Стала помічати за собою таку штуку: завжди, коли бачу в магазині хамон – за допомогою якогось незрозумілого чарівництва або за помахом горезвісної чарівної палички подумки переношуся в улюблену сонячну Іспанію. Адже саме там я вперше спробувала кулінарний вишукування з дивовижним назвою хамон в закладі з не менш дивовижної вивіскою – хамонера. Спробувала і … і закохалася назавжди. Як кажуть: «до хорошого звикаєш швидко»; я б перефразувала і сказала трохи інакше – «миттєво». Тепер, опинившись в магазині, де продають сировялений окіст (ця назва – зрозуміліше і звичніше для нас), я неодмінно купую хоча б шматочок, щоб вже на вихідних побалувати себе і своїх домочадців улюбленим продуктом.
Отже, щоб приготувати мій салат-фаворит, а за версією кулінара Джеймі Олівера ще й «найсексуальніший салат в світі», з інжиром і хамоном потрібно пару хвилин часу і яскраво-сонячний настрій.
Складові:
- салат «Латук» – 1 качан
- хамон серрано ( «гірський хамон») – 130 г
- інжир – 2 шт
- сир «Моцарелла» – 1 шт
- каперси – 1 ст.л.
- базилік – 5-6 листочків
- для заправки:
- нерафінована оливкова олія – 3 ст.л.
- мед – 1ч.л.
- бальзамічний оцет (темний) – ½ ч.л.
Спосіб приготування
Спочатку приготуйте кисло-солодку заправку для салату, щоб у неї було небагато часу настоятися і просочитися запахами один одного. Для цього змішайте три компонента, а саме: оливкова олія першого холодного віджиму, мед, бальзамічний оцет. Перемішайте і відставте в сторону.
Акуратно, щоб не пом’яти, але ретельно вимийте салат Латук. Руками порвіть листя салату і викладіть на блюдо, яке будете ставити на стіл. Якщо плануєте подавати салат на окремих тарілках – відразу їх приготуйте, тому як головна особливість даного салату – це та, що його викладають шарами і не перемішують. Якщо в холодильнику інший вид салату – використовуйте його. Добре тут буде виглядати рукола.
Хамон Серрано наріжте тонкими пластинками і викладайте зверху на салат. Якщо салат плануєте приготувати після покупки хамона – попросіть в магазині, щоб вони тонко його нарізали (вони використовують спеціальний інструмент).
Злийте з сиру моцарелла розсіл, в якому він перебував, і порвіть моцарелу тонкими шматочками. Потім додайте сир в салат.
Вимийте свіжий інжир в воді і висушіть паперовим рушником. Розріжте його спочатку навпіл, а потім кожну половинку ще на 6-7 скибочок, щоб вийшли тонкі півмісяці яскраво червоного фрукта. Надішліть інжир слідом за іншими продуктами на тарілку.
Прикрасьте салат листочками фіолетового базиліка.
Зверху рівномірно по всьому блюду порозсипайте мариновані каперси.
Коли ці квіткові бутони будуть лопатися в роті, в поєднанні з медової заправкою, зроблять смакові відчуття більш насиченими і яскравими.
Тепер настав час для того, щоб полити салат приготовленим заправленням. Зробіть це акуратно і рівномірно, щоб жоден продукт не залишився без її уваги.
- Салат з інжиром і хамоном – готовий! Приємного всім апетиту і нових вражень!
Це пізнавально:
- Каперси оцінюють по їх розміру: чим бутон каперсник менше – тим він цінніший.
- У класичний склад салату «Олів’є» входили каперси, але потім їх замінили іншими складовими в силу того, що їх важко було купити.
- Відомі два види хамона: Іберіко і серрано. Вони відрізняються за тривалістю, способом приготування і для його виробництва використовують різні породи свиней, яких розрізняють по копитця (у Іберіко – чорне, а у серрано – світле).