Свіжі салатні листя, часточки перепелиних яєць, яскраво-червоні помідори черрі, рум’яні курячі шматочки, апетитно хрусткі пшеничні сухарики, м’які стружки сиру Пармезан, неповторний ніжний соус … Саме таким всі звикли бачити класичний салат «Цезар». Але як же бути тим, хто з тих чи інших причин став вегетаріанцем і не може вживати в їжу м’ясо та інші продукти тваринного походження? І тут хочеться нагадати, що класичний салат «Цезар», результат фантазії італійського кухаря Цезаря Кардін в 1926 році зовсім не містив в собі ні м’яса, ні помідорів, ні вже тим більше придуманих згодом варіантів з морепродуктами, яловичиною та іншими складовими.
Страви вегетаріанського меню незвичним людям можуть на слух здатися дивними, несмачними, «порожніми» і зовсім не ситними. Це все від незнання правильності приготування. Насправді рецепти без м’яса не менш смачні, апетитні і корисні, і ми пропонуємо вам спробувати їх приготувати. Вегетаріанський салат цезар калорійність на 100 грам не велика, тому блюдо можуть вживати навіть люди, що стежать за своєю вагою.
Як приготувати заправку для салату «Цезар» і які компоненти будуть потрібні – ми розповімо вам в цій статті.
Салат цезар без курки
Легкий в приготуванні і на смак, простий рецепт «Цезаря» з найніжнішим часниково-сирним соусом в розрахунку на чотири порції.
Інгредієнти на салат цезар:
- 8 листків салату «Айсберг»;
- 12 помідорів чері;
- 1 штука стандартного багета;
- 200 гр Адигейського сиру;
- 6 стіл. лож. оливкового масла;
- 4 стіл. л. стружки сиру Пармезан;
- пачка спецій «хмелі-сунелі» або «прованських трав»;
- голівка часнику.
Для соусу потрібно взяти:
- стакан натурального йогурту без домішок;
- 2 стол. л. гірчиці дижонской;
- 6 стіл. л. стружки пармезану;
- 2 середніх зубки часнику;
- стіл. л. масла оливкового;
- ½ ч. Л. солі;
- ½ ч. Л. меленого перцю.
Готуємо салат цезар без м’яса:
- Все починається з правильної підготовки сухариків. Багато вважають за краще не витрачати свій час і купують готові магазинні сухарики, але домашні виходять завжди смачніше.
- Використовувати рекомендується трохи підсохлий багет. Тому на момент приготування він повинен бути вчорашнім або позавчорашнім. Злегка подчерствевшій хлібець ріжеться легше, ніж м’який, а квадратики виходять акуратними і не розсипаються.
- Підготовлені хлібні кубики потрібно обсмажити: розігріти оливкову олію, додати в нього подрібнений пресом часник і обсмажити його протягом декількох хвилин. Після можна його прибрати і викласти хлібні кубики. Обсмажувати до рум’яної золотистої скоринки, постійно помішуючи, щоб на кожен кубик потрапило оливково-часникова олія. Через 10 хвилин повинні вийти рівномірно обсмажені ароматні сухарики.
- Далі підготувати Адигейський сир: нарізати тонкими скибочками, обваляти в травах. Взяти антипригарним сковороду, розігріти трохи олії і обсмажити скибочки сиру до рум’яності.
- Приготувати овочі: ретельно промити помідори та салатні листки, помідори нарізати четвертинками, салат порвати вручну на невеликі шматочки.
- Мабуть, найпростішим і швидким у приготуванні страви є соус: пармезан натерти на меленькую тертку, в чашу блендера скласти всі необхідні для заправки продукти, збивати протягом 2-3 хвилин.
- Збираємо «Цезар»: на порційні тарілки для салату викласти листя зелені, злегка покрити заправкою, посипати сухариками, викласти рівномірно четвертинки черрі, навколо розкласти скибочками обсмаженого сиру, посипати стружкою пармезану і залити залишками заправки.
- Подавати до столу потрібно відразу ж, поки сухарі НЕ розмокнули під впливом соусу, а смажений сирок – теплий.
