Грузинський соус ткемалі став відомим завдяки неповторному смаку і аромату. В оригінальну рецептуру входить зливу або алича, томати, гострий перець, часник, хмелі-сунелі і базилік.
У грузинській кухні чимало ароматних, апетитних і колоритних страв. Особливе місце займає сливовий соус ткемалі, який ідеально підходить до будь-якого м’яса. Подайте його до шашлику, рум’яного стейку або використовуйте для гасіння баранини, і блюдо розкриється неповторним вишукано-пряний смак. Підійде ткемалі і для простого перекусу: намажте соусом хрусткі хлібні тости, зверху потріть твердим сиром. Виходить оригінально і ситно.
Готують соус ткемалі на основі слив будь-якого сорту. Якщо взяти жовту аличу, соус вийде оранжево-коричневим, якщо темно-фіолетову сливу – соус придбає насичений лілово-багряний відтінок. У Грузії в соус нерідко кладуть тернослив – гібрид сливи і терну. Тоді в соусі крім кислих, солодких і гострих ноток з’явиться пікантна терпкість.
Заготовити сливовий соус на зиму на нашу рецептом не складе труднощів. Тим більше що процес консервації ми значно спростимо. Пропоную помістити готовий соус в контейнери і заморозити в морозильній камері. Перед вживанням дістаньте соус заздалегідь з холодильника і розморозити при кімнатній температурі або в мікрохвильовій печі.
Складові:
- cліва – 1 кг
- базилік – 1 пучок
- зелень селери – 1 пучок
- помідори – 300 г
- перець чилі – 1 штука
- томатна паста – 1 ст.л.
- сіль за смаком
- часник – 1/2 головки.
приготування:
Сливу необхідно помити, видалити кісточки. Шкірку рекомендую залишити, саме вона дасть потрібний колір і кислоту.
Додати нарізаний чилі. Насіння перцю не потрібно видаляти.
На наступному етапі необхідно додати нарізану селеру.
Стиглі м’які помідори потрібно помити, нарізати, додати до зливі.
Додати томатну пасту.
Базилік нашаткувати, додати до зливі.
Тепер додаємо сіль. Підготовлену зелень, помідори і перець додати до зливі. Зі спецій взяти хмелі-сунелі.
Розмішати, пом’яти руками або толкушкой, щоб зливу пустила сік.
Поставте суміш на вогонь. Поступово доведіть до кипіння. Ви побачите, як слива пустить сік. Варіть на маленькому вогні 20 хвилин. Не забувайте періодично помішувати.
Готовий соус потрібно розбити занурювальним блендером, щоб структура його вийшла пастообразной, однорідною.
Додайте видавлений через прес часник. Остудіть готовий соус ткемалі.
Охолоджений соус розлийте по контейнерах для заморозки.
Закрийте контейнери кришками. Зберігайте в холодильнику. Використовуйте соус як доповнення до м’ясних страв, додавайте його в маринад для шашлику.
Господині на замітку:
- Одним з додаткових компонентів соусу можуть стати насіння коріандру.