Випікання домашнього хліба – заняття досить трудомістка і тривала, проте хоч раз в житті варто себе спробувати в ролі справжнього віртуозного пекаря. Пропоную спробувати свої сили в випіканні солодкого здобного хліба «Леопард».
Хочете здивувати домашніх? Спечіть хліб Леопард, і сюрприз вийде точно. Здивуйте їх видом хліба в розрізі, адже він дійсно нагадує забарвлення леопарда. На розрізі колірна гамма схожа на молочно-томатний хліб, але візерунок і особливо смак інший. Здивуйте всіх смаком, хліб такий ніжний, запашний, здобний-пресдобний, що важко утримати себе в руках, поки він остигає.
Звичайно, випічка, особливо формування, займе багато часу і буде потрібно вправність, але повірте, результат того вартий. Чи ризикнете ?! І ще раз повторюся, домашній хліб завжди смачніше магазинного!
Складові:
для борошняної заварки:
- борошно пшеничне вищого сорту – 40 г
- молоко – 250 мл
для тесту:
- борошно пшеничне вищого сорту – 370 г
- дріжджі сухі активні – 1 ч. л.
- масло вершкове – 50 г
- цукровий пісок – 70 г
- сіль – 1 ч. л.
добавка для світло-коричневого тесту:
- какао-порошок – 1 ч. л.
- молоко – 1 ст. л.
- добавка для темно-коричневого тесту:
- какао – порошок – 3 ч. л.
- молоко – 1 ст. л.
для глазурі і посипання:
- шоколад – 50 г
- молоко – 2 ст. л.
- пелюстки мигдалю – 2 ст. л.
а також:
- форма для випічки хліба 10 * 20 см.
приготування:
- Приготувати борошняну заварку. У невеликому сотейнику змішати борошно і молоко і перемішати. Сотейник поставити на повільний вогонь, постійно помішуючи, довести його зміст до кипіння. Суміш повинна добре загуснути. Борошняна заварка готова. Зняти сотейник з вогню.
- У приготовлену борошняну заварку додати вершкове масло, перемішати ретельно і остудити до теплого стану. Це займе близько 15 хвилин.
- У остигнула борошняну заварку додати необхідну кількість сухих активних дріжджів і цукру – піску, добре перемішати і залишити в теплому місці на 20 хвилин. За цей час дріжджі повинні активуватися.
- У глибоку чашку просіяти борошно, додати сіль і перемішати. У борошні зробити заглиблення, в яке викласти з сотейника приготовлену борошняну заварку з додаванням цукру – піску і вже активованими дріжджами, перемішати, викласти на обробний стіл і замісити м’яке еластичне тісто, при необхідності додавши трохи молока.
- Отримане тісто розділити на 2 рівні частини, близько 420 г кожна. Одну частину відкласти в сторону, а другу – розділити ще навпіл, по 210 г кожна.
- З однієї частини замісити світло – коричневе тісто, додавши необхідну кількість какао і молока і добре вимісити до однорідності кольору.
- З другої частини замісити темно-коричневе тісто, також додавши необхідну кількість какао і молока і добре вимісити до однорідності кольору.
- Вийти тісто 3-х кольорів: біле, світло – коричневе і темно – коричневе. Кожному тесту надати форму кулі і розкласти по різних чашках, накрити рушником і залишити для підйому в теплому місці на 2 години.
- Після підняття кожне тісто обмять і викласти на обробний стіл.
- Біле тісто розділити на 7 рівних частин, близько 60 грам кожна.
- Світло – коричневе і темно – коричневе тісто також розділити, кожне на 7 рівних частин, близько 30 г кожна.
- Шматок світло – коричневого тіста розкачати качалкою в овальний пласт довжиною близько 16 сантиметрів, а потім згорнути в рулет по широкій стороні.
- Шматок темно – коричневого тіста розкачати в овальний пласт довжиною близько 20 см. У середину розкачане темно – коричневого тесту помістити рулет з світло – коричневого тесту.
- Загорнути рулет з світло – коричневого кольору в пласт темно – коричневого кольору і добре защипати.
- Шматок світлого тіста розкачати в овальний пласт довжиною близько 24 см. У середину розкачане світлого тесту помістити «ковбаску» темно – коричневого кольору зі світло – коричневим тестом всередині.
- Загорнути «ковбаску» з темно – коричневого кольору в пласт світлого тіста і добре защипати.
- Отриману «ковбаску» зі світлого тесту розтягнути руками до дини близько 32 см і розділити на 2 частини.
- Таким же чином, як описано вище, вступити з рештою частинами тесту. У підсумку вийти 14 «ковбасок», які необхідно укласти в форму для випічки хліба, попередньо змащену олією, складаючи один на одного шарами.
- Форму для випічки з формованим хлібом накрити рушником і залишити для вистоювання на 45 хвилин.
- Випікати хліб в розігрітій до 180 градусів духовці близько 30 хвилин, до зарум’янювання і готовності.
- Готовий хліб вийняти з форми і остудити.
- Приготувати шоколадну глазур. У сотейнику на водяній бані розтопити шоколад, додати молоко і добре вимішати до однорідності.
- Приготовленої шоколадною глазур’ю покрити верх хліба, посипати пелюстками мигдалю. Дати застигнути глазурі.
- Нарізати здобний хліб Леопард на порційні шматочки і насолоджуватися його виглядом і смаком. Смачного!
Господині на замітку:
- У біле тісто для аромату і краси можна додати дрібно натерту цедру апельсина.
- У тісто також можна додати для аромату ванілін на кінчику ножа.
- Хліб краще різати, коли він повністю охолоне.