Полуничне варення я готую з надлишків ягоди. Коли все вже наїлися дачної полуниці, коли ягода на грядках відходить і дрібніє в розмірі, з’являється бажання якось зберегти урожай до зими.
Варення з запашної полуниці виходить яскравого і соковитого кольору за рахунок особливого способу приготування. Для тривалого зберігання необхідна тривала термічна обробка, під час якої ягоди розварюються і набувають негарний темний відтінок. Я пропоную зменшити час приготування і збільшити кількість цукру, тоді полуниця залишиться цілісною і ароматною. Такий нехитрий спосіб називається кандирування, коли будь-які дари природи поміщають в киплячий сироп. Більшості відомий більш простий термін – варення п’ятихвилинка з полуниці.
Для полуничного варення підійдуть стиглі або трішки недозрілі ягоди. Вибираючи полуницю на ринках, звертайте пильну увагу на колір, аромат і текстуру. Якщо полуниця практично без запаху, однорідного, неприродно червоного відтінку і гіперпружних, значить, її обробили поганими речовинами і барвниками. Не варто купувати занадто м’які і переспілі плоди, вони можуть втратити форму під час кипіння. Вибравши запашну і щільну ягоду, можна приступати до підготовки і варінні дивовижного десерту.
Складові:
- 2 кг полуниці
- 2 кг цукру.
Спосіб приготування
Полуницю переберіть і киньте в тазик з водою. Якщо плоди в піску або бруду, зачекайте кілька хвилин. Легенько перемішайте ягоди рукою і перекладіть в каструлю. Зливати воду не можна, так як осіли на дно піщинки знову опиняться на плодах. Якщо полуниця занадто брудна, повторіть процедуру, але пам’ятайте: вода вимиває корисні речовини і руйнує щільну текстуру ягід. Акуратно видаліть квітколоже полуниці. Чи не відривайте його в воді, інакше втратите цінний сік з вітамінами. Чисту ягоду засипте цукром і накрийте шматком марлі. Залиште на кухні мінімум на 6 годин.
Знизу з’явиться червона рідина, але верх ягідної «гірки» буде припорошений солодкими кристалами. За бажанням акуратно перемішайте, щоб пошкодити якомога менше ягід. Якщо цукор повністю розчинився, а сік покрив більшу частину полуниці, значить, настав час для варіння.
На помірному вогні ягоду з сиропом доведіть до слабкого кипіння і переставте каструлю на стіл. Майбутнє варення повинно охолонути до кімнатної температури. У вас є достатньо часу на підготовку банок. Їх необхідно вимити з миючим засобом і содою, прополоскати і потримати кілька хвилин на паровій бані. Кришки ретельно прокип’ятіть і накрийте банки, щоб не потрапила пил. Або виберіть будь-який інший спосіб стерилізації банок і кришок.
Коли варення охолоне, знову поставте його на плиту. На помірному вогні варите полуницю 5 хвилин, періодично знімайте пінку по всій поверхні киплячого сиропу. Ось чому варення називають п’ятихвилинкою. Це час кипіння варення. Варення з полуниці приготували, залишилося розлити його по банкам дерев’яної або пластмасової ложкою, обдавши інструмент крутим окропом. Намагайтеся рівномірно розподіляти рідку і густу частини, наповнюючи ємність до країв. Якщо ви закочує варення, то перевертайте банки верх дном і вкутуйте теплим пледом. Якщо у вас кришки закручуються, то перевертати ємність можна, інакше сироп буде виливатися. Місце для консервації вибирайте тепліше і без протягів. На наступний день приберіть консервацію в комору.
Корисні поради
- Чорний перець підвищує смакові якості полуниці, тому сміливо додайте в варення кілька горошин.
- Доповнити смак варення можна кардамоном, бадьяном, гілочкою чебрецю або цедрою лимона.
- Щоб колір був яскравіше, покладіть в сироп трохи лимонної кислоти або фрешу.
- Сироп можна використовувати в якості додаткового компонента до соусів і підливаючи, до м’яса і субпродуктів. Їм добре просочувати бісквітні коржі для торта і капкейков. Цільними ягодами можна декорувати будь-кондитерське твір мистецтв, особливо молочні десерти. Плодами можна доповнити страви з качиної грудки, курячої печінки і телятини.
Фотографії минулих років: