Вінегрет з картоплею – один з найпопулярніших страв осінньо-зимового раціону. Коренеплід робить частування ніжним і надає закусці приємний смак. Є рецепти вінегретів без додавання картоплі, але це вже не класичний варіант, а всього лише експерименти кулінарів. Як зробити «Вінегрет» з картоплею, секрети приготування страви і просто корисні поради – ви знайдете в нашій статті.
Вінегрет, як робити з картоплею
Блюдо є відмінною закускою. Чудово підходить на «перекус» в очікуванні обіду. Може бути використано, як самостійну страву. Підійде для тих, хто дотримується православні пости і для тих, хто стежить за фігурою. Гастроентерологи рекомендують цей рецепт людям, що страждають запорами.
У православній кухні салат є окрасою столу у Святвечір.
Вінегрет салат склад:
- 150 г картоплі;
- 150 г моркви;
- 150 г буряка;
- 1 пучок свіжої зелені;
- 150 г капусти квашеної;
- 1 банка зеленого горошку;
- 3% оцет столовий,
- 1 ч.л. гірчиці;
- 1 ч.л. соняшникової олії;
- перець мелений і сіль по щіпці.
Вінегрет з картоплею і свіжою зеленню – рецепт:
- Коренеплоди помити, відварити і остудити.
- Потім овочі почистити і нарізати кубиками.
- Капусту віджати від розсолу, вкоротити смужки.
- Зелень обполоснути і дрібно порубати.
- Всі інгредієнти скласти в миску і перемішати.
- В окремому посуді треба змішати масло з оцтом і гірчицею, додати дрібку перцю.
- Вінегрет заправити соусом і охолодити перед подачею.
Порада: якщо ви не знаєте скільки варити моркву і картоплю для вінегрету, то час приготування становить близько 20-25 хвилин.
Важливо: калорійність вінегрету з рослинним маслом з картоплею становить близько 120 Ккал на 100 гр. продукту.
Салат-вінегрет з додаванням корейської моркви
Любителів корейської моркви видає любов до гострих страв. Ось і звичайний вінегрет здається їм пріснуватим. Відварну картоплю – прісний інгредієнт. Гостра і пікантна морквина забарвить звичний вінегрет в досконалої інший смак, а картопля приглушить гостроту корейських приправ.
Що кладуть в вінегрет:
- 2-3 шт. картоплі;
- 1 маленька буряк;
- 1 цибулина;
- 2 мариновані огірки;
- 150 г моркви по-корейськи;
- 50 г сметани;
- мелений перець – щіпка;
- Сіль – на кінчику чайної ложки.
Рецепт салату вінегрет з картоплею та морквою по-корейськи:
- Помити і відварити картоплю і буряк «в мундирі», дочекатися, поки охолонуть і очистити від шкірки.
- Цибулю почистити.
- Зробити заготовки: всі овочі порізати дрібною соломкою (не забуваємо огірочки).
- Морква віджати руками від зайвого маринаду, вкоротити смужки.
- Сметану посолити і поперчити, добре перемішати.
- Всі компоненти об’єднати в салатник, заправити соусом і остудити перед подачею.
Порада: якщо ви сумніваєтеся скільки варити картоплю для вінегрету, то час приготування складе близько 20-25 хвилин.
Важливо: калорійність вінегрету з маслом і картоплею складе 120 Ккал / 100 гр. продукту.
Салат вінегрет з картоплею та грибами
Звичний вінегрет отримає зовсім інший смак, якщо додати в нього незвичайні інгредієнти. Таким компонентом можуть стати солоні або мариновані грибочки. Незвично? Так. Даний варіант грибного вінегрету прикрасить ваш святковий стіл незалежно від пори року за вікном.
Буде потрібно:
- 2 буряки;
- 3 картоплини;
- 100 г моркви;
- 100 г горошку;
- 100 г солоних або маринованих грибочків;
- 1 цибулина;
- 1 пучок зелені;
- половинка лимона для соку;
- 2 ст.л. рослинного масла;
- готова гірчиця близько столової ложки;
- 1/4 ч.л. солі.
Приготування салату-вінегрету з картоплею і грибами – рецепт:
- Картопля, моркву і буряк миють і відварюють до готовності.
- Охолоджені овочі очищають від шкірки і ріжуть кубиками.
- Цибулину звільняють від лушпиння, шаткують. Якщо лушпиння нарізку скропити соком лимона і витримати 10-15 хв., То гіркоту з лука піде.
- Гриби і горошок відкидають на друшляк, щоб стік зайвий маринад.
- Зелень миють і рубають ножем.
- Підготувати соус, змішавши масло з гірчицею, сіллю і перцем, віджати в нього лимонний сік.
- Подрібнені овочі та гриби перемішують, заправляють соусом.
- Перед подачею салат прикрашають зеленню.
Порада: для тих, хто не знає скільки варити картоплю для вінегрету – час приготування після закипання води становить близько 25 хвилин.
