З садового або дикого кизилу можна приготувати смачний і універсальний соус, який підійде до різних гарнірів, страв з птиці, червоного м’яса або риби.
У зимову пору дуже не вистачає свіжих овочів і ягід, в яких міститься необхідна кількість вітамінів, щоб підтримати наш організм в період холоднечі. У вас є відмінна можливість вирішити цю проблему в останні дні літа. Пропонуємо зробити на швидку руку чудовий кизиловий соус з прянощами і заготовити його взапас. Зовсім не важливо, який кизил у вас в наявності – лісовий або культурний. Головне, щоб він був стиглим і м’яким.
Соус, за рецептурою грузинської кухні, ідеально гармонує з м’ясними та рибними стравами, з птицею і овочевими гарнірами. Можна такий соус додавати як приправу в маринад для шашлику.
Складові:
- кизил – 800 г
- перець гострий – 1,5 шт.
- часник – 8 зубчиків
- кінза – 1/3 пучка
- м’ята – 1/3 пучка
- кріп – 1/3 пучка
- оливкова олія – 1,5 ст.л.
- коріандр горошком – 2 ст.л.
- оцет винний – ¾ ст.л.
- цукор – 1,5 ст.л.
- сіль – ¾ ст.л.
Рецепт приготування
- Спочатку потрібно підготувати для соусу стиглі червоні ягоди. Кизил перебрати. Видалити перестиглі ягоди. Очистити кизил від хвостиків. Промити ягоди холодною водою.
- Надіслати кизил в каструлю. Влити стільки води, щоб вона повністю покрила ягоди. Довести рідину в каструлі до кипіння на мінімальному вогні. Готувати кизил 20 хв. В цей час вода повинна слабо кипіти, щоб ягоди проварилися, але не перетворилися в пюре завчасно.
- М’яту, кінзу і кріп промити. Очистити зубчики часнику від лушпиння. Видалити плодові ніжки і насіння у гострого перцю. Скласти підготовлені інгредієнти в чашу блендера. Додати сіль, цукор, коріандр і винний оцет. Перебити всі до утворення маси з великими грудочками.
- Влити масло. Ще раз змішати компоненти заправки.
- Воду, в якій варилася кизил, злити в окрему ємність. Ягоди залишити трохи охолонути.
- Перетерти кизил через сито. Якщо сита немає, то можна просто видалити кісточки вручну. Утворене ягідне пюре додати в пряну заправку із зелені. Ще раз ретельно перебити інгредієнти блендером.
- Викласти масу в каструлю з товстим дном. Додати воду, в якій готувалися ягоди. Перемішати соус лопаткою. Включити слабкий вогонь. Довести суміш до кипіння. Готувати соус ще 15 хв, поки він не набуде необхідної консистенції (схожу за густотою зі сметаною).
- Готовий соус з кизилу остудити. Його можна відразу подавати як доповнення до м’яса, овочів і риби. На основі соусу готують маринади. Також він ідеально доповнює таку випічку, як лаваш або узбецькі коржики.
- Щоб зберегти соус на зиму, необхідно підготувати посуд. Скляну ємність і залізну кришку промити содою, водою. Потім стерилізувати. У суху банку влити соус по самі вінця горлечка. Закатати ємність залізною кришкою або закупорена завинчивающейся. Дати соусу охолонути під теплою ковдрою. Потім зберігати банку в холодильнику. Смачного!