Багатьом відомий салат “Цезар”, що подається практично у всіх закусочних. Причому відбувається миттєва асоціація з давньоримськими правителями, хоча блюдо до них ніяк не відноситься. Цезар Кардіні, італійський кухар, який проживав майже століття тому на рубежі Мексики та Сполучених штатів, придумав швидкий салат на закуску для несподівано великого натовпу гостей в його закусочної.
З тих пір салат став дуже популярний, з’явилося безліч різних варіантів його приготування, в тому числі заготовки соусу і сухариків.
Історичні відомості. Існує думка, що соус для салату “Цезар” Кардини робив з анчоусами. Це міф, тому як справжній соус був приготований з яєць, прянощів, лимонного соку і вустерського соусу. Адже закуска готувалася дуже швидко, і кухар змушений був використовувати мінімум наявних продуктів.
Незважаючи на історичні дані, є безліч любителів саме такого варіанту заправки – з шматочками анчоусів.
Якщо ви вирішили приготувати салат цезар – найсмачніший рецепт, який підійде вам, можна знайти в нашій статті.
Можливо вас також зацікавлять і інші рецепти приготування цього чудового блюда – цезар з оливками або цезар з огірком.
Як приготувати цезар салат з анчоусами
Найбільш простий склад салату під анчоусним соусом. Готується дуже швидко, в результаті виходить смачна, малокалорійне, але при цьому корисна страва – відмінний рецепт для святкових посиденьок в зимовий сезон.
Інгредієнти салат цезар:
- салат сорту Ромен – 2 вилка;
- сир м’якого сорту (Тофу, Адигейський) – 300 гр;
- білий пористий хліб – 4 скибки;
- дрібнозернистий сіль – 30 гр;
- порошок цибульний – 25 гр;
- порошок часниковий – 25гр;
- оливкова олія – 50 мл.
Для салатного соусу:
- сир Пармезан – 200 гр;
- готовий лимонний сік – 50 мл;
- домашній майонез – 70 мл;
- філе солоних анчоусів – 4 шт;
- оливкова олія – 140 мл;
- часник – 3 великих зубчики;
- перець – 10 гр.
Салат цезар – як приготувати:
- Листя салату розібрати і ретельно прополоскати від залишків сміття і піску. Просушити за допомогою рушники. Рекомендується використовувати саме сорт Ромен – так можна домогтися максимального смакового подібності з оригінальним блюдом.
- Підготувати сухарики, вони ж грінки: скибочки хліба акуратно обрізати від кірки, розділити на 6-8 кубиків. Взяти пергамент, розстелити його на деко, на якому будуть сушитися грінки. Розкласти хлібні кубики, злегка присипати сіллю, цибульним і часниковим порошком, скропити рівномірно маслом, щоб на всіх сухарях згодом вийшла легка, золотиста, хрустка скоринка. Розігріти духовку і відправити лист в нього на 10-12 хвилинок. Сухарики для салату цезар в духовці – готувати просто, а на смак просто смакота.
- Соус готується в лічені хвилини: сир дрібно треться, рибне філе ретельно промивається і висушується на паперових рушниках, після чого ріжеться меленьким кубиком; зубки очищаються від лушпиння і продавлюються пресом. У невелику миску складається філе, сирна стружка, сік лимона, олія, майонез домашнього приготування, прянощі, збивається занурювальним блендером до однорідності.
- М’який сир нарізати невеликими тонкими слайсами.
- Зібрати салатик: нарвати руками листя Ромена, викласти м’який сир, полити соусом, посипати сухарями і негайно їсти.
Салат і соус цезар в домашніх умовах
Салат з більш яскравим за смаком соусом. Якщо набрид класичний варіант страви, можна спробувати подати саме під такою заправкою.
Перелік продуктів:
- салат Ромен – 1 кг;
- куряче яйце – 4 шт;
- хліб пшеничний – 2 скибки;
- хліб житній – 2 скибки;
- сир Адигейський – 200 гр;
- сіль дрібна – 60 гр.
Соус з анчоусами для салату цезар – знадобитися:
- яйце – 1 шт;
- чесночіни – 2 середніх зубки;
- французька зерниста гірчиця – 1/2 чайн. л .;
- оливкова олія – 1/2 скл .;
- сік лимона – 1/2 фрукта;
- слабосолоні анчоуси – 4 тушки.
Рецепт соусу до салату цезар:
- Спочатку потрібно заготовити заправку. У класичному соусі використовується злегка приварене яйце. Готується воно так: яйце заздалегідь дістати з холодильника (мінімум за півгодини), щоб воно стало кімнатної температури. Через півгодини приготувати окріп, проколоти в “носику” і опустити його в окріп на пару хвилинок. Після короткого проварювання вийняти яйце і охолодити. Акуратно розбити з одного боку і вичистити чайною ложкою вміст в ємність для соусу. Тушки анчоуса прополоснуть і дрібно подрібнити ножем. Додати до яйцю. Туди ж додати всі залишилися для соусу необхідні інгредієнти. Змішати занурювальним блендером.
- Зробити сухарики. Найкраще для цього підійде вчорашній, а краще позавчорашній хлібець – сухарі можна буде зробити невеликими кубиками, при цьому вони не будуть кришитися. Цікаво поєднуються два види хліба – з пшеничного і житнього борошна. Взяти по дві скибочки різного хліба, нарізати невеликими кубиками (не більше 1 см), і обсмажити на сковороді без використання масла, постійно помішуючи, поки не з’явиться золотистий відтінок.
