Яловичина визнається за особливий вид м’яса і новачками, і кулінарами з досвідом. Перші уникають її готувати через складність, другі обожнюють її готувати, тому що робити це дуже просто. Де ж правда, запитаєте? Правда десь по середині, як завжди. Є кілька простих правил, які пізнаються дослідним шляхом, тому для початківців свій кулінарний шлях вони просто не можуть бути відомі. Якщо тільки вони не читають цю історію, звичайно … Вся складність і легкість правильного приготування яловичини полягають у виборі певного шматка м’яса і техніки його приготування. І головний девіз в цьому випадку «Не поспішай!» Так, саме час кращий друг для готування яловичини. Невисокі температури для томління, і кілька годин приготування – ось запорука успіху цієї страви. Яловичина, приготовлена таким способом, задовольнить всіх: гостей порадує приголомшливим смаком, господиню – відсутністю необхідності постійно стояти біля плити, помішуючи і доглядаючи. Припустимо, ви готуєте святковий обід і плануєте подати в якості основного блюда яловичину бриз, тоді просто приділіть їй 10 хвилин після сніданку і поставте в духовку тужити. Так ось як раз до того моменту, коли потрібно буде подавати гаряче на обід, вона і буде готова. І ніщо не буде вас смикати, відволікати від приготування закусок і солодкого, від підбору посуд і приладів, від вдумливого накривання на стіл, від подальшого спілкування з гостями за столом. Ви точно будете знати, що ваше найкраще гаряче вас не підведе.
І ще таке м’ясо – це однозначно «comfort food». Дуже затишне блюдо, що зводить з розуму аромат і неодмінне бажання попросити добавки. І при цьому його так просто готувати, що впорається навіть той, хто буде готувати яловичину в перший раз, в принципі!
Обираєте краще блюдо для святкового сімейного торжества? Ви його вже знайшли, просто роздрукуйте собі рецепт …
Складові:
- 1 кг молодої яловичини (задня частина або верх заднього окосту, можна навіть з кісточкою)
- 1 велика цибулина
- 1 велика морква
- 10 ягід ялівцю
- 5 горошин запашного перцю
- 2 лаврові листки
- сіль і чорний мелений перець за смаком
- 500 мл м’ясного бульйону
- 2 ст.л. рослинного масла для смаження
для приготування знадобиться:
- ємність для гасіння м’яса відповідного розміру з кришкою (сковорода з високими бортами, чавунна тушілка, керамічна форма)
- обробна дошка, кухарський ніж, велика вилка.
приготування
- Розігріти духовку до 140-150 градусів (в звичайних газових плитах це 2-3 рівень).
- Яловичину цільним кусом натерти сіллю і перцем з усіх боків. Якщо шматок ненадійно тримає форму, його можна стягнути мотузкою або товстої кулінарної ниткою.
- Поставити на вогонь форму, в якій буде запікатися м’ясо, додати масло і розігріти. Покласти у форму м’ясо і обсмажувати з двох сторін по 5-7 хвилин на середньому вогні до світло-золотистої скоринки. Повертати м’ясо великої виделкою, так зручніше.
- Очистити овочі, облити холодною водою і обсушити. Цибулю нарізати тонкими часточками, моркву порубати скибочками навскоси. Половину ягід ялівцю порізати для більш інтенсивного аромату.
- Додати овочі до м’яса, накрити кришкою і готувати ще хвилин 10 на невеликому вогні. Потім додати бульйону, всипати спеції, покласти лавровий лист. Виправити бульйон на сіль. Накрити м’ясо кришкою і поставити в духовку готуватися на 4-5 годин.
- Щогодини діставати м’ясо з духовки і акуратно перевертати за допомогою великої вилки. Чим довше м’ясо готується, тим м’якшим стає, тому повертати його треба буде дбайливо і акуратно, щоб не пошкодити зовнішній вигляд. Про готовність м’яса вам безпомилково скаже божественний аромат, що наповнює всі куточки будинку …
- Готове м’ясо виходить дуже красивого бронзового кольору, точно засмагле. До речі, тому у страви таку назву! Дуже апетитно виглядає!
- В принципі, подавати таке м’ясо можна, просто додавши до нього житній хліб. М’ясний сік і тушковані в ньому овочі – це той обов’язковий мінімум для подачі, який приготується разом з м’ясом. Але якщо все ж говорити про більш серйозному гарнір, то така яловичина буде найкраще поєднуватися з пастою. Дрібні ріжки або ґрунтовні тальятелле будуть однаково добре виглядати поряд з таким апетитним шматочком дуже м’якого, добре проготовленія м’яса. І ще до такої страви подайте келих повнотілої червоного вина з багатим смаком … Смачного!