Тріска відносно недорога, проста в приготуванні, і це відмінне доповнення до здорової дієти. Приготування філе тріски повинно проводитися просто і з вологим теплом, щоб вони не висихали.
Філе тріски випічки, акуратно загорнуті в алюмінієву фольгу, виявляє кращі з їх тонкого, м’якого смаку і твердої текстури.
Страви з тріски особливо популярні в середземноморській кухні. Найсмачніша тріска – відварна з прянощами або запечена. Смажена тріска виходить кілька сухуватою. На відміну від м’яса, риба, в тому числі і тріска, менш популярний і, безумовний, з точки зору визнання смаку і користі, продукт. Про це свідчить і кількісний аналіз кулінарних книг і рецептів, який кожен може провести самостійно. М’ясних страв завжди більше. Читайте ще: Закуска до шампанського: покроковий рецепт з фото.
Проте, на світі багато людей віддає рибі пальму першості і навіть повністю виключають зі свого раціону. Розглянемо варіанти рецептів приготування смачної тріски, щоб приміряти різні точки зору.
Закуска тріска в сирній паніровці
Складові:
- філе тріски (без шкіри) – 500г (4 шматка)
- сіль, перець – за смаком
- яйце – 1 шт.
- сир (будь-який напівтвердий) – 50г
- борошно – 50г
- рослинне масло для смаження
Спосіб приготування:
- Філе тріски присолити, поперчити меленим чорним перцем.
- У неглибокій тарілці перемішати подрібнений на дрібній тертці сир і яйце.
- Розігріти сковороду, додати рослинне масло. Кожен шматочок риби з усіх боків обваляти в борошні.
- Після вмочити кожен шматочок в сирно-яєчну суміш.
- Смажити до готовності з двох сторін. На гарнір до готової рибі підійдуть свіжі або відварені овочі.
Закуска з тріски
Ароматна соковита риба з тушкованими овочами недорого, швидко і без клопоту, навіть деко чистити не доведеться. Заманливо? Тоді рецепт тріски в фользі вам сподобається, він розповість, як приготувати тріску в фользі з морквою.
Складові:
- Тріска – 400 г
- Лимон (сік) – 0,5 шт.
- Сіль – 0,25-0,5 ч ложки
- Перець білий – 0,25 ч. Ложки
- Гірчиця м’яка – 1 ч. Ложка
- Цибуля ріпчаста – 100 г
- Лук порей – 50-100 г
- Морква – 100 г
- Сало – 50 г
- Масло вершкове – 50 г
Спосіб приготування:
- розігріти духовку.
- Полити рибу лимонним соком і натерти її сіллю і перцем. Зовні і зсередини змастити рибу гірчицею
- Очистити і нашаткувати ріпчасту цибулю і цибулю-порей.
- Морква очистити і вимити. Нарізати моркву «соломкою»
- Покласти рибу на шматок фольги, попередньо змастивши його салом. Покласти частина овочів всередину тушок, а іншу – навколо.
- Покласти на рибу шматочки сала, а на овочі – масла.
- Щільно загорнути тріску з овочами в фольгу.
Запікати тріску в фользі в духовці 1 годину при температурі 180 градусів. - Крупно нарубати петрушку.
- Розгорнути рибу, посипати її петрушкою і подавати!
Тріска в овочевому соусі
Складові:
- тріска (ціла риба) – 1 шт.
- ріпчаста цибуля – 1 шт.
- часник – 2-3 зубчики
- солодка паприка – 1 ч.л.
- сіль, мелений білий перець – за смаком
- борошно – 1-2 ст.л.
- солодкий болгарський перець – 5-6 шт.
- помідори – 4 шт.
- біле сухе вино – 150 мл
- свіжа зелень – за смаком
- рослинне масло для смаження.
Спосіб приготування:
- Солодкі запашні перці треба вимити, насухо протерти, змастити олією і розкласти на деку. Запікати до пристойних підпалин на бочках перцю при 200 С.
- Перекласти перці з дека в поліетиленовий пакет, щоб трохи пізніше, коли вона охолонуть, з легкістю можна було зняти шкірку. Обкоровані перці розрізати на смужки, видаливши насіння і плодоніжки. Сік, що виділився збережіть, він теж піде в соус до риби.
- Пора зайнятися овочами. На помідорах зробити хрестоподібний неглибокий надріз і залити окропом. Залишити на кілька хвилин, а потім легко і швидко зняти з помідорів шкірку. Нарізати помідори на восьмушки, насіння видалити.
