Роли є частиною японської кухні, хоча в самій Японії перевагу надають роллам, а суші. Роли і суші сьогодні вживають у всьому світі і ми не виняток. Напевно немає чоловічка, який хоча б раз не спробував роли або суші. А чому б нам не приготувати роли вдома самостійно?
Що необхідно для приготування суші та ролів в домашніх умовах?
Перерахуємо інструменти і пристосування, без яких просто не обійтися в процесі приготування суші. Обов’язкові спеціальні інструменти для роботи:
-
- Спеціальна машинка для приготування ролів.
- При відсутності машинки ідеально підійде бамбуковий коврікмакісу. З його допомогою ви будете закручувати майбутні суші.
- Гострий ніж, яким необхідно буде різати вийшов рулет.
- Дві дерев’яні палички для поїдання екзотичних «ласощів«.
Допоміжні інструменти, без яких ніяк не обійтися:
-
- Каструлька для варіння рису. Читайте ще рецепти приготування гарячих ролів в домашніх умовах.
- Харчова плівка обов’язкове для «ролів навиворіт». Якщо іспользуетенорі, то її використання за бажанням господині.
- Ванночка для соєвого соусу.
Продукти для приготування ролів вдома
Існують обов’язкові продукти, без яких суші складно уявити, і допоміжні (спеції, закуски). Розглянемо продукти, без яких створити роли на своїй кухні не вийде.
-
- Рис. Необхідно брати спеціальний, особливого сорту рис. Зазвичай на упаковці пишеться «Японський рис» або «Рис для ролів і суші», саме він забезпечує краще зчеплення інгредієнтів. На сьогоднішній день знайти такий рис можна в кожному великому супермаркеті. Якщо все ж існує проблема з придбанням спеціального рису, тоді можна взяти обичнийкруглозерністий рис. Єдиною відмінністю, яке ви зможете відчути, якщо правильно його приготуєте, більші зерна, що робить рол трохи грубіше.
- оцет, але не простий. Для заправки рису використовують спеціальний оцет для рісаміцукан. Він забезпечує гідну зв’язку між «рисинки» в одну масу, при цьому залишається досить розсипчастим, несхожим на кашу або сипучий плов. Додавання цього інгредієнта необхідно для будь-якої ситуації, в іншому випадку при невикористанні спеціального оцту, ваші роли ризикують розпастися під час спроби їх з’їсти.
- водорості норі. Це основний атрибут суші: з їх допомогою можна зробити роли норі-макі. Тобто в ці водорості загортаються всі інгредієнти.
- риба.Про неї говорити можна багато. Для ролів зазвичай беруть червону рибу, але є винятки, і в роли «замотують» масляну рибу або подають з штучної червоною ікрою.
До допоміжних продуктів належить начинка і особливих вимог до неї немає. Покласти всередину можна абсолютно все. Наші співвітчизники, роблячи суші на своїй кухні, загортають у них:
-
- філе лосося, вугра;
- огірки або авокадо;
- сир;
- креветки;
- крабові палички;
- омлет;
- дрібну ікру риб.
Цей список варіюється в залежності від ваших гастрономічних уподобань. Головна вимога до інгредієнтів, які купуєте для приготування суші в домашніх умовах – якість і свіжість.
Секрети приготування домашніх суші та ролів
-
- Водорослінорі, в незалежності дорогі вони або дешеві, мають однакову структуру, що не переплачуйте. Головне, щоб упаковка була ціла і чиста.
- Васабі- крім функції приправи виконує профілактичну «роботу» по знищенню мікробів, що знаходяться в свіжій рибі.
- При варінні рису слід віддати перевагу глибокій каструлі і налити в неї води всього на третину.
- Готовий рис перемішується виключно дерев’яною лопаткою, і оцет або соус на його основі вводиться по дерев’яній лопатці цівкою.
- Смачними будуть роли, в яких не більше 5 продуктів. Цей принцип називається«Правилом 5 інгредієнтів».
