Сніданок – найважливіший прийом їжі, тому саме вранці потрібно порадувати себе корисними і смачними стравами. А найкращий варіант сніданку, як відомо, – ситна і ніжна вівсянка. Але кожен день їсти одну і ту ж кашу не станеш, тому пропоную урізноманітнити ранкове меню і приготувати вівсяні млинчики.
Млинці з вівсяними пластівцями – відмінна альтернатива звичайному вівсянці. Корисних речовин в них не менше, не поступаються вони і за поживністю. У нас в родині такі оладки готуються часто. До того ж, я особисто для себе відзначила ще одна істотна перевага цього сніданку – вівсяні млинчики дуже подобаються дітям! Рідко якого малюка можна змусити з’їсти вівсяну кашу, але ці млинці з вівсяними пластівцями на кефірі просто відлітають на Ура.
Рецепт дуже простий, робиться все швидко. Головне – вибрати правильно вівсяні пластівці. Ідеально підійдуть ті, які можна приготувати без варіння. Якщо ж є тільки звичайні, то краще попередньо їх подрібнити в блендері.
Складові:
- кисле молоко – 160 г
- олія соняшникова – 25 г і трохи для смаження
- борошно пшеничне – 100 г
- яйце куряче – 2 шт.
- вівсяні пластівці – 45 г
- розпушувач – 1 ч.л.
- сіль – 1 ч.л.
- цукор – 1 ст.л.
Як приготувати:
- У глибоку миску виливаємо кисле молоко, висипаємо сіль і цукор, перемішуємо, поки все не розчиниться. Кисле молоко, кефір або йогурт без добавок теж цілком підійдуть.
- Туди ж відправляємо яйця і рослинна олія. Озброюємося віночком і ретельно збиваємо суміш. Можна зробити це і в блендері
- Вівсянку додаємо в підготовлену суміш і залишаємо на 7-10 хвилин. Цей час потрібний для того, щоб пластівці трохи наситилися рідиною, інакше млинці буде не ніжної консистенції, а з сухими шматочками.
- Борошно просіваємо, з’єднуємо з розпушувачем і втручається в кефіру вівсяну масу. По густоті тісто має бути, як рідка сметана, тоді і оладки вийдуть повітряними.
- Прогріваємо сковороду (бажано з антипригарним покриттям), трохи змащуємо рослинним маслом і викладаємо в центр пару ложок тесту, надаючи млинчики округлу форму. Обсмажуємо з двох сторін на середньому вогні до красивої рум’яної скоринки. Кришка не прикриваємо!
- Готові вівсяні млинці можна відразу подавати. Сметана, мед, фрукти, варення, згущене молоко – все це відмінно доповнить смачні і корисні оладки.
- До речі, при бажанні з цим рецептом можна імпровізувати. Наприклад, прибрати цукор і додати тертий твердий сир або зелень – вийдуть не менш смачно.
Автор: Світлана Кравчук