- Цибулю нарізати тонкими півкільцями і згасити на рослинному маслі в глибокій сковороді. Додати до цибулі дрібно нарізаний часник, перемішати, трохи потомить і додати в сковороду помідори, вино, паприку, приправити сіллю і перцем.
- Вогонь знизити до мінімуму і готувати, помішуючи, близько 5 хвилин. Додати на різаний смужками печений солодкий перець, розмішати, довести до кипіння і зняти сковороду з соусом з плити.
- Тріску почистити, зрізати філе разом зі шкірою. Кожну частину філе розрізати на порційні шматочки, які потім обваляйте в суміші борошна з сіллю і перцем.
- Обсмажити скибочки тріски на рослинній олії з двох боків до появи золотистої скоринки, перекласти на тарілку і відставити убік.
- На дно жароміцної формивиліть весь овочевий соус з печеними перцями, зверху розкласти шматочки тріски і запікати в попередньо прогрітій до 190С духовці приблизно 15 хвилин, поки тріска не дійде до повної готовності.
- Готову тріску разом з соусом розкласти по тарілках, посипати свіжою зеленню і подати з сірим або чорним хлібом.
Закуска з тріски з квасолею
Складові:
- тріска (морожена) – 250г
- квасоля – 250г
- ріпчаста цибуля (великий) – 1 шт.
- часник – 3 часточки
- хліб для тостів
- рослинне масло – на смак
- чебрець – за смаком
- сіль за смаком
- чорний перець – за смаком.
Спосіб приготування:
- На ніч замочити квасолю, вранці відварити в підсоленій воді.
- Я купила морожену тріску, вночі в холодильнику вона відтанула. Половину квасолі розім’яти.
- Посмажити тріску (в оригінальному рецепті її відварюють), посолити, поперчити, посипати чебрецем, відкласти на тарілку і поділити на шматочки.
- У сковороді на олії, в якому смажилася тріска, обсмажити цибулю і часник до золотистого кольору.
- Додати лушпиння масу в розім’яту квасолю.
- Додати до квасолі половину неразмятой квасолі і шматочки тріски, все повернути в сковороду і підсмажити, помішуючи (хвилин 10).
- До даного блюда подаються підсмажені грінки, а просто посмажила хліб з насінням в тостерніцей.
Закуска тріска в клярі
Складові:
- філе тріски – близько 500г.
- сіль, мелений чорний перець – за смаком
- лимон (сік) – по викуси
для клярі:
- яйце – 2 шт.
- рослинне масло – 2 ст.л.
- борошно – 5-6 ст.л.
- сіль за смаком
- вода – 1/2 склянки
- рослинне масло для смаження.
Спосіб приготування:
- Філе тріски розморозити, посолити і поперчити. Полити соком лимона і залишити на 10-15 хвилин при кімнатній температурі.
- Для клярі змішати віночком 2 жовтки з 2 ст.л. рослинного масла, потім домісити борошно і влити півсклянки холодної води. Розмішати до однорідності, посолити і залишити на 15-20 хвилин.
- В окремій мисці збити 2 білки в стійку піну і акуратно наточити їх до тесту. Кляр для риби готовий.
- Розігріти на сковороді рослинне масло. Філе тріски опустити в кляр так, щоб тісто обволокло шматок риби з усіх боків, і перенести на сковороду.
- Знизити нагрів і обсмажувати з двох сторін, поки кляр не стане апетитного золотистого кольору.
- Акуратно перекласти шматочки філе тріски в клярі на паперові серветки, щоб видалити надлишок жиру. В цьому випадку кляр буде хрустким.
Тріска під мигдально-чебрець шапочкою
Складові:
- філе тріски – 600г
- вершкове масло
- сіль за смаком
- перець – за смаком
для панірування:
- мигдаль (подрібнений і краще б видалити шкірку) – 50г
- чебрець (свіжий, дрібно нарізаний) – 1 ст. л.
- вершки – 200 мл
- вода – 200 мл
- рибний бульйон -1/2 кубика
- білий винний оцет – 1 ч. л.
- кукурудзяний крохмаль – 1,5 ст. л.
- вода (холодна) – 2 ст.л.
Спосіб приготування:
- Включити духовку на 200С. Змастити вершковим маслом вогнетривку форму і укласти в неї шматки філе тріски з проміжками або поряд. Посолити, поперчити.
