Будь-яке буденне блюдо можна прикрасити, незвично подати і тоді найпростіший вечерю доставить велике задоволення всім членам сім’ї, які зібралися за столом. З найпростіших продуктів можна зібрати шикарний стіл.
Цей рецепт лисичок з картоплею я випадково підгледіла в одному кулінарному журналі, приготувала не відкладаючи, і мені дуже сподобався результат. Печену картоплю ми всі любимо з дитинства, але розводити багаття на кухні не представляється можливим, тому я готую запечена в мундирі картопля в духовці. Бракує тільки серпанок і чорної шкірки.
Дуже смачна страва, і раджу їсти його гарячим, коли картопля ще пашить паром.
Лисички смажені із запеченою картоплею – інгредієнти:
- Картопля – 1,5 кг
- Рікотта – 300 г
- Редис – 100 г
- Цибуля зелена – 20 г
- Лисички мариновані – 150 г
- Цибуля ріпчаста – 150 г
- Масло вершкове – 30 г
- Цедра одного лимона
- Сіль, перець, інша зелень – за смаком
Трохи рад з приготування:
- Картопля краще брати середнього розміру або трохи більше середнього, але не величезний і не дрібний, вибираючи той сорт картоплі, який добре розварюється, тоді він буде м’яким і приємним на смак. На 1,4-1,5 кг у мене приблизно виходить 11 шт картоплин. Решту продуктів можна взяти в більшій кількості – за бажанням.
- Лисички можна використовувати свіжі або заморожені, але нам більше подобаються мариновані.
- Замість рікотти також можна взяти м’який російський сир або будь-який крем-сир за смаком.
Картопля в духовці запечений в шкірці подвійно корисніше. Таким чином зберігається майже вдвічі кількість вітаміну С, ніж коли картоплю очищають перед приготуванням. А крім цього в картоплі містяться вітаміни групи В, вітамін А, крохмаль, клітковина, рослинні білки, пектинові речовини і органічні кислоти. Ось кажуть: «21 століття, їжте аптечні вітаміни і буде вам щастя». Ні, щастя це те, вибачте – той, хто сидить зараз поруч, розмазує вершкове масло з бутерброда на обідній стіл і дивиться «Мутик» =) І ось це щастя хочеться нагодувати з більшою користю, ніж це можливо завдяки привізним продуктам без смаку і запаху . Картопелька у мене найкраща – з бабусиної городу, без хімічних добрив і, хочеться вірити, без кислотних дощів. Дочка їла запечену картоплю з задоволенням, але без грибів.
Спочатку рецепт запеченого в мундирі картоплі:
Картоплю запікати просто, якщо знати маленькі хитрощі.
Картопля повинен бути приблизно одного розміру. Замочуємо його в холодній воді на пару годин. Потім ретельно миємо щіткою і обдаємо окропом – так я поступаю з покупної картоплею. Картоплю з маминого городу просто гарненько мою щіткою в гарячій воді.
Далі робимо виделкою проколи на картоплі в тому місці, де ви будете робити згодом надріз.
Картоплю я не солю і нічим не натираю, ні спеціями, на рослинним маслом.
Тепер кожну картоплину обертаємо фольгою і щільно притискаємо, щоб не залишилося зазорів. Нічого складного, фольга повинна щільно облягати.
Ставимо в добре розігріту духовку і запікаємо не менше 40 хвилин при температурі 180-200 градусів.
Якщо ви перетримаєте картоплю, вона не згорить (ну якщо зовсім залишите на дуже тривалий час), але може висохнути і скукожіться. Тому раджу через 25-30 хвилин дістати і перевірити на готовність.
Проткніть картоплину сірником: вона повинна без характерного скрипу зануритися всередину.
Поки запікається картопля, готуємо начинку з смаженими лисичками.
Змішуємо до однорідної маси рикотту, дрібно нарізаний редис, зелена цибуля. Додаємо цедру одного лимона, сіль і перець.
Перемішати.
Ріпчасту цибулю дрібно шаткуємо й обсмажуємо на вершковому маслі до золотистого кольору.
Потім додаємо до цибулі лисички і обсмажуємо ще пару хвилин. Якщо у вас свіжі або заморожені лисички, то попередньо їх потрібно відварити 15-20 хвилин в підсоленій воді.
Перемішати лисички з цибулею і остудити.
У кожній картоплині, в тому місці, де ви проколювали виделкою, робимо хрестоподібний невеликий надріз, а потім злегка здавлюємо картоплину пальцями, щоб він розкрився. Отвір заповнюємо сирною масою.
Таким чином наповнити все картоплини.
Зверху викладаємо смажені лисички з цибулею і посипаємо рубаною свіжою зеленню.
Подаємо до картоплі смажені лисички порційно або викладаємо додаткову порцію грибів на тарілку. Таке блюдо підійде для будь-якого свята і у вас можуть бути свої ідеї.
Це дуже смачний картопля в мундирі запечений в духовці – з рікоттою і смаженими лисичками. Лимонна цедра надає особливого смаку сирної начинки, розсипчастий картопля неймовірним чином класно поєднується з непоєднуваними продуктами – на мій погляд.
Калорійність запеченого в мундирі картоплі = 100 ккал
- Білки – 2,4 г
- Жири – 0,4 г
- Вуглеводи – 20,3 г
Калорійність сирної начинки = 81 ккал
- Білки – 5,5 г
- Жири – 4,9 г
- Вуглеводи – 3,7 г
Калорійність смажених лисичок з цибулею = 155,5 ккал
- Білки – 2,5 г
- Жири – 13,1 г
- Вуглеводи – 6,87 г
А на десерт – печемо торт «Рижик».
Смачного!