Приправа з сухої подрібненої петрушки буде просто незамінна для приготування м’яса, супів, других страв з овочів. Процес приготування настільки простий, що рецепт можна сміливо вносити в категорію «Зроби сам».
Все кулінари чудово розуміють, що без зелені блюдо має зовсім інший смак. Зелень же додає пікантність і аромат, додаючи в їжу корисні мінерали і вітаміни. Але як же бути взимку, коли зелень коштує нечуваних грошей, та й вирощена виключно на добривах ?! Щоб в холодну пору року не відчувати брак спецій, підготуйте приправу заздалегідь, висушивши її в духовці, або в електричній сушарці, або розстеливши на столі (для цього знадобиться більше часу). Наприклад, влітку, коли якраз сезон збору зелені, і вона недорого коштує, а то і зовсім росте на дачній городі.
Для реалізації мого методу заготовки сушеної петрушки вам знадобиться всього лише 2 пучка свіжої петрушки, духову шафу і 1 годину вашого часу.
Складові:
- зелень петрушки – 2 пучка.
Спосіб приготування
Промийте зелень петрушки у воді і обсушити на рушник. Можна промити пучки з вечора і почати сушку вранці – вони якраз висохнуть від вологи. Наріжте зелень ножем будь-яким способом: дрібніше або крупніше – вирішувати вам. Якщо ви хочете перемолоти висушену зелень на порошок, то ріжте дрібно, а якщо хочете зберігати висушеними листочками, то – більше!
На пергаментний папір, якій застелена деко, викладіть нарізку петрушки. Постарайтеся викласти її тонким шаром, щоб вона швидше просушити. Помістіть деко в духову шафу і налаштуйте температуру на 100 °. Зелень сушиться близько 40-50 хвилин, але дверцята духовки обов’язково повинна бути прочинені, щоб повітря могло циркулювати.
Сушена зелень дуже тендітна і легко розсипається при натисканні.
Перемістіть висушену петрушку в ємність блендера або кухонного комбайна. Подрібніть її протягом 1-2 хвилин.
Знімайте кришку ємності тільки тоді, коли всередині всядеться пил від зелені, щоб не постраждали ваші очі і слизові оболонки. У вас вийшла відмінна приправа з петрушки, схожа на магазинну, з тією відмінністю, що ви її приготували самі в домашніх умовах.
Акуратно висипте приправу на аркуш паперу.
- Склавши аркуш паперу навпіл, спецію набагато легше пересипати в підготовлену для неї суху баночку. Можна скрутити паперовий стаканчик і зберігати приправу в ньому, але тоді аромат сушеної петрушки стане трохи слабше. Додавайте порошок петрушки в супи, другі страви, при запіканні риби або м’яса, для маринування овочів – ця приправа настільки універсальна, що відмінно підходить для будь-яких страв.
Господині на замітку:
- Аналогічним способом можна висушити і перетворити в порошок зелень кропу, цибулі, селери, базиліка або іншу.