Саме в поєднанні з овочами м’якоть яловичини в повній мірі розкриває свій приємний смак. Приготуйте блюдо в духовці, і тоді воно вийде по-справжньому корисним, дієтичним.
Не так часто ми готуємо яловичу вирізку, як хотілося б. Це найкращий отруб – м’ясо ніжне, м’яке, соковите, нежирне. У продажу буває рідко, коштує дорого. Але готується вирізка швидко і просто. Покажу варіант запікання яловичої вирізки з овочами.
складові
- вирізка яловича – 500 г;
- гірчиця діжонська – 1 чайна ложка з верхом;
- перець чорний мелений – за смаком;
- оливкова олія – 2 столові ложки;
- зубчик часнику;
овочевий гарнір:
- зелений болгарський перець – 2 штуки;
- гарбуз – 250 г;
- фіолетовий салатний цибуля – 1 велика цибулина;
- помідори черрі – 10 штук;
- оливкова олія;
- чорний мелений перець – за смаком;
- зубчик часнику.
Виглядає яловича вирізка ось так:
М’язова тканина, розташована уздовж поперекових хребців. Ця м’яз практично не отримує навантажень і тому є найніжнішою.
Частина вирізки з тонкої боку я відрізала і використовувала для запікання м’ясного рулету асорті. А основна красива і геометрично рівна частина була замаринована і запікалася в духовці.
Шматок яловичої вирізки вимити, обсушити паперовими рушниками, зрізати з поверхні все плівки. Натерти вирізку перцем і гірчицею. Залишити маринуватися в прохолодному місці на 1 годину. Підготувати овочі для запікання. Скажу відразу, що овочі я взяла по сезону. Ось в серпні-вересні додала б баклажани з кабачками і звичайні грунтові помідори замість черрі.
Гарбуз очистити від шкіри, насіння і нарізати на невеликі шматочки. Болгарські перці розрізати на чверті, видаливши насіння і плодоніжки. Лук очистити і розрізати уздовж на кілька частин. Помідори черрі наколоти виделкою. Овочі рівномірно викласти на змащене оливковою олією деко.
Запікати в духовці при температурі 180 градусів 30 хвилин.
Одночасно з овочами, але на іншому листі, я поставила в духовку запікатися яловичу вирізку. Постелила на деко шматок фольги і поклала на нього м’ясо. Час готовності м’яса, як зазвичай, визначала за допомогою термометра для м’яса. За 15 хвилин температура всередині шматка досягла 65 градусів. Нагадаю, що запікання відбувалося при 180 градусах. М’ясо вийшло рожевим всередині і без крові. Готове м’ясо витягла з духовки, загорнула у фольгу і залишила в теплому місці на 10-15 хвилин, якраз до готовності овочів. Ви маєте право вибрати іншу ступінь прожарювання.
Ступеня прожарювання яловичини
- Extra-rare or Blue: 46-49 ° C
- Rare: 52-55 ° C
- Medium rare: 55-60 ° C
- Medium: 60-65 ° C
- Medium well: 65-69 ° C
- Well done: 71 ° C і вище.
клацніть "мишею" по фотографії для її збільшення.
Перед подачею яловичу вирізку порізала на медальйони, розклала по порціях разом з запеченими овочами.