Салат олів’є – простий рецепт давно вже став доброю традицією і зустріч Нового року без цієї страви практично неможлива в країнах на пострадянському просторі. Хоча радянський олів’є кардинально відрізняється від свого французького попередника, шанувальників цієї страви не меншає. Тому давайте розглянемо кілька простих рецептів олів’є без французьких вишукувань і екзотичних продуктів.
Рецепт салату олів’є з ковбасою
Радянський олів’є часто називають «Зимовим салатом», тому що всі інгредієнти для його приготування легко можна роздобути взимку. Це найпростіший, знайомий з дитинства рецепт салату.
Можливо вас також зацікавлять і інші рецепти смачних салатів, наприклад, цезар з курячим м’ясом або цезар з капустою і куркою, які можете знайти на нашому сайті.
Склад салату олів’є з ковбасою:
- 3 бульби картоплі;
- 3 курячих яйця;
- 2 кореня морковочкі;
- 250 гр. вареної ковбаси;
- 3 маринованих огірочка;
- 1 баночка з горошком;
- 1 цибулина;
- 0,5 ч.л. солі;
- 100 гр. майонезу.
Як готувати олів’є з ковбасою:
- Відварити в шкірці до готовності моркву і картоплю (краще брати сорт з середнім вмістом крохмалю, щоб швидко не розварюється). Яйця відварюємо круто близько 8-10 хвилинок, охолоджуємо в крижаній воді.
- Зварені і охолоджені продукти очищаємо, нарізаємо середніми кубиками, перекладаємо в салатник.
- Варену ковбасу також нарізаємо кубиками, подібними за розміром з попередньою нарізкою, додаємо до овочів. За бажанням ковбасу можна замінити будь-яким вареним м’ясом.
- Мариновані або солоні огірочки нарізаємо кубиками, зрізавши попки. Набираючи в жменю нарізані огірки, віджимаємо зайвий розсіл і відправляємо в салатник. Якщо огірочки НЕ віджати, то салат стане водянистим.
- Відкриваємо баночку з горошком, весь вміст висипаємо на друшляк, повністю зціджувати всю рідину. Висипаємо зерна до решти інгредієнтів.
- Цибулину очищаємо, дрібненько ріжемо. Щоб позбутися від гіркоти, цибулю можна обшпарити крутим окропом. Ріпчасту цибулю можна замінити зеленими пір’ям.
- В останню чергу ріжемо і закладаємо в олів’є яйця.
- Заправляємо салат соусом, приправляємо до смаку, акуратно перемішуємо.
- Термін зберігання салату олів’є залежить від того, заправлений він чи ні. Якщо готується велика порція салату, то заправляти відразу весь не потрібно, тому що на другий день такий салат стане водянистим і несмачним.
Салат олів’є – простий рецепт
Варіацій на тему олів’є неймовірну кількість, тому є відмінність салату олів’є від столичного. В даному рецепті м’ясна складова замінюється шинкою, а майонез доповнюється сметаною.
Салат олів’є – інгредієнти та приготування:
- 2 картоплини;
- 2 курячих яйця;
- 0,5 кореня моркви;
- 150 гр. шинки;
- 1-2 маринованих огірочків;
- 2,5 ст.л. майонезу;
- 2 ст.л. сметанки;
- 1-2 щіпки кухонної солі;
- 0,5 цибулини;
- 0,5 гр. чорного перцю.
Олів’є – рецепт простий:
- Варимо «в мундирі» картоплю з морквою. Курячі яйця споліскуємо, 8 хвилин відварюємо круто. Щоб вони легше очищалися, для охолодження перекладаємо їх в ємність з крижаною водою. Очищаємо інгредієнти, нарізаємо кубиками.
- Шинку також нарізаємо на кубики.
- У огірочків зрізаємо попки, ріжемо кубиком, трохи віджимаємо.
- Щоб надати салату пікантності, обов’язково потрібно додати ріпчасту або зелену цибулю.
- Всі інгредієнти з’єднуємо в глибокій мисці, заправляємо сумішшю майонезу та сметани. У такому варіанті салат виходить не таким жирним. За смаком солимо, перчимо блюдо.
