньо великого пакета, розплавляємо сир в тому, який є, потім розминаємо в коржик, а потім викладаємо на плівку і розгортаємо.
- До речі, сир можна розплавити, і поклавши його, загорнутим в плівку, в друшляк, поміщений в каструлю з киплячою водою.
- Коктейльні креветки (це ті, що вже зварені і очищені), які зазвичай продають замороженими, розморожуємо в холодильнику, потім обдаємо окропом. Або просто кладемо в друшляк і поливаємо окропом. нарізаємо шматочками.
- Якщо коктейльних креветок не знайшлося, беремо варено-морожені креветки, хвилину тримаємо в солоному окропі, після чого остуджують і чистимо.
- Для начинки добре перемішуємо м’який сир, креветки і рубану зелень. Любимо «гарячіше» – злегка посипаємо меленим перцем. І спробуємо начинку на смак – можливо, знадобиться підсолити.
- Розподіляємо начинку на сирної коржі, звертаємо рулет, затягуємо в плівку і тримаємо в холодильнику мінімум 2-3 години. А краще – добу. Після чого можна нарізати скибочками і подавати.
Закусочні профитроли з лососем
Складові:
Для тіста:
-
- Борошно пшеничне – 100 г
- Вода – 100 мл
- Масло вершкове – 50 г
- Яйця – 2-3 шт.
- Сіль – щіпка
Для начинки:
-
- Сир вершковий – 300 г
- Черевця лосося – 300 г
- Петрушка – 1 гілочка (для прикраси)
- Лосось копчений – 50 г (для прикраси)
- Ікра червона – 1 ч.л.
- Сметана 20% – 3 ст. л.
Спосіб приготування:
-
- Профітролі – це проста, оригінальна, смачна і швидка в приготуванні закуска. Начинку можна змінювати на свій смак. Це може бути м’ясо або гриби.
- Рецепт тіста, перевірений роками. Усередині ці профитроли – повністю порожні. Найголовніше – правильно вгадати консистенцію тесту. Воно повинно бути густіше, ніж на оладки.
- Яйця потрібно забивати по одному, і поки попереднє повністю не з’єднається з тестом, нове не забивати! У нас пішло 2 великих яйця і жовток від третього.
- Для приготування тіста нам знадобляться продукти, зазначені в списку.
- Наливаємо в кухлик воду, додаємо вершкове масло і щіпку солі. Доводимо до закипання.
- Не знімаючи з плити, робимо невеликий вогонь, всипаємо відразу всю муку і дуже швидко перемішуємо дерев’яною або силіконової лопаткою.
- Маса стає однорідною і гладкою.
- Тісто готове тоді, коли на дні залишається як би плівка. Тісто потрібно охолодити до трохи теплого стану. Добре – виставити на балкон.
- Потім масу перекладаємо в блендер, додаємо одне яйце і пробиваємо до повного з’єднання його з тестом. Потім додаємо по черзі яйця, що залишилися. Консистенція – густіше, ніж на оладки. Якщо тісто вийде рідким, виправити його буде неможливо, борошно додавати не можна.
- Наше тісто готове. Перекладаємо його в кондитерський мішок з круглою або зірчастої насадкою або в шприц і відкидають на деко, застелене папером для випічки, невеликі вироби. Можна це робити за допомогою ложки.
- Відправляємо в заздалегідь розігріту до 200 градусів духовку. Випікаємо 15 хвилин. Духовку не відкривати – тісто може осісти. Вироби за цей час повинні злегка зарум’яниться і добре підрости. Потім температуру знижуємо до 160 градусів і залишаємо в духовці ще на 15 хвилин. Газ вимикаємо, дверцята відкриваємо і ще хвилин 5 Не виймаємо.
- Приступаємо до приготування начинки. Для неї нам знадобляться продукти, зазначені в списку.
- Рибні продукти відправляємо в блендер і пробиваємо їх. Додаємо сир, сметану і збиваємо в однорідну масу. Начинка готова. У профитролей зрізаємо верхівки. Через шприц наповнюємо їх начинкою. Вставляємо шматочок лосося.
- Додаємо кілька ікринок і листочок петрушки. Закусочні профитроли з лососем готові
Кальмар фарширований рисом і грибами
Складові:
-
- Кальмари – 100 г
- Рис довгий – 70 г
- Печериці – 5-6 шт.
- Овочі (заморожені) – 2-3 ст.л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 2 зубчики
- Вершки – 0,5 склянки
- Олія – 2 ст.л.
- Сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування:
-
- Сьогодні пропоную приготувати дуже смачне блюдо, яке, крім іншого, виходить ще й красивим – фаршированого кальмара, підійде навіть для святкового столу.
