Соус Шрірача (Срирача, Сирача) – це гострий соус з досить багатим смаком родом з Таїланду. Свою назву соус отримав на честь невеликого міста Si Racha, в якому, як стверджує історія, він вперше був приготований однієї тайської господинею. Цей соус дуже універсальний і підходить практично до будь-якої страви. Його можна сміливо подавати до вареної, запечене або смаженого м’яса, а також використовувати як інгредієнт для заправки салатів і всіляких маринадів.
Соус Шрірача традиційно готується з ферментацією, але цей процес йде мінімум тиждень, тому ми хочемо запропонувати вам більш швидкий і простий рецепт приготування цього соусу. Отже, давайте приступимо!
Щоб приготувати соус срирача буде потрібно:
- перець чилі – 80 г
- томатна паста – 100 г
- цибуля – 1 шт. (середнього розміру)
- часник – 2-3 зубчики
- рослинне масло – 1-2 ст. л
- оцет (рисовий, яблучний) – 1,5 ст. л.
- соус (рибний чи соєвий) – 1 ст. л.
- цукор – 1-2 ст. л
- вода – 2-3 ст. л. (опціонально)
Готуємо соус шрірача – рецепт з фото:
Перш за все підготуємо всі овочі. Цибулю і зубчики часнику очищаємо і подрібнюємо. Цибулю нарізаємо невеликим кубиком, зубчики часнику або пропускаємо через прес, або також дрібно рубаємо ножем.
Також підготуємо чилі. Нарізаємо перець тоненькою соломкою при цьому кісточки можна видалити, а можна залишити в залежності від бажаної гостроти соусу! До речі, при роботі з гострим перцем не варто нехтувати правилами безпеки – на руки одягаємо рукавички і, звичайно ж, у жодному випадку під час роботи не ліземо руками до очей!
На плиті розігріваємо сковороду з невеликою кількістю рослинної олії. Викладаємо в сковороду разом цибулю з часником.
Перемішуємо і на середньому вогні обсмажуємо їх протягом декількох хвилин. Цибулю до золотавості доводити не треба, нам потрібно, щоб він став прозорим.
До цибулі з часником додаємо смужки чилі і томатну пасту.
Перемішуємо і, якщо суміш вийшла дуже густий (густота буде залежати від консистенції томатної пасти), вливаємо пару ложок води. Тушкуємо нашу гостру суміш протягом декількох хвилин. Не забуваємо її при цьому частіше перемішувати.
Вливаємо рибний соус (якщо вам не вдалося купити або ви його не любите, тоді використовуйте соєвий соус) і оцет, а також додаємо цукровий пісок. Перемішуємо і тушкуємо до м’якості перцю (ще кілька хвилин). Коли соус шрірача буде практично готовий, пробуємо і, якщо потрібно, досягаємо бажаного смаку (можливо, вам захочеться додати трохи більше цукру, оцту або соусу).
Тепер нам залишилося тільки подрібнити наш соус до бажаної консистенції. Робимо це за допомогою заглибного або стаціонарного блендера.
Подрібнюємо соус сирача або до гладкого стану пюре, або до фактурної пасти.
Ну от і все! Наш домашній соус шрірача готовий! Перекладаємо його в чисту банку і зберігаємо в холодильнику до моменту подачі!
Подаємо гострий соус срирача до м’яса, птиці або овочів.
Смачного!