Папрікаш – це не одне блюдо, це загальна назва для всіх страв, куди входить паприка (червоний перець, найчастіше в молотом вигляді) і сметана (сметанний соус). Відноситься до національної угорської кухні і являє собою, скоріше, не рецепт з грамами, а технологію приготування. Спосіб приготування курячого папрікаш полягає в попередньому обсмажуванні шматочків курки (або тільки філе, грудинки), використанні сметани з борошном в якості густого соусу і обов’язково солодкого перцю і паприки. Спробувавши один раз, ви закохаєтесь в це блюдо з першої ложки. Блюдо вам сподобається ще й тому, що рецепт простий, а інгредієнти доступні.
продукти:
- курка – близько 2 кг
- цибуля – 2 великих
- часник – 4 зубчики
- бульйон (вода) – 200 мл
- солодкий перець – 1-2 штуки
- сметана – 200-250 мл
- борошно – 2 ст. ложки
- паприка, сіль, перець,
- рослинне для обсмажування масло.
приготування
- Підготуйте всі інгредієнти. Перець очистіть від насіння, вимити, обсушити і наріжте соломкою.
- Лук подрібніть невеликими шматочками (кубиками)
- Подрібніть очищені зубчики часнику (не потрібно використовувати чеснокодавилку, краще подрібнити ножем).
- Курку обробити на невеликі порційні шматочки. Ви можете ознайомитися зі статтею Як обробити цілу курку.
- У каструлі або сковороді, краще з товстим дном, нагрійте 3-4 ст. ложки рослинної рафінованої олії і обсмажте на великому вогні в ньому шматочки курки. Чи не кладіть відразу все, обсмажуйте по черзі. Викладайте шматочки з красивою засмаженої скоринкою на тарілку.
- Якщо стан сковороди або каструлі дозволяють готувати папрікаш і далі в них, то покладіть цибулю і, зменшивши вогонь, доведіть до майже прозорого стану. Але можна і перелити масло, на якому готувалися курячі шматочки, в іншу каструлю, особливо, якщо в першій з’явився неприємний наліт. Коли цибуля буде готовий, покладіть перець, який обсмажте протягом 5-7 хвилин при постійному перемішуванні. Додайте паприку (мелену або шматочками), посоліть і поперчіть, перемішайте.
- Влийте бульйон або воду, накрийте кришкою і потім на невеликому вогні хвилин 7-10.
- Покладіть обсмажені шматочки курки і часник, перемішайте.
- Зробіть сметанний соус, змішавши сметану і борошно до однорідності.
- Додайте сметанним заправку в паприкаш.
- Перемішайте, знову накрийте кришкою і готуйте хвилин 10-15. Якщо хочете дуже густий соус, то останні хвилин 5 тушкуйте, відкривши кришку, щоб зайва волога випарується. Вимкніть вогонь, спробуйте соус на сіль і перець і при необхідності виправите на свій смак. Дайте настоятися під кришкою хвилин 10-15, а потім подавайте до столу. Гарніром до паприкашем можуть бути рис, галушки, картопля, паста.