- Злегка припустити на вершковому маслі подрібнений мигдаль з дрібно нарізаним чебрецем, не даючи підрум’янитися або пригоріти.
- Викласти мигдаль на рибу. У каструльці закип’ятити вершки з водою і винним оцтом.
- Розкришити кубик рибного бульйону в соус. Розвести крохмаль в холодній воді і ввести в соус, постійно помішуючи. Дати покипіти на слабкому вогні хвилин 5. Вилити соус в форму по сторонам філе, але не зверху.
- І запекти в середині духовки 20-30 хвилин. Подати з відвареною картоплею або пюре, відварною цукровим горошком, лимонним соком або часточкою лимона. Можна ще посипати свіжим чебрецем.
Міні-запіканки з тріскою
Складові:
- Гарбуз – 1 Кілограм
- Тріска – 800 Грам (філе)
- Картопля – 500 Грам
- Лимон – 0,5 Штуки
- Яйце – 1 Штука
- Вершкове масло – 25 Грам
- Сметана – 4 ст. ложки
- Оливкова олія – 4 ст. ложки
- Петрушка подрібнена – 3 ст. ложки
- Паприка солодка – 1 Чайна ложка
- Кмин – 1 Чайна ложка
- Часник – 1 Зубчик
- Сіль за смаком
- Чорний мелений перець – За смаком
Спосіб приготування:
- Рибу відварити або приготуйте на пару до готовності. Те ж саме зробіть з очищеними і порізаними картоплею з гарбузом.
- Тріску подрібніть виделкою разом з оливковою олією, петрушкою, соком лимона, розчавленим часником, кмином, паприкою і сіллю.
- Форми для випічки змастіть маслом. Розкладіть по ним фарш, заповнивши наполовину.
- Зварений гарбуз переробіть в пюре.
- У пюре додайте сметану, перець, яйце, сіль і вершкове масло. Перемішайте інгредієнти в єдину масу.
- Влийте пюре поверх рибного фаршу в формочки.
- Міні-запіканки готуйте в духовці протягом 30 хвилин при 190 градусах.
Стейк тріски в мультиварці
Складові:
- Стейк – 1 Штука
- Борошно – 50 Грам
- Спеції – 0.5 Чайних ложки
- Сіль – 1 Щіпка
- Рослинна олія – 1 ст. ложки
Спосіб приготування:
- Ось такий вельми скромний набір інгредієнтів вам знадобиться, щоб повторити рецепт приготування стейка тріски в мультиварці на вашій кухні.
- Для початку з’єднайте сіль, перець і спеції. Рибку вимийте, обсушити трохи і натріть з усіх боків спеціями. Залиште на півгодинки промаринуватися.
- У чашу мультиварки налийте олію і включіть режим Жарка. Обваляйте рибу з усіх боків в борошні
- Викладіть в розігріте масло і смажте з двох сторін до рум’яної скоринки. Коли стейк тріски буде готовий, акуратно дістаньте його з чаші і відразу ж подавайте до столу.
- Перед подачею можна збризнути соком лимона, доповнити овочами або гарніром за смаком.
Тушкована тріска з брокколі
Складові:
- Філе тріски – 2 Штуки
- Брокколі – 150-200 Грам
- Зелена цибуля – 2 Штуки
- Цибуля – 1 Штука
- Імбир – 20-30 Грам
- Перець чилі – 4 Штуки
- Вермішель – 140 Грам
- Соєвий соус – 2 ст. ложки
- Кукурудзяний крохмаль – 0,5 Чашки
- Овочевий бульйон – 1 Стакан
- Перець чорний горошком – 1 Чайна ложка
Спосіб приготування:
- Підготуйте інгредієнти: рибку промийте, брокколі поріжте досить крупно, два стебла зеленої цибулі поріжте кільцями, звичайний лук – півкільцями.
- Імбир подрібніть до пастоподібного стану. Також 2 столові ложки крохмалю відкладіть від загальної маси.
- Поставте каструльку з водою для вермішелі на вогонь. Поки вода закипає, рибу обсушити і обваляйте в крохмалі.
- Обсмажте її на розігрітій сковороді в невеликій кількості олії з одного боку спочатку (4 хвилини), потім з іншого – 1 хвилину. Тріску обсмажену поки відкладіть.