- Для начинки пропоную взяти рис, додати смажені гриби і цибулю, також, для яскравості і багатшого смаку, додати суміш овочів – горошок, кукурудза, спаржа, перець. Кальмар запікатиметься в духовці, в вершках – вийде дуже смачно. Таке блюдо не потребує доповненні, хіба що можна подати свіжий помідор або домашні соління.
- Продукти для приготування кальмара, фаршированого рисом і грибами, в духовці підготувати за списком, і приступати до процесу.
- Очистити цибулю і часник, сполоснути, просушити і нарізати кубиками середнього розміру. Гриби вибрати будь-які, в нашому варіанті використовуються печериці.
- Гриби також потрібно вимити і просушити, нарізати дрібно. Підготувати трохи заморожених або свіжих овочів за смаком. Прогріти рослинне масло в сковороді, перекласти овочі і підсмажити кілька хвилин.
- Відварити рис до готовності, остудити трохи і перекласти в глибоку миску.
- Додати до рису овочі зі сковороди.
- Посолити і поперчити начинку за своїм смаком, перемішати і зняти пробу. За бажанням додати спеції на свій смак.
- Вимити і просушити тушку кальмара. Якщо кальмар – НЕ очищений, почистити його. Наповнити щільно кальмара начинкою. Закріпити кальмара шпажкою або зубочисткою. Перекласти начиненого кальмара у жароміцних ємність.
- Залити вершки, посолити і поперчити. Запечатати форму фольгою, запікати кальмара, фаршированого рисом і грибами, в духовці 20 хвилин при 180 градусах. Через деякий час фольгу зняти і готувати кальмара ще 7-10 хвилин.
- Ось і все, тепер кальмара подавати до столу, нарізавши його шматочками.
Закуска кальмар з овочами
Складові:
-
- Тушки кальмарів очищені – 3 шт.
- Стручкова квасоля – 100 г
- Кабачок – 1/2 шт.
- В’ялені помідори черрі – 7-8 шт.
- Свіжа петрушка – 3-4 гілочки
- Олія – 2 ст.л.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Спеції – 1/5 ч.л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 3 зубки
Спосіб приготування:
-
- На перший погляд, таке блюдо, як фаршировані тушки кальмарів, здається якимось складним і екзотичним. Однак варто тільки приготувати овочеву начинку, як можна вважати, що страва майже готова.
- Адже очищених кальмарів залишається тільки наповнити овочами і обсмажити протягом 5 хвилин – довше смажити не потрібно, так як кальмар може стати «гумовим». І це не перебільшення – переварений або пересмажений кальмар нагадує саме гуму.
- Коли мені хочеться зробити фаршированих кальмарів взимку, я використовую заморожену овочеву суміш – її я завчасно роблю влітку. І виходить нітрохи не гірше, ніж зі свіжих овочів. Подача готового блюда, як на мене, неможлива без пари гілочок свіжої петрушки.
- Щоб приготувати кальмарів, фаршированих овочами, бажано заздалегідь підготувати всі інгредієнти – тушки, овочі, олія, спеції і прянощі.
- Свіжий кабачок я мою і нарізаю соломкою. Часник, очистивши, дрібно кришу гострим ножем. А якщо дуже поспішаю, то можу і через прес пропустити. В’ялені помідори (в даному випадку – черрі) я роблю самостійно, з улюбленими травами і спеціями. Тому додаю їх скрізь! Хіба що в чай не кладу. Ось і тут – дрібно ріжу помідори і відправляю в миску до овочів. Цибулину чищу і кришу дрібно.
- Розігріваю трохи масла на сковороді і обсмажую овочі майже до повної готовності. Можна обсмажувати на рослинній або вершковому маслі. У другому випадку на кшталт смачніше виходить. Але вершковий присмак не всім до душі, тому на розсуд шеф-кухаря!
- Тушки кальмарів купую вже очищені. Звичайні тушки начебто легко чистити, але, чесно, мені ліньки. Та й за ціною різниця невелика. Очищені тушки досить обполоснути і перевірити на наявність «сюрпризів» – так би мовити, а раптом! Наповнюю майже до самого краю овочами і краю сколюватися зубочисткою.
- Наповнивши всі тушки овочами, обсмажую їх на рослинному маслі по 2-3 хвилини з кожного боку. Кришку сковороди краще закрити, щоб кальмари вже точно присмажився. Та й щоб масло раптом не «стрельнуло»
- Ось і все, можна дивувати і шокувати близьких фаршированими морепродуктами. Звичайно, кальмари, фаршировані овочами – страва не дуже ситне, більше як закуска підійде. Тому не забудьте про гарнір і салатик який-небудь, рибку, м’ясо. А то звільнять з шеф-кухарів.