Ви також можете спробувати приготувати вегетаріанський грецький салат, покрокове приготування якого знайдете на нашому сайті.
Як зробити соус для салату цезар і приготування страви
Цей варіант відрізняється більш простим соусом і сухариками – пропонуємо спробувати подати до салату житні сухарі. Цікаву нотку додає підкопчений сорт сиру.
Продукти для страви на чотири персони:
- 400 гр салатного листя;
- 4 листка пекінської капустки;
- 6 скибочок хлібця з житнього борошна;
- 12 штук черрі;
- 90 гр сир пармезан;
- 300 гр копченого м’якого сорти сиру.
Для заправки взяти:
- 2 стаканчика натурального нежирного йогурту;
- 2 великих зубки часнику;
- 2 ч. Л. звичайної гірчиці;
- чверть лимона;
- ½ ч. Л. дрібнозернистої солі.
Салат цезар покроковий рецепт:
- Приготування починається з сухарів: корочку з скибочок рекомендується прибрати (але це не обов’язково), нарізати невеликими кубиками і підсушити на деку в духовці протягом чверті години на 150 градусів.
- Тим часом, поки сухарі готуються, вимити черрі і всю зелень, натерти дрібно Пармезан.
- Приготувати Соусна заправку: продавити пресом часник, приготувати сік з лимона, з’єднати з усім рештою інгредієнтами для соусу. Можна зробити це за допомогою блендера, а можна вручну.
- Зібрати салатик дотримуються вегетаріанського харчування: на кожну порційну тарілку нарвати по 2 листка салату і одному капусти, злегка полити заправкою, посипати пармезановой стружкою, викласти копчені шматочки Адигейського сирка, знову злегка покрити соусом, обсипати сухарями, вилити залишки соусу і прикрасити четвертинками помідорів чері.
Чудовою альтернативою цьому страви є дієтичний олів’є, приготувати його не складе труднощів і не займе багато вашого часу.
Найсмачніший салат цезар – рецепт
Цей рецепт містить всього чотири інгредієнти: зелень, сир, сухарики і соус. Готується дуже швидко, часу йде менше чверті години. Підійде для легкого пізньої вечері або перекусу в денний час. Ідеальний варіант для страви на швидку руку: смачно, швидко, ситно і корисно!
Цезар салат інгредієнти:
- зелена свіжа салат – 1 пучок листя;
- м’який сир (халумі, адигейський, тофу) – 300 гр;
- сухарі;
- сир пармезан – 400 гр.
Для приготування соусу:
- стакан натурального йогурту без добавок;
- пармезановой стружка – 200 гр;
- часник – 1 зубок;
- гірчиця – 1 стол. л .;
- лимонний сік – 1 ст. л .;
- оливкова олію – 1 ст. л .;
- сіль – 20 гр;
- перець мелений – 15 гр.
Готуємо салат цезар будинку:
- Підготувати соус шляхом змішування всіх необхідних для нього інгредієнтів.
- Вимити салатні листя і нарвати їх невеликими шматочками, розкласти порівну на порційні тарілки.
- М’який сир і пармезан нарізати кубиком, викласти поверх зелені.
- Обсипати сухарями і залити соусом.
Також радимо вам звернути увагу на статтю – рецепти приготування дієтичного гранатового браслета.
Салат цезар рецепт соус і покрокове приготування
Дуже сирний салатик має ніжний смак завдяки вершковому соусу на травах, приготовленого самостійно в домашніх умовах. Завдяки незвичайній заправці, смаженого сиру, спецій, салатик виходить досить незвичайним, і сподобається не тільки любителям вегетаріанської кухні.
Список необхідних інгредієнтів:
- салатні листя «Айсберг»;
- 10 штук черрі;
- 200 гр адигейського сиру;
- половинка чайн. лож. меленого коріандру;
- вершкове топлене маслечко – 2 ст. ложки;
- 3-4 грінки;
- 150 гр стружки пармезану для прикраси.