- Тепер овочі: Відведіть їх на ту ж сковороду обсмажувати. Лук, брокколі, імбир, додайте перець горошком (можете його ножем розчавити), а також перчик чилі (вони маленькі, кладемо цілими).
- Поки овочі обсмажуються, змішайте бульйон, крохмаль (2 ст.л.) і соєвий соус. Через 4 хвилини після обсмажування, додайте суміш отриману на сковороду і доведіть до кипіння.
- Як побачите, що соус з овочами почав загусати, викладіть рибку назад на сковороду. Готуйте ще хвилин 6-8, потім можете вимкнути вогонь.
- Поки рибка гаситься, можете як раз вермішель відварити в закипілої воді. Спочатку викладіть на блюдо вермішель, потім рибку тушковану і зверху овощі.Готовую тушковану тріску з брокколі можете ще прикрасити зеленою цибулею.
Рибні котлети з філе тріски
Складові:
- Філе тріски – 500 Грам
- Ріпчасту цибулю – 1 Штука
- Панірувальні сухарі – 100 Грам
- Вершки 33% – 80 мілілітрів
- Вівсяні пластівці – 4 ст. ложки
- Сіль – 2 Чайних ложки
- Чорний мелений перець – 1/2 Чайних ложки
- Сухий кріп – 1 Ст. ложка
- Рослинна олія – 2-3 ст. ложе
Спосіб приготування:
- Очищену цибулю і філе тріски нарізаємо на шматки і за допомогою блендера або м’ясорубки перекручуємо в фарш.
- Вівсяні пластівці перемелює і додаємо в фарш. Також додаємо сіль, кріп і вершки.
- Ретельно перемішуємо фарш кілька хвилин. Потім накриваємо харчовою плівкою і відправляємо в холодильник на 30 хвилин.
- Потім з фаршу формуємо котлетки, обвалюють їх в панірувальних сухарях з усіх боків.
- Обсмажуємо котлети з двох сторін на добре розігрітій олії до золотистої скоринки.
- Викладіть готові рибні котлети на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру.
- Готові рибні котлети з тріски подавайте до будь-якого гарніру.
Пиріг з тріскою в гірчичному соусі
Складові:
- Риба філе – 700 Грам
- Тісто – 250 Грам (листкове бездріжджове)
- Скумбрія – 1 Штука (гарячого копчення)
- Цибуля ріпчаста – 3 Штуки
- Бульйон – 700 мілілітрів (рибний)
- Вершки – 120 мілілітрів
- Масло вершкове – 40 Грам
- Оливкова олія – 1 ст. ложка
- Гірчиця – 1 Чайна ложка (суха)
- Сіль – 1 Щіпка
- Гвоздика – 2 Штуки
- Лавровий лист – 2 Штуки
- Перець – 1 Щіпка
Спосіб приготування:
- Лук почистіть і наріжте півкільцями. Обсмажте на вершковому маслі до прозорості.
- Додайте лавровий лист, гвоздику, перець. Залийте бульйон і уварити наполовину.
- Влийте вершки. Додайте гірчичний порошок.
- Рибне філе наріжте на шматочки. Скумбрію відокремте від кісток і теж наріжте.
- Жароміцних форму змажте маслом. Викладіть частина рибного філе. Потім – половину скумбрії. І половину цибулевого соусу. Повторіть шари до самого верху форми.
- Тісто розморозити і розкачати. Викладіть зверху на форму, добре защипніть краю.
- Зайве зріжте, виріжте якісь фігурки для прикраси, які покладіть на верх пирога. У центрі зробіть дірочку і змастіть верх пирога жовтком.
- Випікайте пиріг у розігрітій до 190 градусів духовці близько 40 хвилин.
Рибні котлети в домашніх умовах
Складові:
- Фарш тріски – 450 Грам
- Яйця – 2 Штуки
- Молоко – 100 мілілітрів
- Цибуля ріпчаста – 2 Штуки
- Хліб чорний – 40 Грам
- Цедра лимона – За смаком
- Сіль за смаком
- Сухарі панірувальні – За смаком
- Олія – За смаком
Спосіб приготування:
- Рибний фарш кладемо в тарілку і ретельно розминаємо, залишаємо на 10 хвилин.
- Зливаємо сік, який виділився з фаршу. В іншій ємності потрібно замочити в молоці чорний хліб на 15 хвилин.
- Лук подрібнюємо і обсмажуємо на рослинному маслі до золотистого кольору.