- Відварити яйця курячі протягом 10 хвилин в окропі. Більше варити не рекомендується, так як жовток може придбати синюватий відтінок. На смак страви це ніяк не відіб’ється, але виглядає не дуже красиво.
- Прополоснуть в холодній воді салатні листки і залишити на деякий час в друшляку, щоб стекла рідина.
- Тим часом остудити яйця, почистити і нарізати невеликими слайсами.
- Сир нарізати прямокутниками.
- Салатні листки дрібно порвати руками, викласти в салатник, зверху – сир, заправку, посолити і перемішати, а перед подачею обсипати сухарями.
Салат цезар з швидким анчоусним соусом
Якщо гості вже на порозі, а на стіл практично нічого поставити, швидкий рецепт “Цезаря” буде дуже до речі. За правилами приготування справжнього “Цезаря” майонез не допустимо в заправці, але, як відомо, якщо дуже хочеться – то можна і трохи відступити від правил.
Що входить до складу салату цезар:
- 2 пучка салатних листків;
- 200 гр підкопченого твердого сиру;
- 8 перепелиних яєць;
- 100 гр готових часниковий сухарів;
- 8 помідорів чері.
Для анчоусной заправки:
- 150 мл легкого майонезу;
- 2 стол. л. соку лимона;
- 2 зубки часнику;
- 4 середніх слабосоленим анчоуса.
Рецепт заправки для салату цезар:
- Прополоснуть салатні листки і черрі, дати висушують.
- Тим часом приготувати соус: додати в чашу блендера майонез, лимонний сік, збити протягом 1 хвилини. Далі почистити зубки часнику, продавити пресом, викласти в чашу з соусної заготівлею. Подрібнити рибні тушки і також викласти в майбутній соус. Збити все разом блендером ще 1-2 хвилини. Анчоусного соус готов.Совет. Якщо подобаються пікантні соуси – можна додати 1-1,5 чайні ложечки італійський трав.
- Відварити перепелині яйця протягом 3-5 хвилин в киплячій воді. Остудити і почистити.
- Сир нарізати кубиком.
- Подрібнити салатні листочки руками, зверху нарізати трикутниками помідори, посипати сиром, полити заправкою, посипати сухарями і прикрасити четвертинками або половинками перепелиних яєць.
Салат цезар з анчоусним соусом і креветками
Анчоусного заправка, як правило, краще за все поєднується з рибою і морепродуктами. Так і в даному рецепті салат готується з креветками і заправляється спеціальним соусом. У цьому варіанті пропонуємо зробити салат без сухарів.
Що треба для салату цезар:
- великий вилок салату;
- 200 гр сиру Пармезан;
- 400 гр королівських (або звичайних) креветок;
- 8 штук черрі;
- 50 гр солі;
- 50 гр вершкового масла;
- 4 яйця.
Для заправки цезар:
- 2 зубки часнику;
- 2 яйця;
- 200 мл оливкової олії;
- 1/2 чайн.л. звичайної гірчиці;
- 3 тушки анчоусів;
- половинка лимона.
Процес приготування:
- Приготувати соус: в блендер розбити яйця, накришити анчоуси, вичавити сік з половинки лимона, додати решту інгредієнтів, ретельно збити до однорідності.
- Очистити креветки, гарненько прополоснуть, залишити в друшляку, щоб надлишки рідини стекли. Відварити їх у підсоленому окропі протягом 1-2 хвилин,, відкинути на друшляк, після обсмажити на сковороді 2-3 хвилини.
- Пармезан натерти на тертці.
- Салат прополоснуть і обсушити.
- На дно салатник порвати листя зелені, зверху викласти креветки, полити соусом і присипати сиром. Прикрасити четвертинками черрі.
Для вас ми також зібрали і інші цікаві варіанти приготування даного салату, наприклад, цезар домашнього приготування, цезар з рибою червоною і цезар з копченим м’ясом курки.
Корисні рекомендації з приготування:
- Салат цезар який салат використовувати? Якщо салатні листочки злегка зів’яли, залийте холодною водою на півгодини, і вони знову стануть пружними і хрусткими. Традиційно використовують салатні листочки сорти Ромен, але можна замінити на звичайний доступний салат або, в крайньому випадку, на Пекінську капустку.
- Анчоуси для салату цезар можна замінити кількою пряного посолу або ж вустерширського соусом – за традицією його готують з оцту, цукру і риби. Приготувати цей соус будинку досить складно, тому при вирішенні використовувати саме його, краще прикупити його заздалегідь. При необхідності вустершірскій соус можна замінити соєвим або табаско.
- Як зробити грінки для салату цезар? Сухарики найлегше готувати з зачерствілого хлібця. Так вирішується відразу дві проблеми – є, куди використовувати вчорашню буханку, і є з чого зробити швидкі сухарі для салату. Можна використовувати і свіжий повітряний хлібець, але в такому випадку не рекомендується різати скибочки більш ніж на 4 частини – вийдуть смачні рум’яні грінки.
- При приготуванні соусу рекомендується додавати анчоуси поступово, пробуючи отриману заправку на смак, щоб не переборщити з рибним відтінком. Риба не повинна відчуватися сильніше, ніж інші інгредієнти, і заглушати основний смак салату.
- Подавати краще як самостійний легку вечерю для прихильників не важкою їжі, або ж як доповнення до рибних страв і рецептів з морепродуктів.
- Сир Пармезан можна замінити на Тільзер.
- Концентрований лимонний сік можна придбати в продуктовому супермаркеті. Але це не той сік, який стоїть на одній полиці з фруктовими – в такому буде багато цукру і добавок.
- Найчастіше анчоусну заправку роблять для цезаря з креветками.