Важливо: калорійність вінегрету з картоплею та олією становить близько 120 Ккал на 100 гр. блюда.
Салат вінегрет картопляний зі спеціями
Цей варіант, незвичайний за смаком, але дуже корисний, можна зустріти в збірниках багатьох монастирських рецептів. Салат дуже добре підходить для прийому в їжу під час посту. А в світі для тих, хто потребує в дієтичному харчуванні або має проблеми з кишечником, це блюдо просто знахідка.
Буде потрібно:
- 200 г буряка;
- 200 г картоплі;
- 200 г моркви;
- 200 г квашеної капусти;
- 2 часникових зубчики;
- 3% оцет 1 ст. ложка;
- 100 г соняшникової олії;
- цукор – 1 ч.л.
- по щіпці коріандру, перцю, солі;
- гвоздика – 3 шт;
- лавровий листочок.
Вінегрет салат рецепт:
- Буряк помити, відварити, охолодити і почистити. Нарізати кубиками.
- Картопля запекти, остудити, очистити і порізати кубиками.
- Квашену капусту порізати дрібною соломкою.
- Морква помити, очистити від шкірки і нарізати шматочками в розмір з іншими компонентами.
- Часник звільнити від лушпиння. Зубчики потовкти з сіллю, цукром і спеціями.
- Масло розігріти, додати спеції і оцет.
- Гарячу суміш додати в морква і перемішати.
- Всі інгредієнти салату змішують з морквою.
- Якщо плануєте пригостити цим блюдом своїх гостей, то для ефектної презентації закуску можна викласти в кулінарне кільце, надавши форму. Зверху прикрасити шматочками овочів, зернами горошку або зеленню.
Порада: для перемішування краще користуватися дерев’яною ложкою, яку попередньо занурити в олію – так складові вінегрету НЕ помнуться.
Важливо: калорійність вінегрету з маслом і картоплею становить 120 ккал.
Готуємо вінегрет – рецепт з картоплею і квасолею
Якщо розглядати вінегрет, як самостійну страву, то страву можна включати в якості окремої позиції в дієтичне меню. Крім цього, овочевий салат – джерело корисних компонентів.
Буде потрібно:
- 2 картоплі;
- 3 морквини;
- 2 буряки;
- 100 г квашеної капусти;
- 1/2 банки квасолі червоної без соусу;
- олія соняшникова – 1/2 склянки;
- сіль – 1/4 ч.л .;
- яблучний столовий оцет – 1 ч.л.
Салат-вінегрет картопляний з квасолею – рецепт:
- Помити і відварити картоплю в мундирі, остудити і очистити від шкірки. Порізати на великі кубики.
- Помити, обсушити і запекти буряк в фользі і остудити. Очистити від шкірки, подрібнити на кубики.
- Квашену капусту віджати від зайвої рідини, вкоротити смужки.
- Морквину помити, очистити шкірку, натерти плід на крупній тертці.
- Підготувати квасоля, слив з неї воду.
- Масло розігріти, додати в нього спеції і оцет і залити морквяну масу.
- У салатницю викласти всі інгредієнти і перемішати.
Важливо: якщо ви сумніваєтеся чи варто вживати страву вов час дієти чи ні або не знаєте скільки калорій в вінегреті з картоплею, то знайте – ця цифра становить 120 Ккал на 100 гр. продукту.
Поради з приготування:
- Якщо для салату використовувати нерафіновану соняшникову олію (з запахом), то вінегрет тільки виграє.
- Для того, щоб салат був менш калорійним, картопля краще запікати.
- Якщо в масло додати трохи чорного перцю і часнику, то заправка буде гострішою і пікантною.
- У вінегрет можна додати свіжу зелень, листовий салат і нарізаний дрібними кубиками свіжий огірочок. Блюдо вийде воістину весняним.
- Не треба боятися ставити експерименти з рецептами салату.
- Відмінними смаковими і корисними добавками стане кукурудза в консервованому вигляді, маслини і оливки.
- Додавання в картопляні вінегрети вареного яйця зробить салат більш ситним і калорійним.
- Заправляти картопляний вінегрет можна не тільки запропонованими вище соусами, але приготувати або купити інші.
- Треба пам’ятати, що зберігати вінегрет довго не можна. Якщо до складу додали свіжі овочі, наприклад огірочок або капусту, то вжити в їжу блюдо треба протягом декількох годин.
- Вінегрети, куди додали мариновані овочі, бажано з’їсти протягом 24 годин.
- Якщо в салат додають свіжий ріпчаста цибуля, то через два-три години він може зіпсувати страву. З’явиться специфічний несвіжий запах. Щоб цього не сталося – овоч можна замаринувати в оцті (можна брати сік лимона або яблучний оцет). У маринад додають сіль і цукор.
- Якщо немає можливості маринувати цибулю, то слід масу перед додаванням в вінегрет, обдати окропом.