Чи є альтернатива традиційним олів’є і оселедця під шубою на святкових столах? Є! Це безліч куди більш легких і корисних салатів. Вони не приправлені торговим майонезом із цебер, вони монокомпонентних, і все точно знають, що їдять, бо бачать, а не тому, що володіють інтуїцією і даром вгадування. І все більше в моді поєднання фруктів і м’яса, сирів і незвичайних в поєднаннях продуктів, ягідних соусів і фантазійних подач на великих тарілках, а не в кришталевих салатниках. До того ж, на новорічному столі обов’язково має бути, за традицією, нове блюдо, так чому б не приготувати новий салат? Яскравий, апетитний, з цікавим смаковим поєднанням і до того ж теплий, а не охолоджений перед подачею на балконі? Вирішуйте, воно того варте! Кролячі потрошки зустрічаються, як правило, тим, хто любить подавати кролятину на своєму столі, у вільному продажу їх не буває, але зате куряча печінка куди більш доступний продукт і може бути з легкістю впроваджена в рецепт. Манго можна прикупити без проблем у великих супермаркетах і якраз таке, як треба, тверде, трохи недозрілі. Фізаліс теж десь поруч на полиці лежить в достатку, ну а листя свіжого салату тут грають не тільки роль компонента страви, а й відмінною яскравою підкладки. Такий ось нехитрий, але досить яскравий сюжет виходить. Трохи спецій, трохи соусу, і все, салат з манго і потрохами практично готовий!
Кухня: Французька.
Інгредієнти на 2 порції:
- 1 манго (щільний)
- 300 г кролячих потрошки (або курячої печінки)
- пучок листя салату
- 10 шт. ягід фізалісу
- 30 г вершкового масла
- 1 ч.л. меду
- 1 ст.л. рослинного масла
- 2 ст.л. соусу манго з чилі (можна замінити на соус з бамбуком кисло-солодкий).
для приготування знадобиться:
- сковорода, обробна дошка, лопатка, кухарський ніж, овощечистка
- Блюда.
приготування
- У приготуванні цього салату два основних етапи: карамелизация манго і обсмажування потрухів.
- Для приготування плід манго необхідно розрізати навпіл уздовж по боках по вузькій стороні плода. Кісточка у манго плоска, але велика, вирізати її практично неможливо, можна тільки обрізати половинки з боків. Обрізані половинки очистити за допомогою Овочечистка. Оскільки плід використовується трохи недозрілий, то зробити це буде дуже просто.
- На тарілку сервіровки викласти кілька листя салату. Відставити. Сковороду поставити на вогонь, додати вершкове масло і розтопити. М’якоть манго порізати на шматочки і обсмажити в маслі на середньому вогні, помішуючи, до злегка золотистої скоринки. Додати мед, додати вогонь і постійно помішуючи карамелізований манго протягом хвилини.
- Готове манго відправити на сервірувальний тарілку на листя салату, сформувавши подушку або гірку.
- Повернути сковороду на вогонь, додати рослинне масло і нагріти. Викласти на сковороду тельбухи і на середньому вогні обсмажити їх по 2-3 хвилини з двох сторін. При необхідності ще потримати на вогні до готовності.
- Викласти тельбухи на подушку з манго.
- Фізаліс очистити, нарізати на четвертинки і розкласти на салаті. Приправити зверху салат соусом і відразу подавати, поки він теплий!
- Теплий салат з манго і потрохами готується всього 7-10 хвилин, не більше. Якщо заздалегідь підготувати фізаліс, очистити і нарізати манго і вимити-обсушити потрошки, і також підготувати тарілки для салату, то всі гості за столом отримають одночасно смачний салат і він буде теплим!
- До речі, цей салат з манго і печінкою буде відмінно гармоніювати з легкими фруктовими ігристими винами, які зазвичай присутні на святковому столі! Смачного!