Що гарантує відмінний смак і користь хлібного квасу? Ну звичайно, правильно приготована закваска, яку можна легко зробити в домашніх умовах.
Жоден покупної квас не зрівняється з домашнім. Для порівняння я приготувала свій домашній хлібний квас і купила пляшку магазинного квасу. Для чистоти експерименту, обидва квасу я перелила в однакові банки і дала скуштувати своїм домашнім, не сказавши їм, де який. На моє запитання: «Який квас смачніше?», Все і навіть маленька внучка, вказали на мій домашній квас.
Таким чином, емпірично, тобто досвідченим шляхом, було доведено, що домашній квас смачніше магазинного. І вже ніхто не стане сперечатися, що старий російський напій, приготований своїми руками, напевно корисніше покупного. Адже в ньому немає таких шкідливих добавок, як барвники, смакові наповнювачі, ароматизатори, консерванти. Домашній квас можна пити в будь-яких кількостях, не побоюючись за своє здоров’я.
Щоб квас мав більш темний колір і яскраво виражений житній смак, в нього потрібно обов’язково додавати трохи житнього солоду. Якщо ще в квас додати шматочок житнього хліба (найкраще Бородінської), він буде сильніше «бродити» і стане більш «Ядрена».
Складові:
- сухий хлібний квас – 220 г
- солод житній – 30 г
- цукор – 25- г
- дріжджі сухі швидкорозчинні – 12 г
- хліб Бородинський – 2 шматки.
Рецепт приготування
Сухий квас (220 г) змішайте в каструлі з житнім солодом (30 г) і залийте 0,5 л окропу.
Суміш гарненько замішайте і залиште під кришкою для визрівання на 2 години.
Поки закваска зріє, закип’ятіть 4 л води. Через 2 години, коли вода охолоне приблизно до 60 градусів, а закваска визріє, викладіть закваску в каструлю з гарячою водою. Зачекайте, поки суміш ще трохи охолоне.
Коли вона охолоне до 30-35 градусів, відокремте від неї півсклянки і змішайте з 12 г дріжджів (1 пакетик).
Дріжджі в теплій квасний суміші перемішайте і дайте їм 5 хвилин для того, щоб вони гарненько розійшлися.
Потім влийте дріжджі в квасну суміш.
Покладіть 2 шматки Бородінського хліба, накрийте ємність рушником і поставте в тепле місце для заквашування на 12 годин. Найкраще це зробити в теплому духовій шафі при температурі 30 градусів протягом всієї ночі. Можна також поставити квас поруч з батареєю або просто залишити в теплій кухні. Підтримувати температуру 30 градусів, в даному випадку, не обов’язково, але бажано.
До ранку хлібний квас буде готовий.
Вам залишиться тільки процідити квас через ситечко.
Потім – перелити його в банку або пляшку і прибрати в холодильник. Квас виходить «різким» і «міцний».
- Частину, що залишилася після проціджування квасу закваску всю не виливайте, відокремте від неї приблизно 2 склянки і в подальшому готуйте квас на її основі за спрощеним методом. У трилітрову банку покладіть 2 склянки закваски, додайте 4 ст. л. сухого квасу. 4ст.л. цукру і залийте холодною питною водою майже до самого верху. У банку покладіть шматочок Бородінського хліба. Наполягайте квас вже довше, приблизно 20-24 години. Потім злийте, процідивши через сито, додайте 1 ст. л. цукру і приберіть в холодильник.
Ваші близькі можуть все літо насолоджуватися домашнім прохолодним напоєм. Квас, зроблений за даним рецептом, може бути використаний в якості основи для приготування окрошки.
Господині на замітку:
- Додайте в рідку закваску для напою кілька штук родзинок. Завдяки наявності родзинок бродіння квасу буде проходити швидше і бурхливо.
- Замість цукру для приготування квасу можна використовувати мед.