Шифонові бісквіти відрізняються своєю особливою легкістю, а ще, всередині такі бісквіти виходять вологими, завдяки чому їх не треба нічим просочувати. Шоколадний шифоновий бісквіт виходить з дуже ніжним м’якушем і з насиченим шоколадним смаком. Такий бісквіт з легкістю можна подати в якості самостійного десерту. Буде досить присипати його цукровою пудрою або полити ягідним соусом і можна подавати до столу.
Приготувати такий бісквіт пропонуємо в мультиварці. В ній бісквіт добре піднімається і рівномірно пропікається. У даному рецепті була використана мультиварка-скороварка BinatoneMUC-2180, потужністю 1300 Вт. Діаметр чаші мультиварки 23 див. Також такий бісквіт можна спекти в духовці. Випікайте в розігрітій до 180 С духовці до готовності. Отже, приступимо.
Інгредієнти для приготування шифонової бісквіта в мультиварці (на форму 24-26 см):
- яєчні жовтки – 5 шт.
- яєчні білки – 8 шт.
- цукор – 230 г
- какао-порошок – 60 г
- кава розчинна – 1 ст. л.
- вода тепла – 175 мл
- рослинна олія (без запаху) – 125 мл
- борошно пшеничне – 200 г
- розпушувач – 2 ч. л. без гірки
- сода – 0,5 ч. л. без гірки
Рецепт приготування шоколадного бісквіта в мультиварці:
В окремій ємності змішайте какао-порошок і кави. Влийте теплу воду і розмішайте до однорідності.
Яйця розділити на білки і жовтки. Розділяйте акуратно. Стежте, щоб білки не потрапив жовток. Білків для приготування бісквіта потрібно більше, ніж жовтків. Зайві жовтки можете відкласти і приготувати з ними заварний крем, морозиво, домашній майонез і т. д. Білки відкладіть в сторону, а в жовтки додайте 190 г цукру.
Збийте жовтки з цукром на максимальній швидкості міксера протягом 5 хвилин. За цей час маса повинна посвітліти, і збільшитися в об’ємі.
Переведіть міксер на мінімальну швидкість і введіть рослинне масло. Для приготування бісквіта вибирайте масло нейтральний на смак і запах.
Додайте в жовткову масу суміш кави і какао і ретельно перемішайте.
Борошно просіяти з содою і розпушувачем. Додайте її в тісто.
розмішайте Віночком шоколадне бісквітне тісто до гладкості.
8 білків, збийте з цукром (40 г) до стійкої піни. Збивати білки починайте на невисокій швидкості міксера. По мірі того, як білки почнуть рости в обсязі, збільшуйте швидкість міксера. Коли білки взобьются в густу піну невеликими порціями додайте цукор і збивайте до його повного розчинення.
В кілька прийомів введіть білки в шоколадне тісто.
Вмешивайте білки акуратно, тісто для бісквіта повинно вийти легким, пишним і однорідним.
Готове тісто викладіть в чашу мультиварки або у форму для випічки. Змащувати чашу нічим не потрібно.
Наповнену чашу поверніть в мультиварку. Готуйте шоколадний шифоновий бісквіт на режимі «Випічка» протягом 1 години і 10 хвилин. Час може відрізнятися залежно від діаметра чаші і від потужності мультиварки. Для початку можете поставити таймер на 45 хвилин, а після того як пройде цикл, перевірити бісквіт і допекти до готовності.
В середньому бісквіт випікають від 1 години до 1 години 20 хвилин, готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою. Проткніть бісквіт в центрі, вона повинна виходити без слідів рідкого тіста.
Готовий бісквіт потрібно остудити. Так як шифоновий бісквіт виходить дуже легким і повітряним, його прийнято остуджувати в формі перевернутої догори ногами. Тому форму нічим не змащують, щоб бісквіт в такому вигляді не випав з неї. Якщо ж ваш шифоновий бісквіт відійшов від стінок чаші і не тримається, дайте йому охолонути на решітці або на підставці для варіння на пару. Готовий бісквіт по цьому рецепту виходить близько 7-8 см заввишки, діаметром 23 див.
Шоколадний шифоновий бісквіт можна подати в якості повноцінного десерту, просто присипавши цукровою пудрою.
Також його можна розрізати на коржі і приготувати торт.
Смачного!