Грузинський соус ткемалі став відомим завдяки неповторному смаку і аромату. В оригінальну рецептуру входить зливу або алича, томати, гострий перець, часник, хмелі-сунелі і базилік.
У грузинській кухні чимало ароматних, апетитних і колоритних страв. Особливе місце займає сливовий соус ткемалі, який ідеально підходить до будь-якого м’яса. Подайте його до шашлику, рум’яного стейку або використовуйте для гасіння баранини, і блюдо розкриється неповторним вишукано-пряний смак. Підійде ткемалі і для простого перекусу: намажте соусом хрусткі хлібні тости, зверху потріть твердим сиром. Виходить оригінально і ситно.
Готують соус ткемалі на основі слив будь-якого сорту. Якщо взяти жовту аличу, соус вийде оранжево-коричневим, якщо темно-фіолетову сливу – соус придбає насичений лілово-багряний відтінок. У Грузії в соус нерідко кладуть тернослив – гібрид сливи і терну. Тоді в соусі крім кислих, солодких і гострих ноток з’явиться пікантна терпкість.
Заготовити сливовий соус на зиму на нашу рецептом не складе труднощів. Тим більше що процес консервації ми значно спростимо. Пропоную помістити готовий соус в контейнери і заморозити в морозильній камері. Перед вживанням дістаньте соус заздалегідь з холодильника і розморозити при кімнатній температурі або в мікрохвильовій печі.
Складові:
- cліва – 1 кг
- базилік – 1 пучок
- зелень селери – 1 пучок
- помідори – 300 г
- перець чилі – 1 штука
- томатна паста – 1 ст.л.
- сіль за смаком
- часник – 1/2 головки.
приготування:
- Сливу необхідно помити, видалити кісточки. Шкірку рекомендую залишити, саме вона дасть потрібний колір і кислоту.
- Додати нарізаний чилі. Насіння перцю не потрібно видаляти.
- На наступному етапі необхідно додати нарізану селеру.
- Стиглі м’які помідори потрібно помити, нарізати, додати до зливі.
- Додати томатну пасту.
- Базилік нашаткувати, додати до зливі.
- Тепер додаємо сіль. Підготовлену зелень, помідори і перець додати до зливі. Зі спецій взяти хмелі-сунелі.
- Розмішати, пом’яти руками або толкушкой, щоб зливу пустила сік.
- Поставте суміш на вогонь. Поступово доведіть до кипіння. Ви побачите, як слива пустить сік. Варіть на маленькому вогні 20 хвилин. Не забувайте періодично помішувати.
- Готовий соус потрібно розбити занурювальним блендером, щоб структура його вийшла пастообразной, однорідною.
- Додайте видавлений через прес часник. Остудіть готовий соус ткемалі.
- Охолоджений соус розлийте по контейнерах для заморозки.
- Закрийте контейнери кришками. Зберігайте в холодильнику. Використовуйте соус як доповнення до м’ясних страв, додавайте його в маринад для шашлику.
Господині на замітку:
- Одним з додаткових компонентів соусу можуть стати насіння коріандру.