Хліб з різних видів борошна, рецепт якого ми запропонуємо, ви точно не купите ні в одному супермаркеті. Такий хліб підходить як для обіду, так і для приготування тостів, канапе.
Який найпопулярніший продукт у світі? Звичайно ж, з давніх часів і до наших днів це – хліб! І правильно, що може бути смачніше і смачніше свіжоспеченого хліба, такого ароматного, з хрусткою скоринкою. Здавалося такий простий рецепт: борошно, дріжджі, вода, цукор …, а скільки різних варіантів приготування. І кожен забезпечує чудовий результат. Головне випікати його з любов’ю! Хочу запропонувати вашій увазі ще один рецепт моїх хлібних експериментів – хліб-мікс, хліб, який включає до свого складу 6 видів борошна: пшеничне, житнє, горохову, вівсяну і гречану. Привабливий зовнішній вигляд, незвичайний смак, красива текстура. Можна вершковим маслом намазати, зверху сир або шинку – і ось готовий ситний бутерброд. А можна з холодненьким молочком! І до супу або борщу в самий раз. Все залежить тільки від вас. Печіть хліб з різних видів борошна! Насолоджуйтеся смаком домашнього хліба!
Складові:
для опари:
- вода тепла – 230 мл
- дріжджі активні сухі – 1 ч. л.
- борошно кукурудзяне – 50 г
- борошно житнє – 50 г
- цукор – 1 ст. л.
для тесту:
- борошно пшеничне 2-го сорту – 225 г
- мука вівсяна – 25 г
- борошно горохова – 25 г
- мука гречана – 25 г
- какао-порошок – 2 ст. л.
- сіль – 1 ч. л.
- масло рослинне – 2 ст. л.
для обсипання:
- насіння льону – 1 ст. л.
- насіння соняшнику – 2 ст. л.
- мак кондитерський – 1 ст. л.
приготування:
- Для початку необхідно приготувати опару. Для цього в невелику ємність влити теплу воду, просіяти 2 види борошна: житнє і кукурудзяну, додати сухі активні дріжджі і цукровий пісок, добре розмішати вінчиком.
- Ємність з замішаної опарою накрити кришкою і залишити в теплому місці на 30-40 хвилин. За цей час опара трохи підніметься, на поверхні утворюється дріжджова «шапка».
- У невелику глибоку чашку просіяти 4 види борошна: пшеничне, горохове, вівсяну, гречану, додати какао – порошок, сіль і розмішати.
- У піднялася опару влити необхідну кількість рослинного масла, перемішати і додати в чашку з борошняної сумішшю, перемішати дерев’яною ложкою. Коли розмішувати стане важко, викласти борошняну масу на обробний стіл, добре припорошений пшеничним борошном і замісити руками злегка липнуче до рук, гладке і еластичне тісто.
- Замішаного тесту надати форму кулі, укласти в підходящу за обсягом чашку, з огляду на, що тісто збільшитися під час підйому в 2-2,5 рази. Чашку з тестом накрити серветкою і залишити для підйому на 2 години.
Рекомендується під час підйому тесту обов’язково накривати серветкою, що допомагає захистити тісто від потоку повітря і не дає поверхні тесту висохнути.
- На тарілці змішати насіння льону, соняшнику та кондитерського маку.
- Що піднялося тісто викласти на припорошений борошном обробний стіл, добре обмять, надати йому прямокутну форму і добре обваляти з усіх боків в суміші насіння льону, соняшнику та кондитерського маку.
- Тісто викласти у змащену і присипану злегка борошном в прямокутну форму для випічки хліба, вирівняти. Форму з тістом накрити тканиною, дати тесту расстояться в теплі протягом 30-40 хвилин.
- Форму з Расстоян тестом помістити в розігріту до 180 градусів духовку і випікати протягом 30 хвилин, до готовності і зарумянивания.
- Випечений хліб-мікс з 6-ти видів борошна вийняти з духовки і форми, остудити на решітці. Смачного!
Господині на замітку:
- Якщо у Вас немає прямокутної форми для випічки хліба, то просто сформуйте буханець хліба.
- Теплу воду можна замінити теплою крутий заваркою чаю.