Шоколадне фондю – це невеликі шматочки фруктів, ягід або бісквіта в шоколадній глазурі. Сьогодні я пропоную пару рецептів як зробити вдома фондю. Розглянемо класичний рецепт фондю з чорним шоколадом, а так само фондю з білого шоколаду.
Класичний рецепт шоколадного фондю
Складові:
-
- чорний шоколад – 150 г,
- густі жирні вершки – 1/4 склянки,
приготування:
-
- Шоколад натираємо на тертці, змішуємо з вершками в посуді і розтоплюємо в мікрохвильовці або на водяній бані. Розтоплене фондю розмішуємо до однорідної маси і залишаємо нудитися на водяній бані, що б глазур НЕ загусла завчасно.
- Нарізаємо кубиками (не більше 2 см) підсушений солодкий бісквіт, яблука, груші, банан, ківі або інші фрукти. Свіжі щільні ягоди (полуницю, виноград, агрус) використовуємо цілком.
- Нанизуємо інгредієнти начинок на кінчик зубочистки і акуратно обмакиваем в шоколадну глазур. Що б глазур застигла рівномірно і не смазалась, інший кінчик зубочистки можна увіткнути в м’яку поверхню до повного висихання глазурі. Читайте ще як приготувати торт суфле.
Шоколадне фондю з білим шоколадом
Складові:
-
- 1 стакан жирних вершків,
- 1/2 ст ложки вершкового масла,
- 50 г білого шоколаду,
приготування:
-
- Підігріваємо на водяній бані вершки, додаємо тертий білий шоколад, масло і помішувати до повного розчинення шоколаду і масла. Так само як і першому рецепті нарізаємо кубиками фрукти і бісквіт. Вмочуємо в глазур і поміщаємо укріпляти.
- Таке шоколадне фондю буде відмінним десертом – асорті на дитячому святі або дружньому чаюванні.
Простий рецепт шоколадного фондю
Фондю – це національне швейцарське блюдо, готується воно в спеціальному посуді, яка називається какелон (сaquelon), або просто «фондюшница». Це відмінний привід зібратися разом ввечері, як це робили швейцарські пастухи кілька століть назад. Щоб повечеряти і зігрітися, вечорами вони розігрівали в глиняних горщиках сир і вино і їли все це з хлібом.
Тому в класичні рецепти фондю входить сир, а вмочати в нього рекомендується шматочки хліба на шпажках. Страви, схожі на фондю, є в багатьох кухнях світу: італійської, голландської і навіть китайське фондю. Згодом фондю з’явилося і в солодких варіантах, наприклад, існує дуже простий рецепт шоколадного фондю. Це чудовий десерт, який можна їсти, вмочуючи в розтоплений шоколад фрукти, печиво, шматочки бісквіта або зефір.
Складові:
Для шоколадного фондю:
-
- 500 г шоколаду (гіркого, молочного або навіть білого)
- 300 мл вершків 10% жирності
- 1 чайна ложка ванільного цукру
Для сервіровки:
-
- Будь-які фрукти або ягоди на ваш вибір: полуниця, яблуко, ківі, банан, ананас, груша, апельсин, виноград без кісточок
- Лимонний сік, шпажки
- За бажанням: бісквіт, печиво, зефір
- Волоські горіхи, пекан, мигдаль, фундук
приготування:
-
- Наріжте скибочками яблуко, ківі, банан, грушу, ананас – кубиками, апельсин розділіть на часточки. Збризніть лимонним соком яблуко, грушу і банан, щоб вони не потемніли. Наріжте бісквіт так, щоб було зручно його їсти. Після шоколадного фондю продукти за бажанням можна вмочити в подрібнені горіхи.
- Розламайте шоколад, покладіть його в фондюшницю, додайте вершки. Нагрівайте суміш, постійно і обережно помішуючи.
- Далі умочуйте приготовані фрукти і солодощі в шоколадне фондю і насолоджуйтеся смаком.
Фондю шоколадно-кавове
Сьогодні ми приготуємо чудове шоколадно-кавове фондю. Цей солодкий гарячий десерт здивує і порадує Ваших гостей і близьких і стане гідною прикрасою будь-якого столу.
Фондю готують в спеціальному посуді – какелон або фондюшниці, яка вдає із себе невеликий казанок на ніжках, який ставиться над жаровнею. У такому посуді фондю можна готувати прямо на обідньому столі, з цікавістю і нетерпінням спостерігаючи за процесом.
Інгредієнти для фондю:
-
- 200г. шоколаду
- 6 ст.л. згущеного молока
- 3 ст.л. горілки або коньяку
- 1 ст.л. розчинної кави
- біла булка або бісквітне печиво
- фрукти – будь-які
Приготування фондю:
-
- Шоколад попередньо заморозити, а потім розламати на шматочки або натерти на тертці.