Закуска з мідій
Складові:
-
- Помідори великі: 8 шт.
- Мідії: 500 г
- Картопля: 100 г
- Рис, типу карнаролі: 100 г
- Часник: 1 часточка
- Лук білий: ½ шт.
Спосіб приготування:
-
- Промийте мідії під проточною водою;
- Очистіть ножем поверхню стулок від грубих білих і сірих корок і нальотів; відірвіть «борідку»;
- Як і раніше під проточною водою очистіть мідії від мулу і водоростей. Можна використовувати щіточку або сіточку для миття посуду;
- У об’ємної сковороді розігрійте трохи оливкового масла з часточкою часнику. Помістіть мідії;
- Накрийте кришкою і готуйте на невеликому вогні поки все мідії не розкриються. Знадобиться близько 5 хвилин.
- Зніміть з вогню; при бажанні можете присипати невеликою кількістю подрібненої петрушки. Відокремте тільця мідій від стулок і помістіть в мисочку. Отриману підливу профільтруйте через ситечко і зберігайте в іншій мисочці.
- Приступите до приготування помідор. Виберіть помідори круглої форми, червоні, великі і щільні. Помийте їх під проточною водою, промокніть рушником і зріжте верхню частину з «хвостиком» – вона нам в нагоді в якості «кришки».
- За допомогою ложки вийміть м’якоть з помідор переклавши її в ще одну мисочку – м’якоть нам стане в нагоді для приготування рису;
- Підсолити помідори зсередини і переверніть їх на решітку для стікання вологи.
- Помийте і почистіть картоплю; поріжте на маленькі шматочки і тримайте під рукою в окремій мисочці покривши повністю холодною водою щоб картопля не почорнів.
- Дрібно нарубати лук і припустіть його в невеликій кількості оливкової олії.
- Перекладіть в нього м’якоть помідор, яку при бажанні можете попередньо подрібнити.
- Додайте рис і протушкувати разом кілька хвилин.
- Влийте отриману при варінні мідій підливу. Чи не соліть, оскільки підлива мідій вже солона від морської води.
- Додайте кубики картоплі і тушкуйте все разом під кришкою на слабкому вогні близько 20 хвилин, підливаючи невеликими порціями овочевий бульйон.
- У самому кінці приготування рису додайте мідії. Підсолити за потребою і зніміть з вогню.
- Помістіть помідори на жаровню, або іншу жаростійку посуд, так щоб вони трималися бочками один за одного.
- Наповніть їх приготованим рисом, полийте трохи рис і помідори оливковою олією і запікайте в розігрітій до 180 ° духовці хвилин 30, а потім підрум’яньте під грилем ще хвилин 10.
- Відрізані «кришечки» розкладіть на пергамент і запікайте разом з помідорами.
Мідії з часниковим соусом
Складові:
-
- Мідії свіжі, в раковинах – 450 г
- Пармезан (подрібнений на тертці) – 45 г (3 ст. Л.)
- Часник (дрібно рубаний) – 2 зубки
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- Оливкова олія – 1 ст. л.
- Петрушка свіжа (рубана) – 30 г (2 ст. Л.)
- Чорний мелений перець – 1/2 ч. Л.
- Вода – 3 ст. л.
Спосіб приготування:
-
- Молюски помити, почистити щіточкою, видалити пошкоджені або розкриті.
- Викласти мідії у велику каструлю, додати 3 столові ложки води, накрити і поставити на плиту, готувати близько 5 хвилин (більшість раковин повинні за цей час розкритися).
- Відкинути мідії на друшляк, дати воді стекти. Читайте ще: Що подати на закуску рецепти з фото.
- Видалити черепашки, які не розкрилися. У розкритих молюсків зняти одну половину раковини, видалити, а м’ясо залишити на другий половині.
- Ці повні раковини викласти у жароміцних форму відкритої стороною вгору (черепашки повинні лежати впритул один до одного, утворюючи один суцільний шар).
- Включити духовку з функцією «гриль» для попереднього розігріву до високої температури. У невеликій металевій мисці розтопити вершкове масло, дати охолонути.
- Додати в охолоджене вершкове масло пармезан, оливкова олія, петрушку, часник і чорний мелений перець.
- Викласти сирну масу в кожну раковину зверху м’яса молюска і злегка придавити зворотною стороною чайної ложки.
- Помістити форму з мідіями в духовку під гриль, готувати близько 2 хвилин. Подавати мідії запечені прямо в раковинах.