Чеська кухня прославилася на весь світ своїми яскравими ситними стравами і чудовими соковитими десертами. Увібравши в себе все найкраще від сусідів, вона зуміла зберегти відмінні риси і властивий саме їй національний колорит. Чехи – справжні чарівники по частині м’ясних страв, соусів, гарнірів і закусок. Повною мірою це стосується капусти, рецептів з нею тут дуже багато. Квашеній капусті навіть присвячений щорічний фестиваль, який об’єднує шанувальників цього продукту. Пояснення цьому досить просте, адже поряд з цікавим смаком, капустяні блюда ще і дуже корисні через унікального складу вихідного продукту. А вже якщо говорити про червонокачанної капусти, так це взагалі джерело вітамінів. Тому сьогодні пропоную разом приготувати традиційну чеську тушковану червонокачанну капусту з чорносливом, – відмінне доповнення до м’яса або домашнім ковбасок. Порадуйте своїх близьких!
Складові:
- червонокачанна капуста – 600-700 г
- чорнослив – 7-8 штук
- сало – 75 г (можна замінити смальцем або олією)
- цибуля -1 шт.
- яблуко – 2 невеликого розміру
- винний оцет – 2 ст.л. (Я замінила лимонним соком)
- цукор – 1,5 ст.л.
- гвоздика – 2-3 бутона
- сіль, чорний мелений перець за смаком.
приготування гарніру
- Наріжемо маленькими шматочками сало, цибулю тонкими півкільцями.
- Нашінкуем червону капусту.
- На вижаренном салі пасеруємо до прозорості цибулю.
- Додамо капусту і обсмажити-згасимо до м’якості.
- Після посипем цукром і продовжимо обсмажування. Всипаємо чорнослив, гвоздику, поливаємо соком половини лимона, доливаємо невелика кількість води (75 мл) і тушкуємо ще 10-12 хвилин.
- Тим часом, очистимо яблука від шкірки, видалимо сердцевінкі і наріжемо соломкою.
- Після додамо їх до капусти і згасимо ще хвилин 10.
- В кінці посолити і поперчити за смаком. Все, тушкована червона капуста по-чеськи готова! Подавати можна з домашніми сосисками. Смачного!