500 рецептів
Закуски

Тайський соус Шрірача – Покроковий рецепт з фото

by admin 15 Вересня, 2017 No Comments

Соус Шрірача (Срирача, Сирача) – це гострий соус з досить багатим смаком родом з Таїланду. Свою назву соус отримав на честь невеликого міста Si Racha, в якому, як стверджує історія, він вперше був приготований однієї тайської господинею. Цей соус дуже універсальний і підходить практично до будь-якої страви. Його можна сміливо подавати до вареної, запечене або смаженого м’яса, а також використовувати як інгредієнт для заправки салатів і всіляких маринадів.

Соус Шрірача традиційно готується з ферментацією, але цей процес йде мінімум тиждень, тому ми хочемо запропонувати вам більш швидкий і простий рецепт приготування цього соусу. Отже, давайте приступимо!

Щоб приготувати соус срирача буде потрібно:

  • перець чилі – 80 г
  • томатна паста – 100 г
  • цибуля – 1 шт. (середнього розміру)
  • часник – 2-3 зубчики
  • рослинне масло – 1-2 ст. л
  • оцет (рисовий, яблучний) – 1,5 ст. л.
  • соус (рибний чи соєвий) – 1 ст. л.
  • цукор – 1-2 ст. л
  • вода – 2-3 ст. л. (опціонально)

інгредієнти

Готуємо соус шрірача – рецепт з фото:

Перш за все підготуємо всі овочі. Цибулю і зубчики часнику очищаємо і подрібнюємо. Цибулю нарізаємо невеликим кубиком, зубчики часнику або пропускаємо через прес, або також дрібно рубаємо ножем.

цибулю і часник

Також підготуємо чилі. Нарізаємо перець тоненькою соломкою при цьому кісточки можна видалити, а можна залишити в залежності від бажаної гостроти соусу! До речі, при роботі з гострим перцем не варто нехтувати правилами безпеки – на руки одягаємо рукавички і, звичайно ж, у жодному випадку під час роботи не ліземо руками до очей!

перець чилі

На плиті розігріваємо сковороду з невеликою кількістю рослинної олії. Викладаємо в сковороду разом цибулю з часником.

цибулю на сковороді

Перемішуємо і на середньому вогні обсмажуємо їх протягом декількох хвилин. Цибулю до золотавості доводити не треба, нам потрібно, щоб він став прозорим.

обсмажити

До цибулі з часником додаємо смужки чилі і томатну пасту.

перець томатна паста

Перемішуємо і, якщо суміш вийшла дуже густий (густота буде залежати від консистенції томатної пасти), вливаємо пару ложок води. Тушкуємо нашу гостру суміш протягом декількох хвилин. Не забуваємо її при цьому частіше перемішувати.

перемішати

Вливаємо рибний соус (якщо вам не вдалося купити або ви його не любите, тоді використовуйте соєвий соус) і оцет, а також додаємо цукровий пісок. Перемішуємо і тушкуємо до м’якості перцю (ще кілька хвилин). Коли соус шрірача буде практично готовий, пробуємо і, якщо потрібно, досягаємо бажаного смаку (можливо, вам захочеться додати трохи більше цукру, оцту або соусу).

цукор

Тепер нам залишилося тільки подрібнити наш соус до бажаної консистенції. Робимо це за допомогою заглибного або стаціонарного блендера.

соус шрірача рецепт

Подрібнюємо соус сирача або до гладкого стану пюре, або до фактурної пасти.

соус срирача

Ну от і все! Наш домашній соус шрірача готовий! Перекладаємо його в чисту банку і зберігаємо в холодильнику до моменту подачі!

соус сирача

Подаємо гострий соус срирача до м’яса, птиці або овочів.

шрірача рецепт з фото

Смачного!

Інші рецепти:

Закуска до горілки: покроковий рецепт з фото

Тарталетки з лаваша: покроковий рецепт з фото

Рулет зі скумбрії з овочами і желатином - Покроковий рецепт з фото

Бутерброди з сиром - рецепт приготування

Шоколадне фондю рецепти приготування

Тарталетки рецепти приготування

  • Previous Трубочки з листкового тіста з білковим кремом – Покроковий рецепт з фото8 років ago
  • Next Яйця в булочці в духовці – рецепт з фото8 років ago

Категорії

  • Випічка
  • Десерти
  • Другі страви
  • Заготовки на зиму
  • Закуски
  • Здоров'я
  • Консервація
  • Кухонне приладдя
  • М'ясні рецепти
  • М’ясні рецепти
  • Напої
  • Облаштування кухні
  • Перші страви
  • Популярні рецепти салатів
  • Рецепти з морепродуктів
  • Рецепти з овочів
  • Рецепти здоров'я
  • Рецепти читачів
  • Різне
  • Салати
  • Складні рецепти
  • Соуси
  • Страви з курки
  • Суші та роли