Апетитні наваристі супи люблять все, і моя сім’я – не виняток. Щоб швидко зварити всім відомий гороховий суп, я пропоную скористатися гороховими пластівцями. Суп відрізняється шовковистою кремовою структурою, приємним ароматом і смаком.
Що їдять завжди в обід? Торт, варення иль щербет? Ні, хто розумний і не дурний, Їсть, звичайно, смачний суп!
А який суп любите ви? Я дуже люблю гороховий, дуже поживний і з особливим смаком, родом із Стародавньої Греції, а у нас ласкаво прозваний в народі «музичний». Любити то люблю, але варила його не часто, зупиняли заморочки – замочування гороху, його тривале варіння … Але ось на днях я зустріла на полиці супермаркету новинку – горохові пластівці, які відразу привернули мою увагу і були куплені без роздуми. І скажу – не дарма! Вони – відмінна альтернатива гороху, і головний козир, їх не треба замочувати, варяться вони швидко, не втрачаючи смак гороху, добре розварюються. Гороховий суп виходить ще більш смачний і насичений, якщо приготувати його по-домашньому зі свинячими реберцями. Чому б і вам не приготувати суп «Принцеса на горошині» з горохових пластівців на обід?
Складові:
- свинячі реберця – 400 г
- вода – 2,5 л
- горохові пластівці – 200 г
- картопля середнього розміру – 4 шт. (Близько 350 г)
- морква середнього розміру – 1 шт. (Близько 90 г)
- ріпчаста цибуля – 1 шт. (Близько 60 г)
- томатна паста – 1 ст. л.
- чорний мелений перець – за смаком
- рослинне масло – 6 ст. л.
а також:
- пір’я зеленої цибулі.
приготування:
- Свинячі реберця нарубати на порційні шматочки, добре помити і скласти в каструлю.
- У каструлю з реберцями налити необхідну кількість холодної води, поставити на вогонь і довести до кипіння. Коли бульйон закипить, зняти з допомогою шумівки утворилася пінку, зменшити вогонь і варити м’ясо до готовності, періодично знімаючи піну.
Пам’ятайте, що для отримання смачного бульйону обов’язково заливати м’ясо холодною водою, тоді при нагріванні і варіння м’ясо віддасть весь смак рідини.
- Варити свинячі реберця до готовності, близько 40-60 хвилин.
Готовність м’яса перевіряють проколюванням ножем. Якщо при проколюванні виділяється прозорий сік, м’ясо готове. Також не забудьте спробувати м’ясо на жорсткість. Якщо не задовольняє – варіть ще до м’якості.
- Готове м’ясо викласти з бульйону в чашку, остудити.
- В іншу каструлю відповідного розміру налити 3 столові ложки рослинної олії і насипати горохові пластівці. Помішуючи ложкою, обсмажити горохові пластівці на рослинному маслі протягом 3-х хвилин.
- Обсмажені горохові пластівці залити отриманим м’ясним бульйоном, довести вміст каструлі до кипіння.
- Картоплю очистити, помити і нарізати на невеликі шматочки – брусочками або кубиками.
- Нарізану картоплю додати в каструлю з Варя в бульйоні гороховими пластівцями і варити до готовності на середньому вогні, близько 20 хвилин.
- Поки горохові пластівці і картопля варяться, приготувати засмажку з цибулі, моркви і томатної пасти. Для цього цибулю очистити від шкірки, помити і дрібно нарізати. Морква очистити, помити і натерти на крупній тертці. Розігріти на сковороді рослинне масло, на якому обсмажити на середньому вогні протягом 5 хвилин нарізаний дрібно цибулю і натерту моркву. До обсмажують овочів додати томатну пасту, поперчити за смаком, перемішати і продовжити обсмажування ще протягом хвилини.
- Коли картопля вже буде готовий, а горохові пластівці добре розваряться, додати в каструлю зажарку з овочів, відварені свинячі реберця, посолити за смаком і варити ще протягом 5 хвилин.
- Пір’я зеленої цибулі помити, обсушити і дрібно нарізати.
- Суп розлити по тарілках, посипати дрібно порізаною зеленою цибулею і подати до столу. Смачного!
Господині на замітку:
- Замість свинячих реберець можна використовувати будь-яке інше м’ясо по Вашому смаку, наприклад, куряче м’ясо або копченості.
- Замість м’яса в першу страву можна додати гриби, тоді вийде пісний варіант горохового супу.
- Можна в суп додати сухарики.
- Горохові пластівці виробляються з колотого гороху шляхом гідротермічної обробки з подальшим плющенням.