- Розігріти і розплавити шоколад в какелон, постійно помішуючи.
- Додати згущене молоко і знову розмішати до однорідності.
- Додати розчинну каву, перемішати.
- Підтримуючи в какелон невеликий вогонь, подати фондю до столу.
- Шматочки фруктів, бісквітних коржів або хліба беруться вилочкою і умочують в шоколадну суміш.
Смачного!
Шоколадно-карамелеве фондю
Спробуйте приготувати також шоколадно-карамельне фондю. Щоб якомога довше зберегти фондю теплим, ви можете придбати спеціальний казанок-фондюшницю зі свічкою або пальником.
Вам буде потрібно:
-
- 400г молочного або чорного шоколаду
- ¾ склянки вершків
- 2 столові ложки лікеру Куантро
- 4 бельгійські цукрові вафлі
- мікс з ягід
Як готувати шоколадне фондю:
-
- Шоколад, вершки і лікер змішайте в жароміцної мисці. Розтопіть суміш на водяній бані, помішуючи протягом 4-5 хвилин.
- Тим часом, підсмажте вафлі. Наріжте їх у формі серця або в пальчикової формі.
- Подавайте вафлі на блюді з ягодами для умочування в фондю.
- Готову шоколадну масу перелийте в горщик для фондю з підігрівом (дивіться рада) і негайно подавайте до вафлям і ягодам.
шоколадне фондю
фондю – улюблене національне блюдо швейцарців спочатку готувалося місцевими пастухами з злегка підсохлого сиру, вина та черствого білого хліба. Але кулінари в своїх творчих поривах постійно винаходять нові рецепти, залишаючи первісним страви часом тільки назва. Так сталося і з фондю. Тепер його знають не тільки як сирне, м’ясне та рибне, але і як вишуканий десерт, приготуванням якого ми зараз і займемося.
Для приготування шоколадного фондю нам знадобитися:
-
- Горький шоколад – 2-3 плитки
- Апельсин – 1 шт.
- Вершки – 1 стакан (жирність не менше 30%)
- Екзотичні фрукти та ягоди. У нашому випадку це консервовані часточки ананаса і свіжий кавун.
приготування:
-
- Кавун нарізаємо невеликими шматочками і видаляємо кісточки. З апельсина натираємо цедру і вичавлюємо сік.
- Шоколад розламуємо на шматочки для більш рівномірної плавки і відправляємо в чавунну фондюшницю або товстостінну каструлю, яку поміщаємо на вогонь.
- Постійно помішуючи, по черзі додаємо в розтоплений шоколад цедру, вливаємо апельсиновий сік і вершки. Ще раз перемішуємо, домігшись однорідної маси. Знімаємо з плити і встановлюємо на пальник.
- Шматочки кавуна і ананаса викладаємо в чашки і починаємо дегустувати. Все готово.
- Фондю прийнято є у великій веселій компанії, тому кличте друзів до столу і нехай вони насолоджуються настільки простим і в той же час оригінальним блюдом.
шоколадне фондю
Складові:
-
- Вершки 30% – 200 мл
- Горький шоколад – 200 г
- Коньяк – 30 мл
- Мед – 1 ст. л.
- Рубані волоські горіхи – 1 ст. л.
- Рубаний мигдаль – 1 ст. л.
- Будь-які свіжі фрукти, порізаний кубиками бісквіт, зефір маршмеллоу – за смаком
приготування:
-
- Чашу-фондюшницю встановити на водяній бані.
- Поламати шоколад і змішати його з вершками, горіхами, медом і коньяком.
- Нагріти суміш і помішувати, поки маса не стане однорідною.
- Зняти з водяної бані і вживати, поки фондю гаряче.
Рецепт Шоколадне фондю
Ароматне кремове фондю з шоколаду з мигдальним молоком буде чудовим блюдом для як для романтичної вечері, так і гучних зустрічей з друзями. Ви можете приготувати його і без фондюшниці, в звичайній каструлі або в мікрохвильовій печі. Насолоджуйтесь! Читайте ще рецепти приготування лобіо з квасолі.
Складові:
-
- Шоколад гіркий 340 г
- Мигдальне молоко 0,75 чаш.
- Ванільний екстракт 1 ч.л
- Цукор темно-коричневий 1 ч.л
покроковий рецепт
1. Поламати плитки шоколаду і змішати їх з теплим молоком і цукром.
2. Підігріти суміш на водяній бані або в кокелоне.
3. Перелити в шоколад в фондюшницю, якщо він ще не там, і не вимикаючи пальник, насолоджуватися, занурюючи туди фрукти та солодощі.