Стерилізація заготовок на зиму – справа хороша, потрібна і відповідальна. Саме стерилізація забезпечує нам збереження багатьох продуктів в закритій тарі, запобігає розвитку цвілі, бактерій і грибків. Але як показує життя, рецепти без стерилізації, цього трудомісткого процесу, не менш популярні – вони економлять час і зменшують вантаж кухонних турбот. При цьому також безпечні при зберіганні завдяки способу приготування. Сьогодні у нас в меню одне з таких страв – салат із зелених помідорів на зиму без стерилізації.
Покроковий рецепт з фото покаже весь недовгий процес, а салат в свою чергу буде зберігатися самим чудовим чином без спорудження на плиті водяних гарячих «бань». Спробуємо приготувати?
Інгредієнти для приготування салату із зелених помідорів на зиму (вихід – 1,5-2 л):
- помідори (бурі/зелені) – 1 кг
- перець солодкий – 2-3 шт.
- морква – 2-3 шт.
- цибуля – 2-3 шт.
- оцет 9% – 35 мл
- масло – 50 мл
- сіль – 1 ст. л.
- цукор – 50 г
- зелень – 1 пучок
- лавровий лист, перець – за бажанням і смаком
Рецепт салату із зелених помідорів на зиму без стерилізації:
Цей салат із зелених недостиглих/бурих помідорів хороший не тільки тим, що при його приготуванні ми зекономимо купу часу і сил, але і тим, що для нього годяться будь-які зелені помідори, так сказати, навіть нетоварного вигляду – дрібні або криві. Ідеальні форми, нам не потрібні, наприклад, як на фаршировані помідори, так як їх все одно необхідно нарізати соломкою або кубиками, а якщо помідори дрібні – навпіл. Так що «утилізували» в салат всі помідори, які не підійшли для інших зимових заготовок, і подрібнюємо їх вказаним способом.
Складаємо часточки помідорів/помідорну соломку в каструлю (відразу беріть велику залізну або емальовану каструлю, в якій будете гасити салат – економимо час і на миття посуду), додаємо до помідорів нарізаний соломкою солодкий перець.
Туди ж відправляємо і ріпчасту цибулю.
Морквину подрібнюємо на спеціальній тонкій (корейської) тертці і знову пересипаємо все в каструлю до решти інгредієнтів салату.
На останньому етапі додаємо подрібнену зелень (петрушка буде ідеальна, але ви можете використовувати пучок будь свіжої зелені), а також вливаємо 9% оцет і масло, всипаємо зазначені порції цукру, солі. За бажанням кладемо лавровий лист або запашний перець. Лавр бажано вийняти з салату перед укупориванием на зиму в скляну тару, інакше при тривалому зберіганні він дасть різкий специфічний присмак.
Салат перемішуємо, залишаємо на одну годину пустити овочевий сік.
Через годину, коли рідина в каструлі збільшиться приблизно вдвічі, можна поставити каструлю на малий вогонь і протушкувати салат із зелених помідорів на зиму близько 20-30 хвилин, час гасіння буде залежати від розміру нарізки овочів.
Поки салат не охолов – перекладаємо його в чисті банки, загвинчуємо кришками, закутуємо в товсте полотно для кухонних потреб.
Як ви помітили, цей рецепт салату із зелених помідорів на зиму не містить ні часнику, ні гострого або свіжого пекучого перцю чилі. Їх, звичайно ж, можна додати для любителів гостро-пікантних овочевих заготовок, але смак вже буде трохи іншим.
Салат із зелених помідорів на зиму без стерилізації готовий!
Відмінна закуска і овочеве доповнення до будь-якої страви, приємний кисло-солодкий томатний смак без зайвої терпкості.
Смачного!