Цього разу пропоную здивувати гостей і близьких незвичайним блюдом з репертуару Середземноморської кухні – запеченим карамелізований цукром з додаванням шинки, сиру і журавлини.
Необхідно визнати, що цикорій салатний або ендивій давно з’явився на овочевих полицях вітчизняних магазинів, але з невідомих причин залишається поза полем активної діяльності серед наших кулінарів. Пропоную нескладний рецепт гарячої закуски зі свіжого цикорію, який ми злегка «покутуємо» в карамелі, а потім разом з вершковою начинкою відправимо в духовку. Сподіваюся, що завдяки цій страві, ви зміните ставлення до рослини середземноморського походження і в вашому меню з’явиться загадковий ендивій, багатий вітамінами групи А і К.
Кухня: Середземноморська.
Час приготування: 30-40 хвилин.
Інгредієнти на 2 порції:
- цикорій свіжий – 1 середнього розміру
- шинка / бекон – 1 тонкий скибочку
- сир твердий тертий – 1 ст.ложка
- масло вершкове – 1 ст.ложка
- оливкова олія – 1 ст.ложка
- вершки жирні або густа сметана – 1 ст.ложка
- сир сирний типу рикотта – 1 ст.ложка
- цукровий пісок – 1 ч.ложка
- сіль + перець мелений – за смаком
- свіжа зелень – кілька гілочок
- брусниця або журавлина – 6-10 ягід.
Приготування / покроковий рецепт
- Свіжий цикорій помити і обсушити рушником, зняти верхні пошкоджені листя (якщо такі є), розрізати уздовж навпіл.
- На сковороді розтопити вершкове масло, всипати цукор. Коли масло з цукром почне міхур (перетворюватися в карамель), цикорій покласти в сковороду розрізами вниз.
- Обсмажити з двох сторін до золотистого кольору. Приблизний час теплової обробки – 5 хвилин. Цикорій перекласти у форму для запікання.
- Приготувати начинку: з’єднати тертий і сирний сир, вершки і дрібно нарізану зелень. Можна додати кілька ягід.
- Перемішати. Сирну начинку посипати сумішшю перців і сіллю за смаком.
- Обсмажений в карамелі цикорій щедро наповнити сирною начинкою. Присипати ягодами для краси і смаку. Немає свіжих ягід – використовуйте брусницю з медом.
- Зверху покласти шматочки шинки. Запікати в гарячій духовці не більше 10 хвилин при температурі 220 С. В результаті скибочки шинки стануть рум’яними і хрусткими.
- Запечена цикорій з сиром і шинкою негайно подати на стіл.
- Блюдо з карамелізованого цикорію з сирною начинкою ідеально підходить для сніданку та вечері. Приємного вам апетиту!