- На дрібній тертці натріть трохи цедри лимона. Додаємо у фарш яйце
- Додаємо у фарш цедру лимона, обсмажену цибулю і замочений чорний хліб. ретельно перемішуємо.
- Формуємо з фаршу котлі, занурюємо їх у збите яйце і обвалюють у панірувальних сухарях.
- Обсмажуємо котлети на рослинному маслі з двох сторін приблизно 10 хвилин.
Закуска з тріски з беконом і чорносливом
Складові:
- Філе тріски 600 г
- Чорнослив без кісточок 1,5 ст.
- Бекон 30 г
- Зелена цибуля 50 г
- Цедра апельсина 1 ст. л.
- Оливкова олія 1 ст.л..
- Чебрець (листя) 1 ч.л.
- Білий мелений перець за смаком
- Сіль за смаком
Спосіб приготування:
- Філе тріски обсушити паперовим рушником і нарізати на однакові прямокутники приблизно 4х7 см.
- Чорнослив обернути отриманими прямокутниками, зверху загорнути в бекон і закріпити зубочисткою, щоб рулетики НЕ розкрутилися.
- Аналогічним чином вчинити з усіма шматочками філе.
- Форму скропити оливковою олією, викласти рулети, зверху змастити маслом, запікати 7 хв при 180 ° С.
- Готові рулети посипати апельсиновою цедрою і дрібно нарізаною зеленню цибулі.
Закуска з філе тріски
Складові:
- 600 г філе тріски
- 300 г картоплі
- 750 г води
- 150 г оливкової олії
- 50 гр молока
- 2 зубчики часнику
- сіль
Спосіб приготування:
- Філе тріски обсушити паперовим або тканинним рушник
- Налийте в глечик води, вставте друшляк з картоплею, порізаною на 4 частини
- Виставте час на 20 хвилин, температуру на 120 ° С, швидкість на 3.
- Після подач звукового сигналу вийміть друшляк і злийте воду з глечика
- Налийте в глечик оливкова олія і покладіть 2 зубчики часнику.
- Після закінчення часу, додайте в глечик філе тріски, сіль, молоко і зварену картоплю
- Запрограмуйте Mycook на 5 хвилин, температуру на 100 ° С, швидкість на 5
- Подавайте в якості закуски з тостами з сиром або чіпсами.
- Можна фарширувати масою яйця, помідори, перець і подавати під часниковим соусом або соусом «Бешамель».
Гаряча закуска з тріски з манго
Складові:
- 1 філе тріски без шкіри 600-650 г;
- сіль;
- лимон;
- 2 ст. л. оливкового масла;
- 2 манго;
- 1 ст. л. вершкового масла;
- 2 ст. л. меду;
- мелений перець.
Спосіб приготування:
- Це смажена тріска з картоплею фрі і соусом магонеса з часником, який також включає томати і ананаси. Це дуже повне і смачна страва, до того ж легко зробити.
- Тріска смажена, швидко, легко і недорого, але її можна також приготувати в духовці або приготувати на пару, щоб супроводжувати її цим традиційним каталонським соусом, який рибалки приготували для збагачення своїх страв. Читайте ще: Закуска з огірків: покроковий рецепт з фото.
- Неважко приготувати рибу на водяній бані при низькій температурі. Спробуйте цей рецепт, в якому тріска також добре приправлена і супроводжується, це блюдо, яке потрібно повторити.
- Парова тріска цього рецепта знаходиться в духовці, але якщо ви віддаєте перевагу робити це в вогні, немає проблем, ви можете адаптувати рецепт до ваших потреб. Не забудьте підготувати смачний і простий крем для баклажанів, щоб супроводжувати його
- Не знаєте рецепт гарячої закуски з тріски з манго? Ми розповімо. Вимиту і підсушену рибу розрізати на зручні порційні шматки, по обидва боки посолити і скропити соком з половини лимона.
- Для посилення лимонного аромату на рибу можна видавити кілька крапель соку з цедри за допомогою часникового преса. Якщо він видавлюватиметься насилу, його можна акуратно зняти ножем і розподілити по рибі.
- Підготовлену тріску обсмажити з обох сторін, для цього покласти на дуже гарячу сковороду в масло оливи, обсмажити 1 хв, зменшити вогонь і смажити 1 – 2 хв з одного боку, в тому ж режимі обсмажити з іншого боку.