- Щоб з недорогої риби зробити елітну, необхідно її замаринувати у взятих в однаковій кількості соєвому соусі, саке і оцті для рису. Така риба практично не відрізняється від дорогих сортів, використовуваних в ресторанах.
Готуємо роли в домашніх умови
Інгредієнти для домашніх ролів:
-
- рис для суші – 300-400
- норі – 8-10 шт
- сьомга слабосолона – 300 г (1 шматок)
- бринза м’яка – 200 г
- огірки – 200 г (2 шт)
- майонез – за бажанням
Для заправки рису:
-
- рисовий оцет – 60 мл (6 ст.л.)
- цукор – 2 ст.л.
- сіль – 1 ч.л.
Для подачі:
-
- соєвий соус
- імбир маринований
- васабі
- кунжут
А також:
-
- чашка з водою
- дуже гострий ніж
- серветка
- циновка (бамбуковий килимок)
- харчова плівка
Поради з приготування
-
- Для ролів в домашніх умовах крім слабосоленої м’якої бринзи я люблю використовувати ніжну Філадельфію, а замість огірків – авокадо.
- Авокадо вибирайте м’який, стиглий.
- Раджу купувати готову заправки для суші-рису в спеціальних магазинах. Вона набагато смачніше, ніж домашня заправка з оцту з цукром і сіллю, але приготувати її вдома складніше. Варто готовий суші-оцет в такій малій кількості, в порівнянні з основними інгредієнтами, сущі копійки. Але роли виходять смачніше.
Готуємо роли в домашніх умовах
-
- Рис ретельно промити.
- Налийте холодної води і, помішуючи рукою, делікатно розтирайте рисинки між пальцями. Вода стане білою, злийте воду і налийте чисту. Таким чином міняйте воду, поки вона стане повністю прозорою. Промивається рис зазвичай не дуже швидко.
- У миску з промитими рисом налийте чисту холодну воду приблизно на 5-7 см вище рису і залиште на кухонному столі на 40-60 хвилин.
- Тепер варимо рис.
- Готовий рис зняти з плити і залишити на 10 хвилин під закритою кришкою.
- Для суші-заправки змішати рисовий оцет, сіль і цукор, злегка підігріти, поки сипучі продукти повністю розчинятися, і остудити.
- Рівномірно вилити рисовий оцет на гарячий рис і акуратно перемішати, поки заправка повністю вбереться.
- Рис поставити охолоджуватися природним шляхом, періодично помішуючи.
Підготовка інгредієнтів для домашніх ролів
-
- Бринзу, рибу і огірки нарізати акуратними скибочками і розкласти по тарілочках =)
- Якщо я використовую Філадельфію, зазвичай просто зачерпую її довгим ножем прямо з баночки. Будь-які спеціальні мішечки для видавлювання цього м’якого сиру я не роблю.
- Бамбуковий килимок кілька разів обернути харчовою плівкою і закріпити її скотчем, щоб плівка міцно трималася.
Готуємо роли в домашніх умовах – збірка
-
- Лист норі покласти гладкою стороною вниз.
- Викласти 2 ст.л. готового рису, розрівняти і утрамбувати пальцями.Поради
Розрівнювати найзручніше м’якою силіконовою лопаткою.
Утрамбовувати найпростіше змоченими у воді пальцями. Поставте поруч чашку з водою. - На рис покласти рибу, огірки.
- Викласти бринзу або Філадельфію, провести тонку смужку майонезу.Поради
Щоб тонко видавити майонез, я зазвичай зрізаю маленький куточок.
Коли роблю роли з Філадельфією, майонез не кладу, щоб не забивати смак цього приголомшливого сиру. - Тепер акуратно згортаємо рол.
- Для цього підверніть рогожу, притримуючи пальцями начинку, як би накриваючи верхньою частиною ролу нижню його частину.
- Надайте йому руками квадратну або круглу форму.
- Перший заворот виглядає ось так.
- Далі таким же чином за допомогою циновки скрутіть рол до кінця.
- Решта крайні 2-3 см норі змочіть водою, зробіть останній оборот і злегка притисніть рол.