Для соусу підготувати:
- 100 мл жирних вершків;
- 4 стіл. л. оливкової маслечка;
- 4 чайн. л. набору прованських трав;
- по 1 ч. л. прянощів: розмарин, шамбала, асфетіда, перець, сіль;
- 1 ч. Л. крохмалю;
- лимонний сік з половини фрукта;
- 2 листи водорості норі (маленьких).
Блюдо і приправа для салату цезар – приготування:
- Почати варто з приготування соусу-заправки: розігріти трошки рослинне масло для соусу (не більше півхвилини) і додати туди розмарин і асфетіду. Готувати пару хвилин, після влити вершки, крохмаль, і готувати на повільному вогні, поки маса не почне густіти. При цьому не забувати помішувати майбутню заправку.
- Як тільки консистенція почне густіти, додати решту прянощі і сік, готувати ще 1-2 хвилини і вимкнути вогонь. Збити занурювальним блендером або міксером до однорідності.
- Подрібнити норі і додати в соус, ще разок все збити.
- М’який сирок нарізати квадратами і обсмажити в топленому маслі до рум’яності. Викласти на окрему страву, посипати коріандром і перемішати.
- Черрі помити і нарізати часточками.
- Вимити салатні листки і порвати руками на блюдо для подачі. Зверху розкладаємо черрі, сирні кубики, залити соусом, посипати сухарями і перемішати. Перед подачею посипати стружкою пармезану.
Не менш цікавими варіантами, які підходять тим, хто дотримується дієти, є низькокалорійні салати з крабових паличок.
Вегетаріанський цезар з оцтової заправкою
Вважається, що вегетаріанське меню дуже складно урізноманітнити. Це помилкова думка, що спростовується даними варіантом салату «Цезар». Адже варто змінити рецепт соусу для заправки – і смак кардинально змінюється!
Список необхідних інгредієнтів:
- 400 гр кучерявою капустки;
- 2 чашки домашніх часниковий сухариків;
- 1/2 склянки пармезановой стружки для прикраси;
- 2 зубки часнику;
- чайн. л. зерновий французької гірчиці;
- стіл. л. свіжоприготованого лимонного соку;
- чайн. л. винного (або будь-якого іншого) оцту;
- 1/3 чашки оливкової олії;
- по 1/2 чайн. л. солі і перчика.
Покрокова інструкція:
- Спочатку потрібно підготувати сухарики і соус. Вони займають більшу частину приготування. Для заготівлі сухариків нарізати кілька скибочок білого вчорашнього хлібця і просушити на деку в розігрітій заздалегідь до 200 градусів духовий печі протягом 10 хвилинок. У оливкова олія видавити часник, ввести сіль і перчик і цією сумішшю заправити сухарики так, щоб кожен з них злегка просочився.
- Соус готується дуже просто: розрізаний на кілька частин часник, горчічкі, оцет, масло, сік, третина сиру і сіль збити блендером.
- Зелень прополоснуть під водою, нарізати невеликими шматочками, викласти в салатник і заправити соусом, перемішати, зверху посипати сухарями і пармезаном. Можна подавати до столу.
Рекомендації з приготування:
- Вибирайте овочі свіжі, без травмованих (підсохлих, підгнилих) ділянок. Тільки зі свіжих продуктів виходить дійсно ситний, смачний і корисний салат.
- Салатні листя можна замінити на Пекінську капусту або рукколу, також можна використовувати і салат, і капусту.
- Блюдо може виступати повноцінним вечерею для бажаючих схуднути і поліпшити свій раціон, включивши менш шкідливі і поживні страви, але не може змусити себе дотримуватися певних рамок у харчуванні постійно.
- «Цезар» подають на порційних тарілках, красиво оформивши сам салатик при його складанні. Перед подачею можна зовсім не заправляти сухариками, грінки для салату цезар можна виставити в піалі на стіл, щоб гості самі могли брати їх стільки, скільки їм захочеться.
- Готувати салат цезар з соєвим соусом потрібно безпосередньо перед вживанням. Якщо він буде стояти деякий час в холодильнику, він, звичайно ж, не зіпсується, але смакові відчуття будуть вже не ті.
Можливо вас також зацікавить варіант крабового салату без яєць.