У слов’янській кухні салати з’явилися порівняно недавно, адже наші далекі предки вважали за краще каші, пироги, млинці та овочі окремо. Перші збірні закуски з заправками почали з’являтися після російсько-французької війни, а вже розквіт салатів трапився завдяки радянським кухарям. Але рецепти подібних блюд практично завжди включав овочі, яйця та різноманітне м’ясо.
Що ж стосується круп і вермішелі – вони рідкісні гості. А ось в європейській і азіатській кухні рис або макарони використовують часто. Мабуть через це салати виступають не у вигляді доповнення до гарніру, а як самостійна тепла або холодна закуска. Тому я часто готую подібні страви не тільки для щоденного меню, але і на святкові застілля. І сьогодні я готова поділитися своїм кулінарним досвідом, представивши рецепт рисового салату з філе і печерицями.
Складові:
- 100 г довгого рису
- 190 г курячого філе
- 200 г печериць
- 1 велике яблуко
- 110 г сиру
- 2-3 ст.л. домашнього майонезу
- велика сіль – за смаком
Маринад для печериць:
- 1 ст.л. оцту
- половина ч.л. крупної солі
- половина ч.л. цукру
- 1 стакан води
Як приготувати рисовий салат з куркою, сиром і печерицями
Спочатку підготуємо всі необхідні для нашої закуски складові, для чого, в першу чергу, моєму білий довгий рис і, заливши його фільтрованої водою з додаванням солі, готуємо 15 хвилин до готовності. Після чого перекидаємо крупу на сито і добре крутим окропом промиваємо.
Паралельно добре (жорсткої стороною губки) чистимо печериці, відрізаємо ніжки і переміщаємо в каструлю, куди вводимо прохолодну воду, ложку оцту, цукор і сіль. На середньому вогні варимо гриби 5 хвилин (відраховуємо з моменту закипання) і перекидаємо в друшляк.
Також чисте куряче філе без зайвого жиру відварюємо в невеликій кількості підсоленої води, попередньо нарізавши великими шматочками, щоб вони швидше приготувалися. Коли м’ясо остигне, ріжемо м’ясо акуратними кубиками.
На останньому етапі підготовки видаляємо у великого яблука (краще зупинити вибір на кисло-солодких сортах) шкірку і серцевину і разом з сиром шаткуємо середніми шматками.
Тепер додаємо всі інгредієнти рисового салату з куркою і грибами в глибоку миску.
Дерев’яною або силіконової лопаткою змішуємо всі складові і вводимо домашній майонез, куди на цей раз я додала спеції (пекучий перець, сухий часник, мелений кріп).
В останній раз змішуємо закуску і красиво викладаємо на тарілки для подачі. Смачного!
Спробуйте ось ці рецепти з рису:
- Червоний рис з куркумою в мультиварці
- Фарширований перець м’ясом і рисом
- Рисова бабка з яблуками