Варення з кабачків варять, неодмінно додаючи додаткові інгредієнти. Найчастіше це кислі фрукти. Але сьогодні спробуємо зварити кабачкової варення з пряними нотками кориці, додавши родзинки і фініки.
Варення з кабачків – ласощі, знайоме багатьом. Бурштинові кубики цього дивного овоча в золотистому густому сиропі виглядають чудово, та й смак мають чудовий. А якщо додати в джем корицю з її яскраво вираженим пряним ароматом, родзинки і фініки, то смак його стане і зовсім неповторним. Родзинкою страви є тростинний цукор, який надає десерту легкий карамельний відтінок. Як результат – насичений безліччю ароматів темний джем, який стане відмінним доповненням до святкового і щоденного чаювання. До речі, баночка цих ласощів може стати прекрасним подарунком вашим друзям.
Складові:
- кабачки молоді (або цукіні) – 400 г
- цукор тростинний – 150 г
- родзинки темний невеликий – 50 г
- родзинки світлий дрібний – 50 г
- фініки – 80 г
- кориця мелена – 0,5 ч. л.
- кориця в паличках – 1 шт.
Спосіб приготування
- Баночку і кришку помийте розчином харчової соди. Простерилизуйте. Це можна зробити в мікрохвильовці, духовці, пароварці або класичним способом – над чайником на пару. Ізюм і фініки вимийте і висушіть.
- Кабачки і ретельно промийте і видаліть плодоніжки. Очистіть овочі від шкірки.
- Потім натріть кабачки на крупній тертці.
- Помістіть натерті овочі в емальовану або скляну (з вогнетривкого скла) миску або широку каструлю з низькими бортами. Засипте тростинним цукром.
- Добре перемішайте. Залиште на 2 години. За цей час овочі просочаться цукром і дадуть сік, а цукор, в свою чергу, насититься соком кабачка.
- Після закінчення зазначеного часу додайте в ємність з кабачками мелену корицю і ретельно перемішайте.
- Поставте каструлю на вогонь. Якщо у вас є в господарстві рассекатель газу, то бажано помістити його під каструлю. Це дозволить уникнути пригару цукру, який здатний зіпсувати як смак, так і колір джему.
- Періодично помішуючи, дайте джему закипіти. Вогонь зменшіть, додайте паличку кориці, втопивши її в рідину.
- Варіть варення з кабачків 30 хвилин, не забуваючи помішувати. Утворюється в процесі варіння пінку зніміть. Поки вариться джем, акуратно розріжте кожен фінік навпіл, вийміть кісточки, а м’якоть наріжте маленькими шматочками.
- Через півгодини додайте в каструлю світлий і темний родзинки і шматочки фініків.
- Варіть ласощі ще 15 хвилин. Обов’язково помішуйте по дну, так як при додаванні сухофруктів джем стане густим. Зніміть каструльку з вогню, акуратно вийміть паличку кориці і перекладіть варення в баночку. Щільно укупорьте кришкою і залиште при кімнатній температурі до повного охолодження. Смачний делікатес готовий. Приємного вам чаювання!
Господині на замітку:
- Варення з овочів – це реально. Подивіться наші рецепти варення з гарбуза і варення з моркви. І спробуйте приготувати.
- Якщо ви хочете отримати більш насичений смак, додайте в джем крім кориці пару коробочок кардамону, кілька бутонів гвоздики, 1-2 квітки бадьяна або, наприклад, кілька горошин запашного перцю. Словом, в цій страві можна поєднувати будь-які улюблені вами прянощі. Головне, знати міру.
- Такий же джем можна зварити і з молодих цукіні. Технологія приготування аналогічна.
- Якщо ви любите джеми з кислим смаковим відтінком, додайте в процесі приготування половинку лимона, нарізаного дрібними кубиками.
А чи знаєте ви?
- Тростинний цукор має приємний карамельний колір за рахунок того, що його кристалики покриті патокою (меласою). Цей солодкий продукт ділиться на кілька сортів, які відрізняються один від одного вмістом меляси.