У цьому простому пісному салаті набір продуктів мінімальний – тільки рис, салатні листя і червонокачанна капуста. Смак визначає заправка і незвичайне приготування капусти – в салат вона додається не сирої, а злегка обсмаженої. Капуста стає м’якше і виділяє сік, який забарвлює рис в приємний рожевий колір. Але остаточний колір і смак салату додає гостра заправка з томатного кетчупу з додаванням оцту. Салатні листя можна виключити – як такого смаку вони не мають, використовуються в цьому рецепті як яскравий колірний акцент для оформлення.
Час приготування: 25 хвилин.
Інгредієнти на 2 порції салату
- червонокачанна капуста – 250 г
- рис – третину склянки
- гострий томатний соус або кетчуп – 2 ст. л.
- мелений чорний перець – щіпка
- рослинне масло – 2 ст. л.
- оцет яблучний або винний – 1 ч. л.
- листя зеленого салату – 1 пучок
- сіль за смаком
- зелень петрушки або кропу для прикраси салату
Приготування салату з червонокачанної капусти
- Капусту тонко шаткуємо, так само, як на звичайний овочевий салат.
- Перекладаємо в миску. Додаємо щіпку солі і руками легко перетираємо, тільки щоб капуста початку виробити сік.
- Розігріваємо в сковороді 1,5 столових ложки масла і відправляємо туди капусту. Обсмажуємо на невеликому вогні 3-4 хвилини. Капуста повинна залишатися хрусткою, але стати м’якше.
- Рис відварюємо в злегка підсоленій воді до повної готовності. Якщо хочете, щоб рис був розсипчастим, відваріть його в великій кількості води, відкиньте на друшляк і обдати холодною водою.
- Перекладіть рис і готову капусту у великій салатник або миску.
- Додайте гострий томатний соус (можна замінити його соєвим соусом, але в меншій кількості).
- Все змішайте. Заправте салат яблучним або винним оцтом. Зверніть увагу на такий момент: оцет робить смак салату різкішим, і салат відразу ж змінює колір, стає яскраво-рожевим. Відкладіть трохи салату в окремий посуд, заправте оцтом і спробуйте. Якщо подобається таке поєднання – додавайте оцет в залишився салат. Якщо немає, то можна додати лимонний сік або заправити салат олією. Але в цьому випадку колір салату не буде настільки яскравим.
- Все перемішайте. Залиште салат на кілька хвилин.
- Салатні листя вимити, обсушити і нарвіть великими шматками.
- Викладіть на дно порційного салатника або креманки. Збризніть лимонним соком або оцтом.
- На салатні листя покладіть порцію салату і відразу ж подавайте до столу. Салат з червонокачанної капусти з рисом виходить незвичайним і за смаком, і за кольором, і під час посту внесе приємну різноманітність в повсякденне меню.