Мрія любителів шоколаду: шоколадний бісквіт, шоколадний ганаш зверху, в результаті дуже шоколадний торт! Взяти з собою такий торт в гості, або подарувати буде просто чудово, тому то він виходить невеликим, зручним у транспортуванні. І при цьому тортик дуже насичений і ситний, другий шматок зможуть з’їсти тільки дуже великі шанувальники шоколадних солодощів. Такий торт прикрасить і ваш святковий стіл. Він виглядає дуже респектабельно! І якщо до нього в компанію подати шоколадні тістечка, цукерки або морозиво, то за солодку шоколадну частина столу можна не хвилюватися. Вона визначено вдалася. Наявність досить щільного, навіть брутального бісквіта і щільного за структурою гіркого ганаша не залишить байдужим до торту навіть чоловіків, які зможуть присмачити їм чашечку кави після святкової вечері або обіду. Готується торт досить просто і швидко, практично не вимагає визрівання, тому його можна приготувати навіть тоді, коли на організацію торжества є всього день.
Інгредієнти на торт діаметром 13 см:
для бісквіта
- 75 гр чорного шоколаду
- 1 велике яйце
- 60 гр тростинного цукру або мусковадо
- 50 гр м’якого вершкового масла хорошої якості
- 40 гр пшеничного борошна
- ½ ч.л. розпушувача
- дрібка солі
- ½ ч.л. вершкового масла для форми
для крему і просочення
- 4 ст.л. імбирного сиропу
- 6 ст.л. сметани 25%
- 50 гр готової меренги або безе
для ганаша
- 75 мл вершків 35%
- 150 гр чорного шоколаду
для приготування знадобиться:
- роз’ємна форма 12,5 см в діаметрі,
- стакан для збивання і блендер з віночком,
- каструля з водою для водяній лазні,
- зубочистка,
- невеликий сотейник,
- дерев’яна лопатка,
- столова ложка і ніж з широким лезом / лопатка.
приготування
- Включити духовку на нагрів до 160 градусів і приступити готувати тісто для бісквіта.
- Шоколадом легко постукати об край столу прямо в обгортці, так він легко розкришиться. Обгортку акуратно розкрити, висипати шоколад в сотейник. Розтопити на водяній бані шоколад і вершкове масло, вимішати до блиску і гладкості.
- Білок відокремити від жовтка і поставити в холодильник для охолодження.
- У склянці для збивання збити в пишну піну жовток і цукор. Додати розтоплений шоколад з маслом, просіяти зверху борошно, розпушувач і збити. Окремо збити до стійких піків охлоджений білок з дрібкою солі. Порціями підмішати білок до тесту, добре вимішати.
- Роз’ємну форму міцно закріпити, щоб тісто не витекло в процесі випікання. Бісквіт в цьому торті випікається досить високий, тому краще взяти форму роз’ємну, з високими бортами, щоб уникнути проблем з тим, як вийняти бісквіт з форми цілим. Змастити форму зсередини вершковим маслом.
- Перелити тісто у форму, кілька разів легко стукнути об стіл, щоб тісто рівномірно розподілилося по формі і вийшли можливі бульбашки повітря на поверхню. Поставити тісто в розігріту духовку і випікати близько 40 хвилин.
- Для крему розкришити безе / меренги, трохи збити сметану.
- Готовий бісквіт перевірити зубочисткою або шпажкою на готовність (зубочистка повинна виходити сухою з середини коржа). Дістати готовий корж з духовки і дати охолонути. Ножем акуратно розрізати торт на три коржа.
- На тарілку сервіровки або піднос, підставку викласти перший нижній корж. Полити його половиною імбирного сиропу, зверху покласти шар меренги, зверху змастити трьома столовими ложками сметани.
- Зверху акуратно накрити другим коржем. Знову присмачити імбирним сиропом, укласти шар меренги і покрити понад сметаною. Накрити торт верхнім коржем, трохи притиснути і відправити в холодильник охолодитися.
- У цей час розтопити на водяній бані в сотейнику вершки і шоколад для ганаша. Зняти з вогню і ретельно вимішати до однорідності і гладкості. Ганаш повністю остудити. Він не втратить свій еластичності, буде схожий на м’яку пасту. З таким ганашем дуже зручно працювати, це відмінні укривочний матеріал для будь-яких огріх з конструкцією торта або ушкодженнями, якщо вони є.
- Дістати охлоджений торт з холодильника і за допомогою широкого ножа або лопатки обмазати верх і боки торта шаром ганаша. Ідеальною гладкості не потрібно, фактура ганаша повинна відчуватися.
- Прикрасити торт за бажанням кондитерськими прикрасами або тертим шоколадом за смаком і бажанням. Дати охолонути в холодильнику близько години.
- Це торт-сюрприз! Він практично чорний зовні, але на розрізі з’являються сліпучо-білі смуги начинки і торт перетворюється, стає ще більш урочистим. Відмінний торт для кави і навіть дижестива! Смачного!