- Олів’є можна подавати відразу після приготування.
Рецепт олів’є салату з оселедцем
Це цікавий, але в той же час дуже простий салат. Від традиційного олів’є він відрізняється відсутністю в рецептурі горошку і присутністю оселедця. Замість майонезу буде використовуватися інший домашній соус на основі сметани.
Інгредієнти для салату олів’є:
- 300 гр. оселедця;
- 1 цибулина;
- 2-3 картопляних бульб;
- 1 свіжий огірочок;
- 2 морковочкі;
- 2 курячих яйця;
- 1 солоний огірочок;
- 2-3 ст.л. 15% сметани;
- 1 ч.л. горчічкі.
Інструкція приготування:
- Овочі ретельно миємо зі щіточкою. У каструлі кип`ятився воду без солі, опускаємо туди овочі, варимо до м’якості. Коли овочі опускаються в киплячу воду, то велика частина вітамінів залишається всередині, а продукт виходить більш смачним. Готові коренеплоди зливаємо, повністю охолоджуємо, знімаємо шкірку і нарізаємо кубиками.
- У холодну воду закладаємо помиті курячі яйця. Воду солимо, доводимо до кипіння. Після цього моменту варимо яйця круто 8-10 хвилин. Потім охолоджуємо їх під струменем холодної води, знімаємо шкаралупу, нарізаємо кубиками.
- Оселедець очищаємо, потрошимо, прибираємо чорну пліву, яка знаходиться на внутрішній частині черевної порожнини. Потім акуратно відокремлюємо філе від кісток. Знімаємо шкіру, витягуємо залишилися кісточки. Отримане філе ріжемо кубиками.
- Цибулину чистимо, ріжемо кубиками, заливаємо киплячою водою, щоб цибуля втратив свою «злість».
- Для заправки просто змішуємо сметану з столовою гірчицею.
- Всі подрібнені інгредієнти змішуємо, заправляємо сметаною і спеціями за смаком.
- З цього салату може вийти відмінна закуска. Для цього тарталетки застилає зсередини листками салату. Зелень додасть естетичний вигляд страви і запобіжить тарталетку від розмокання. У кожну формочку викладаємо по одній-дві ложки салату, розміщуємо на блюді і подаємо гостям.
Олів’є салат з ковбасою і яблуком
Урізноманітнити звичний рецепт олів’є допоможе кисле яблуко. Воно прекрасно підкреслить смак інших інгредієнтів, зробить блюдо менш калорійним і більш корисним.
Набір продуктів на 4 порції:
- 200 гр. ковбаси варенки;
- 1 зелене кисле яблуко;
- 1 яйце;
- 2-3 картоплини;
- 100 гр. майонезу;
- 1 пучок зеленого пір’я цибулі;
- 2 свіжих огірочка;
- 8 ст.л. консервованих зерен гороху;
- 1 невелика морква.
Салат олів’є з ковбасою готуємо:
- Для початку необхідно зварити до готовності все сирі інгредієнти: яйця, картопля, морква. Овочі закладаємо в гарячу воду, варимо 20 хвилин. Яйця заливаємо холодною водою, варимо 8-10 хвилин.
- Потім всі інгредієнти охолоджуємо, виклавши на тарілку, очищаємо, ріжемо кубиками.
- Яблуко миємо, розрізаємо навпіл, вирізаємо серцевину, нарізаємо кубиками. За бажанням можна зняти шкірку.
- Огірки миємо, обрізаємо кінчики, подрібнюємо кубиками. Якщо плоди гірчать, то можна їх вимочити пару годин у холодній воді.
- Варену ковбасу звільняємо від оболонки, нарізаємо кубиками (ковбаску краще брати без сала).
- Зелену цибулю споліскуємо, нарізаємо тонкими кільцями.
- Горошок ретельно відціджуємо.
- У мисці з’єднуємо всі підготовлені інгредієнти, солимо, перчимо, заправляємо соусом і перемішуємо.
Салат олів’є – горошок
Зазвичай олів’є заправляють майонезом, але цей продукт негативно позначається на талії і тому багато від нього відмовляються. Але є спосіб насолоджуватися улюбленим салатом, не боячись за фігуру. Потрібно просто замінити майонез йогуртовой заправкою.
