Айолі – це дуже смачний і ароматний соус, який дуже популярний у середземноморській кухні. Готується він дуже просто, швидко і з найпростіших продуктів. Таким соусом можна заправляти салати, приправляти домашні бургери/хот-доги або ж просто подавати його до птиці або риби. Традиційно айолі прийнято готувати на оливковій олії, але і на звичайному соняшниковій він виходить нітрохи не гірше. Кількість часнику для соусу можна і потрібно підбирати за смаком, але в будь-якому випадку його смак повинен бути відчутний.
Щоб приготувати соус айолі в домашніх умовах буде потрібно:
- яєчний жовток – 1 шт. (кімнатної температури)
- часник – 3-4 зубчики (великого розміру)
- рослинне масло – 150 г
- лимонний сік – 3 ст. л. (або за смаком
- сіль, перець – за смаком
Соус айолі – рецепт в домашніх умовах з фото:
Зубчики часнику очищаємо від лушпиння і перекладаємо їх у ступку. Додаємо маленьку щіпку солі. До речі, якщо ви не великий любитель сирого часнику, то його кількість в рецепті можна трохи зменшити, але не занадто, адже саме часниковий смак і відрізняє соус айолі від майонезу.
Розтираємо зубчики до стану пюре. Якщо раптом у вас немає ступки, то подрібнити часник можна будь-яким зручним для вас способом, наприклад, використовувати прес для часнику або ж розім’яти його плоскою стороною ножа. Часникове пюре бажано зробити якомога більш однорідним, тоді домашній соус айолі вийде гладким і шовковистим, але, якщо раптом все ж пюре буде з невеликими шматочками часнику – нічого страшного, смак соусу від цього гірше не стане.
В ємність для збивання перекладаємо часникове пюре, додаємо сирий яєчний жовток, лимонний сік і сіль з перцем.
Злегка розтираємо до отримання однорідної субстанції.
А тепер найважливіший момент в приготуванні соусу айолі в домашніх умовах – активно збиваючи суміш віночком, вливаємо в неї тоненькою цівкою олію. Вливаємо його акуратно, зовсім невеликими порціями. Після додавання всього масла, соус повинен стати густим і пишним. На цьому етапі пробуємо його і, якщо потрібно, то коригуємо смак сіллю, перцем або лимонним соком.
Готовий соус айолі перекладаємо в чисту і суху ємність для зберігання, і перед подачею даємо йому трохи охолонути. Зберігаємо в холоді не більше 1-2 днів.
Соус Айолі в домашніх умовах готовий!
Смачного!