Надзвичайно гарне квіткове тістечко з мастики виглядає так ніжно, що не відразу наважуєшся спробувати його. Усередині вас чекає прошарок з смачних ягід, а прикраси для тістечка виконані з м’якої солодкої мастики, яка не твердіє навіть через тривалий час. Хочете порадувати близьких – створіть їм настрій, пригостивши квітковим тістечком.
Складові:
- варене згущене молоко – 1 банка
- ягоди, фрукти – 1 стакан
для манника:
- манна крупа – 1 склянка
- кефір – 2 склянки
- куряче яйце – 1 шт.
- цукор – 0,5 склянки
- розпушувач для тіста – 0,5 ч. л.
- ванілін
для мастики:
- цукрова пудра – 2 склянки
- сухе молоко – 1 стакан
- згущене молоко – 0,3 банки.
Спосіб приготування
- Спочатку потрібно спекти коржі для тістечка. Традиційно – це звичайний бісквіт. Чотири курячих яйця збийте зі склянкою цукру, додайте склянку борошна – ось власне і все, тісто для бісквіта готове.
-
У цьому рецепті я пішла на експеримент – бісквіт замінила манника. Вийшло добре – в міру солодко і ніжно.
Отже, відміряйте стакан манки, залийте його двома склянками кефіру і добре перемішайте. Відставте в сторону хвилин на тридцять – манка повинна набрякнути, інакше маннік в результаті вийде сухуватий.
- Через зазначений час з’єднайте в глибокій ємності куряче яйце, половину склянки цукру і ванілін на кінчику ножа. Ретельно збийте суміш міксером.
- В набряклу манку всипте половину чайної ложки розпушувача для тіста (можна замінити його сухою содою, негашеним).
- Вилийте до манки збиті яйця. Добре перемішайте.
-
Тісто готове. Швидко, просто і без борошна. Класичний маннік на кефірі так і заводиться – тільки на манки, без додавання борошна. Тісто на манній крупі виходить трохи важче, ніж на борошні, але не густе.
- Форму для випічки змастіть вершковим маслом і перелийте в неї тісто.
- Духовку розігрійте до 180 градусів і відправляйте маннік випікатися протягом 30 хвилин. Пишний і ніжний маннік готовий. Дайте йому трохи часу охолонути і вийміть з форми. За допомогою склянки виріжте з манника кола – це будуть наші «коржі» для тістечок.
- А поки печеться маннік можна замісити мастику і зварити ягідну начинку. З начинкою все просто – розсип ягід і фруктів порубати шматочками середнього розміру. Ягоди вибирайте будь-які – на ваш розсуд, чудово підійдуть для начинки і свіжозаморожені фрукти і ягоди. Пересипьте шматочки в невелику каструлю, посипте парою столових ложок цукру і відправте на плиту. Періодично помішуючи яскраву суміш, дайте шматочках трошки «згасити» в цукрі і власному соку. Зніміть каструлю з вогню і остудіть.
- З мастикою доведеться потрудитися, але вона того варта. З’єднайте сухе молоко зі склянкою цукрової пудри, добре перемішайте і влийте третина банки згущеного молока.
- Замісити тісто. Так, мастика буде походити на звичайне тісто. Другий склянка цукрової пудри потрібен нам для того, щоб довести мастику до ідеального стану – вона не повинна липнути до рук і в той же час бути пластичною. Розсипте цукрову пудру на стіл і продовжуйте замішувати мастику до потрібного стану, постійно підсипаючи цукрову пудру.
- Готову мастику можна зберігати в холодильнику, упакувавши її в пакет. Ось ще один варіант приготування мастики для тортів.
- Ліпити квіти з мастики дуже просто. Отщіпніте шматочок мастики, сформуйте з нього ковбаску, і розкачайте її в млинцеву «корж» за допомогою качалки. Стіл і качалку припорошити цукровою пудрою. Ножем виріжте смужки товщиною в сантиметр.
- З кожної смужки мастики вийде квіточка. Акуратно починайте загортати смужку з краю.
- Це буде центральний щільний «завиток» в бутоні. Далі продовжуйте обертати цей завиток, формуючи хвилі-пелюстки.
- В результаті у вас вийде приблизно такі квіти. Вони будуть схожі, але все будуть різні.
- Пора складати тістечка. Якщо ваш бісквіт (або маннік) вийшов високий, тоді кожне коло можна розділити на два коржі, як це зазвичай роблять з високими тортами. На нижній шар покладіть ягідно-фруктову начинку, просочивши корж сиропом.
- Зверху покладіть другий корж. Трохи просочіть його сиропом. З мастики скачайте кулю і розкачати його в коло. Склянкою виріжте корж потрібного розміру.
- Накрийте тістечко цим кружечком мастики.
- Бока тістечок прикрасьте вареним згущеним молоком.
- Квіточки з мастики красиво укладіть на верх кожного тістечка.
- Тістечко маннік з ягідної начинкою, прикрашене квітками з мастики, готово.
- Кличте всіх пити чай. Подив і захоплення ваших гостей не буде меж. Приємного чаювання!