Наші читачі також готують мімозу з куркою і грецький салат з курячим м’ясом, які також прості в приготуванні і не заберуть багато часу.
Набір продуктів на 4 порції:
- 500 гр. курячої грудки;
- 1 банка горошку (консервованого);
- 400 гр. картоплі;
- 300 гр. морковочкі;
- 5 гр. соку лимона;
- 50 гр. натурального йогурту;
- 10 гр. діжонськой горчічкі;
- 2 лаврушки;
- 1 цибулина;
- 1 пучок свіжої петрушки;
- 1 зубок часнику;
- 1 пучок шніт-цибулі;
- 2-3 гілочки чебрецю.
Інструкція приготування:
- Готуємо курячу грудку. Доводимо до кипіння воду в каструлі, додаємо туди букет гарні: лаврушку, чебрець, цибуля, часник, петрушку, чорний перець. Закладаємо в каструлю промиту курячу грудку і практично відразу отставляем каструлю з конфорки. Накриваємо щільно кришкою, залишаємо нудитися півгодини. Готову курочку нарізаємо кубиками.
- Тим часом відварюємо моркву, картоплю, яйця. Очищаємо їх від шкірки і шкаралупи, нарізаємо однаковими за розміром кубиками.
- Відкриваємо банку з горохом, відкидаємо вміст на друшляк.
- Всі інгредієнти з’єднуємо, солимо, перчимо блюдо. Для заправки змішуємо натуральний йогурт з горчичкой, лимонним соком і чорним перцем з сіллю. Заправляємо салат, ретельно розмішуємо.
Олів’є з грибами
Освіжити і оновити рецепт класичного олів’є можна одним простим і недорогим інгредієнтом – грибами. Сама технологія приготування салату також трохи відрізняється. Блюдо виходить ніжним і ситним. Всі інгредієнти добре поєднуються, створюючи яскравий гармонійний смак.
Радимо також спробувати гранатовий браслет з куркою і грибами.
Набір продуктів на 4 порції:
- 2 курячі грудки;
- 3 великі головки цибулі;
- 300 гр. шампіньончікі;
- 250 гр. сиру;
- 2 великі морквини;
- 5 яєць;
- 100 гр. майонезу;
- 0,5 ч.л. повареннойсолі;
- 3-4 ст.л. пісного маслечка.
Інструкція приготування:
- Куряче філе миємо, відварюємо з додаванням солі до повної готовності. Щоб м’ясо вийшло смачним, доводимо невелику кількість води до кипіння, солимо і опускаємо в киплячу воду курку. Через 20-25 хвилин витягуємо грудку з бульйону на тарілку для охолодження. Ріжемо м’ясо невеликими кубиками.
- Чистимо цибулю, дрібненько його ріжемо, викладаємо в сковорідку з олією, тушкуємо до прозорого стану. Перекладаємо в тарілку, охолоджуємо.
- В ту ж сковорідку підливають трохи масла, викладаємо терту моркву, тушкуємо до м’якості. Перекладаємо в інший посуд, щоб овочі холоднішими.
- Грибочки моєму, чистимо, нарізаємо пластинками. Смажимо на чистій сковороді з невеликою кількістю масла. Коли випарується весь грибний сік, шампіньйони готові.
- Яйця відварюємо круто в підсоленій воді, охолоджуємо, опустивши в миску з крижаною водою, ріжемо кубиками.
- Всі інгредієнти з’єднуємо в мисці (важливо щоб всі вони були охолодженими), додаємо натертий сир, заправляємо майонезом, перемішуємо.
- Перед подачею олів’є з грибами має настоятися протягом декількох годин. Потім розсипаємо його в салатнічкі і подаємо на стіл.
З тих пір, як з’явився салат олів’є і до цього дня – він залишається найпопулярнішим «народним» салатом. А різноманітні рецепти цієї страви, допоможуть готувати звичне блюдо в різних варіаціях і радувати близьких новими нотками улюбленого смаку. Приємного всім апетиту!