- Якщо під час скручування начинка трохи вилазить, акуратно підправте її силіконової лопаткою або пальцями.
- Гострим змоченим у воді ножем відрізати у ролу нерівні краї. Часто я цього не роблю.
- Потім розрізати рол навпіл.
- І нарізати ще на три частини.
Роли Філадельфія: покроковий майстер-клас приготування
На початку 80-х так і не прославився суші-кухар захотів внести свою лепту в приготування суші-урамакі, і додав в них був у той час на піку популярності сир «Філадельфія». Блюдо американці оцінили, а ось ім’я умільця суші-кухаря ніхто не пам’ятає досі.
Для приготування ролів «Філадельфія» в домашніх умовах знадобиться:
-
- Слабосоленої лосось – 100 г.
- Японський рис – 250 г, якщо не знайдете – візьміть круглий рис.
- Оцет для рису – 30-40 мл, його можна замінити яблучним оцтом. У 30 мл яблучного оцту додати 1/2 ч л цукру і 1/4 ч л солі.
- Огірок – 1-2шт, в залежності від розміру.
- Норі- 1/3 листа.
- Сир «Філадельфія» – 200 г, в домашніх умовах його можна замінити вершковим сиром.
Процес приготування:
-
- рис відварити.
- У остиглий рис налити оцет і все перемішати.
- Огірок помити і нарізати брусками. Знімати шкірку чи ні, залежить від ваших уподобань.
- Гострим ножем нарізати лосось на тоненькі пласти проти волокон.
- Бамбуковий килимок застеліть харчовою плівкою і викладіть прямокутником рис зверху частини листа норі. Має вийти так, щоб край норі виступав за рис на 1 см, а рис був вище водорості на 3-4 см.
- На норі, по центру вийшла «подушки», покласти огірок і сир «Філадельфія» (на фото використаний вершковий сир).
- Нижню частину норі (залишений 1 см) змочіть водою і загорніть рол.
- Щільно до ролу, на харчову плівку покладіть шматочки риби.
- Загорніть готовий рол в рибу.
- За допомогою гострого ножа розріжте вийшов рулетик на порції.
Роли Каліфорнія: рецепт в домашніх умовах
Роли «Каліфорнія» були придумані в далекому в 1973 році в ресторані Tokyo Kaikan (Лос-Анджелес). Його шеф-кухар вирішив здивувати важливих гостей стандартними суші, але не знайшов свіжої риби на кухні. Для їх приготування він використовував слабосоленую, а щоб прикрити факт «підміни» водорості норі відправив всередину, зробивши суші-урамакі, в перекладі «роли навиворіт». Гості високо оцінили старання шеф-кухаря і роли «Каліфорнія» стали подавати в усіх ресторанах США, а пізніше і всього світу.
Для приготування ролів «Каліфорнія» в домашніх умовах знадобиться:
-
- Японський рис – 200-250 г.
- Норі- 0,5 аркуша.
- Авокадо – 0,5 шт.
- М’ясо краба – 100 г, якщо немає – підійдуть креветки або крабові палички.
- Ікратобіко – 1 баночка, можна використовувати дрібну ікру будь-який інший риби.
- Японський майонез – 1-2 ч л.
Процес приготування:
-
- Бамбуковий килимок обгорнути харчовою плівкою і покласти на нього норі, а поверх рис. Рис розпрямити, щоб з одного краю виступали водорості, з іншого – рис.
- Перевернути «конструкцію».
- Авокадо очистити від шкірки і порізати на брусочки.
- По центру норі викладаємо майонез.
- На майонез – варене і порване шматочками крабове м’ясо.
- Авокадо кладемо біля крабового м’яса.
- Все звертаємо в рулет.
- На вийшов рулет викласти ікру риби тобіко.
- Отримуємо таку красу.
- Гострим ножем режим на шматочки.
Прості роли з лосося
Для приготування 4 порцій знадобиться:
-
- Філе лосося – 200-250 г.
- Японський рис – 250-300 г.
