Стала помічати за собою таку штуку: завжди, коли бачу в магазині хамон – за допомогою якогось незрозумілого чарівництва або за помахом горезвісної чарівної палички подумки переношуся в улюблену сонячну Іспанію. Адже саме там я вперше спробувала кулінарний вишукування з дивовижним назвою хамон в закладі з не менш дивовижної вивіскою – хамонера. Спробувала і … і закохалася назавжди. Як кажуть: «до хорошого звикаєш швидко»; я б перефразувала і сказала трохи інакше – «миттєво». Тепер, опинившись в магазині, де продають сировялений окіст (ця назва – зрозуміліше і звичніше для нас), я неодмінно купую хоча б шматочок, щоб вже на вихідних побалувати себе і своїх домочадців улюбленим продуктом.
Отже, щоб приготувати мій салат-фаворит, а за версією кулінара Джеймі Олівера ще й «найсексуальніший салат в світі», з інжиром і хамоном потрібно пару хвилин часу і яскраво-сонячний настрій.
Складові:
- салат «Латук» – 1 качан
- хамон серрано ( «гірський хамон») – 130 г
- інжир – 2 шт
- сир «Моцарелла» – 1 шт
- каперси – 1 ст.л.
- базилік – 5-6 листочків
- для заправки:
- нерафінована оливкова олія – 3 ст.л.
- мед – 1ч.л.
- бальзамічний оцет (темний) – ½ ч.л.
Спосіб приготування
- Спочатку приготуйте кисло-солодку заправку для салату, щоб у неї було небагато часу настоятися і просочитися запахами один одного. Для цього змішайте три компонента, а саме: оливкова олія першого холодного віджиму, мед, бальзамічний оцет. Перемішайте і відставте в сторону.
- Акуратно, щоб не пом’яти, але ретельно вимийте салат Латук. Руками порвіть листя салату і викладіть на блюдо, яке будете ставити на стіл. Якщо плануєте подавати салат на окремих тарілках – відразу їх приготуйте, тому як головна особливість даного салату – це та, що його викладають шарами і не перемішують. Якщо в холодильнику інший вид салату – використовуйте його. Добре тут буде виглядати рукола.
- Хамон Серрано наріжте тонкими пластинками і викладайте зверху на салат. Якщо салат плануєте приготувати після покупки хамона – попросіть в магазині, щоб вони тонко його нарізали (вони використовують спеціальний інструмент).
- Злийте з сиру моцарелла розсіл, в якому він перебував, і порвіть моцарелу тонкими шматочками. Потім додайте сир в салат.
- Вимийте свіжий інжир в воді і висушіть паперовим рушником. Розріжте його спочатку навпіл, а потім кожну половинку ще на 6-7 скибочок, щоб вийшли тонкі півмісяці яскраво червоного фрукта. Надішліть інжир слідом за іншими продуктами на тарілку.
- Прикрасьте салат листочками фіолетового базиліка.
- Зверху рівномірно по всьому блюду порозсипайте мариновані каперси.
Коли ці квіткові бутони будуть лопатися в роті, в поєднанні з медової заправкою, зроблять смакові відчуття більш насиченими і яскравими.
- Тепер настав час для того, щоб полити салат приготовленим заправленням. Зробіть це акуратно і рівномірно, щоб жоден продукт не залишився без її уваги.
- Салат з інжиром і хамоном – готовий! Приємного всім апетиту і нових вражень!
Це пізнавально:
- Каперси оцінюють по їх розміру: чим бутон каперсник менше – тим він цінніший.
- У класичний склад салату «Олів’є» входили каперси, але потім їх замінили іншими складовими в силу того, що їх важко було купити.
- Відомі два види хамона: Іберіко і серрано. Вони відрізняються за тривалістю, способом приготування і для його виробництва використовують різні породи свиней, яких розрізняють по копитця (у Іберіко – чорне, а у серрано – світле).