Якщо ви любите різноманітні страви з синенькі, то візьміть на замітку цей рецепт пасти з запечених баклажанів. Це майже ікра, з тією лише різницею, що продукти подрібнюються в блендері до пюреподібних стану.
Існує маса найрізноманітніших закусок з баклажанів, але якщо хочеться чогось екзотичного, оригінального і в той же час дуже простого в приготуванні, то лівійська паста з баклажанів “ажна таль-безенжан” – те, що потрібно! Цю страву нагадує знаменитий “баба гануш”, але з більш пікантним, неповторним ароматом і смаком.
Складові:
- баклажани – 500 г
- часник – 3 зубки
- сіль морська – за смаком
- паста Харіса або аджика – 1 ст.л.
- масло рослинне (краще кунжутне) – 70 мл
- сметана – 3 ст.л.
- паприка солодка мелена – 1/2 ч.л.
приготування:
- Перший етап приготування пасти (він же і самий трудомісткий) – запікання баклажан. Для цього синенькі ретельно миємо, відрізаємо хвостики і носики. Укладаємо в будь-яку відповідну для мікрохвильовок ємність з кришкою. Запікаємо на найбільшій потужності мікрохвиль близько 9 хвилин. Готовність перевіряємо стандартним способом – якщо ніж легко проколює м’якоть наскрізь, то овочі готові. Також можна запекти баклажани в духовці. Цей спосіб описаний в рецепті ікри з запечених баклажанів.
- Коли запечені баклажани охолонуть, складаємо їх в чашу блендера. Очищати шкірку не потрібно – вона теж дуже важлива, так як додає цікаві нотки в загальну картину смаку. До синенькі відправляємо вже очищені зубчики часнику, а також більшу частину рослинного масла. В оригінальному рецепті використовується кунжутне.
- Не забуваємо про аджику – саме від неї залежатиме, наскільки гострою вийде паста, так що краще спиратися на власні переваги. Всі додані компоненти потрібно ретельно змішати до максимально можливої однорідності.
- Тепер саме час згадати про сметану і сіль. Додавати їх слід вже після того, як подрібнили баклажани і інші інгредієнти. До речі, сметану краще вибирати більш ласий – так смак у нашій закуски буде більш витонченим.
- Ще раз добре збиваємо наш майже готовий делікатес в блендері. Якщо такого помічника немає, то можна просто пару раз пропустити всі інгредієнти через м’ясорубку.
- Викладаємо пасту на тарілку, присипаємо меленою паприкою і поливаємо рослинним маслом – дуже смачне блюдо трипільських господинь готово! На батьківщині ця страва прийнято є просто руками, за допомогою шматочка лаваша. Буде смачно, якщо до пасти з баклажан подати піту, фатіру або ж просто тоненькі шматочки житнього хліба.
А чи знаєте ви?
- Ця страва відмінно підійде тим, хто дотримується принципів правильного харчування, так як інгредієнти виключно натуральні і корисні, а сам процес приготування не передбачає жарку.