- Винний оцет (з білого вина) – 1 ст л.
- Жовтки 2 яєць.
- Норі- 6 листів.
- Авокадо – 50-80 г.
- Червоний гіркий перчик – 1 стручок.
- Лук (пір’я) – кілька шт.
Процес приготування:
-
- Рис відварити, а лосось засолити або замаринувати улюбленим способом (можна теж відварити). Філе риби розламати на пластівці. До рису додати оцет і переміщати, відправити в холодильник.
- З жовтків звичайним способом приготувати тоненький омлет. Авокадо, омлет порізати брусочками, червоний гіркий перчик – тоненькими скибочками.
- На край листа норі покласти рис. У ньому видавити ямку, туди викласти лосось, омлет з жовтків і авокадо. Поверх – пір’ячко зеленої цибулі і скибочку гіркого перчика. Все зверху прикрити рисом.
- Норі загорнути в рулет і гострим ножем порізати на порційні шматочки.
Як приготувати роли «Цезар» в домашніх умовах
Приготувати смачні і ідеальні за формою роли – завдання, з яким може впоратися далеко не кожен початківець кулінар. Але при сильному бажанні і терпінні, цього легко можна навчитися.
Складові:
-
- 0,4 кг готового рису;
- листи норі – 4 штуки;
- грудка куряча обсмажена – 200 грам;
- кунжут;
- 1 авокадо;
- 2 огірка;
- 100 грам бекону;
- 100 грам сиру «Грана Падано»;
- 10 0 грам салату «лолло-россо».
Готувати роли «Цезар» – справжнє задоволення, оскільки, незважаючи на многокомпонентность страви, все в ньому досить просто.
Процес приготування:
-
- Рис відварюється і доводиться до потрібного стану заздалегідь, трохи охолоджується і викладається на лист, присипається кунжутом. Норі найкраще викласти на бамбуковий килимок, застелений харчовою плівкою;
- Норі накривається вільним краєм килимка і перевертається, а на зворотну сторону викладається грудка куряча, сир, бекон, листя салату, а по центру – огірок і авокадо;
- Сформувати рол, а край водоростей змастити водою і зафіксувати;
Такі суші ідеально підходять тим людям, які люблять експериментувати. Сир, курка, бекон і інші інгредієнти, створюють досить ніжний і гармонійний смак, який просто неможливо забути.
Роли з яєчним млинчиком
Створити не просто роли, а справжнє кулінарне твір, яке сподобається дітям і дорослим, з цим зможе справитися будь-яка людина. Такі суші не тільки смачні і ніжні, але ще і мають презентабельний зовнішній вигляд, тому їх можна подавати навіть на святковий стіл.
Складові:
-
- 2 яйця;
- цукор – 0,5 чайної ложки;
- норі – 2 листи;
- соус соєвий;
- огірок – 1 штука;
- 40 грам вершкового сиру;
- 60 грам солоної горбуші;
- оцет рисовий – 0,5 чайної ложки.
Приготувати суші з яєчними млинцями досить просто і на це йде мінімум часу. Таке блюдо дуже легке, але одночасно і ситне, тому воно ідеально підійде для сніданку або обіду. Читайте ще рецепти приготування форшмака з оселедця.
Процес приготування:
-
- Яйця збити з дрібкою солі, додати до них оцет, цукор і одну чайну ложку соєвого соусу, добре перемішати;
- Сковорідку розігріти, змастити маслом і обсмажити під кришкою млинець, щоб він повністю приготувався;
- Яєчний млинець охолодити, порізати на 4 рівні смуги;
- Норі викласти на рогожу, його краї трохи змочити водою, а по поверхні розмазати сир, покласти смужку яєчного млинця, в центр якого помістити порізаний смужками огірок, скибочки горбуші, зверху риби – ще смужку млинця, змастити ще раз сиром і загорнути ролом, порізати;
Приготовані за цим рецептом суші завжди виходять ніжними і смачними. Яєчний млинець замість рису, вносить в це блюдо незвичайне звучання.