Ви, напевно, звертали увагу, що в супермаркетах продають незвичайні круглі боби, схожі на звичайний горох, але коричневого кольору і великі за розміром. Це – нут, який отримав свою назву за однією з легенд по імені давньогрецької богині, яка любила ласувати цими бобами і була завжди бадьора і здорова. І не дарма, адже нут – це просто криниця корисних речовин і вітамінів. А здавалося, якийсь непоказний боб, а он скільки користі. Шкода, що він у нас не такий популярний як, наприклад, в Азії. Але саме час це виправити і приготувати овочевий салат з нутом і буряком, в якому всі інгредієнти доповнюють і розкривають один одного: горіховий смак нуту, пікантність каперсів і маринованих огірків, солодкість буряка, кислинка яблука. Корисно, смачно і поживно. Готується він за принципом вінегрету, з заміщенням деяких продуктів.
Складові:
- нут (турецький горох) – 100 г
- буряк середнього розміру – 3 штуки (близько 200 г)
- огірки мариновані (корнішони) – 10-12 штук (близько 80 г)
- ріпчаста цибуля невеликого розміру – 1 штука (близько 30 г)
- яблуко середнього розміру – 1 штука (близько 70 г)
- каперси консервовані – 10 – 15 штук
- зелень кропу – ½ пучка
для заправки:
- сметана – 3 столові ложки
- гірчиця – ½ чайної ложки
- сіль за смаком
- чорний мелений перець – за смаком.
Приготування салату:
- Необхідна кількість нуту насипати в чашку і залити холодною водою з розрахунку 1: 4. При замочуванні нут вбирає воду, набухає, тому води повинно бути достатньо. Замочувати нут необхідно близько 4 годин, за цей час можна 1 раз поміняти воду.
- Після замочування нуту злити зайву рідину, засипати нут в каструлю, залити свіжою холодною водою з розрахунку 1: 3, довести до кипіння, при необхідності зняти пінку і варити на середньому вогні близько 1 години до готовності, при необхідності підливаючи воду. Готовність нуту можна перевірити, роздавлюючи горошину пальцями. Якщо вона максимально м’яка і добре раздавливается, то нут готовий. Якщо немає, то продовжити варіння.
- Зварений нут відкинути на друшляк і промити холодною водою.
- Буряк добре помити, загорнути у фольгу і запекти в духовці при 200 градусів близько 1 години до готовності. Так як буряк у нас середнього розміру, цього часу достатньо. Для буряка більшого розміру буде потрібно більше часу. Тому можна перевірити готовність буряка ножиком. Якщо, проткнув її ножем глибше, вона буде м’якою, то вона готова. Якщо твердої, то значить ще запеклася не до кінця. Запечену буряк вийняти з духовки і остудити.
- Остигнула буряк почистити і нарізати дрібними кубиками, близько 5 * 5 * 5 міліметрів.
- Ріпчасту цибулю почистити, сполоснути холодною водою, щоб уникнути «сліз» при нарізці, дрібно нарізати.
- Взяти мариновані огірки, зрізати у них «попки», нарізати дрібними кубиками, такого ж розміру, як і буряк.
- Яблуко помити, очистити від шкірки і насінної коробочки, нарізати також дрібними кубиками, як перед цим були нарізані буряк і мариновані огірки.
- У каперсів відірвати хвостики. Залишити кілька каперсів з хвостиками для прикраси.
- Зелень кропу помити, обсушити, дрібно нарізати.
- В одній великій чашці з’єднати: зварений нут, нарізані невеликими кубиками буряк, мариновані огірки і яблука, каперси, дрібно нарізану ріпчасту цибулю, зелень кропу.
- Приготувати заправку для салату. У невеликій чашці з’єднати, додавши сіль і чорний мелений перець за смаком і перемішавши до однорідності, сметану і гірчицю.
- Заправити приготовані овочі, добре перемішати.
- Викласти салат в салатник. Прикрасити каперсами з хвостиками. Смачного!
Господині на замітку:
- Замочувати нут більше 4 годин не рекомендується, після довгого замочування нут ставати жорстким і довше варитися.
- При варінні нуту воду не солити! Нут можна солити лише перед закінченням варіння.
- Купуючи нут, зверніть увагу на його розмір: чим більше нут, тим краще.
- Для салату краще вибирати яблука кисло-солодких сортів.