Восени я, згідно з уже сформованим традиціям в моїй родині, роблю багато заготовок на зиму: варення, компоти, лечо з перцю і обов’язково смачне лечо з баклажанів і перцю на зиму, мариновані помідори з найрізноманітніших рецептами (особливо у нас люблять саме солодкі цукрові черрі ), синенькі по-грузинськи на зиму. Готую стільки всього, що простіше назвати, чого немає в нашому погребі.
Для перших страв в обов’язковому порядку готую бурякову заправку на зиму. По-перше, осінні овочі зі свого городу ніколи не зрівняються з привізними магазинними без смаку і запаху, по-друге, взимку значно економиться час приготування борщу та інших страв, в які можна додати бурякову борщову заправку. До речі, я готую дуже смачне рагу з буряком, неодмінно спробуйте цей рецепт.
Часу на заготовку заправки для борщу з буряком на зиму у вас піде не так багато.
Заздалегідь потрібно підготувати і простерилізувати банки, кришки, а також необхідні продукти і містку каструлю.
Інгредієнти для бурякової заправки на зиму:
- 1,5 кг буряка
- 1 кг м’ясистих помідорів
- 500 г моркви
- 500 г ріпчастої цибулі
- 1 стакан рафінованої соняшникової олії *
- 2 ст.л. оцту 9%
- 1 ст.л. без гірки солі
* Обсяг склянки 250 мл.
Помідори вибирайте самі червоні і м’ясисті. Тоді і бурякова заправка для борщу буде густий і ароматною.
Із вказаної кількості продуктів виходить близько 3 літрових банок заправки.
Заправка для борщу з буряком на зиму – покрокове приготування
Буряк, помідори, цибулю і моркву вимити, обсушити і очистити.
Ріпчасту цибулю дрібно нашаткувати ножем.
Буряк натерти на дрібній або крупній тертці – як вам подобається.
Морква пропустити через м’ясорубку або натерти на дрібній тертці.
Помідори разом з шкіркою подрібнити в м’ясорубці або пюрировать блендером.
Можна все овочі пропустити всі овочі через м’ясорубку або подрібнити в кухонному комбайні. Але в цьому випадку у вас вийде не бурякова заправка на зиму, а дуже навіть смачний буряковий соус, який теж можна додавати в борщ.
Варимо бурякову заправку на зиму
У глибоку каструлю скласти всі подрібнені овочі, посолити, додати 1 ст.л. оцту (щоб буряк в заправці не втратила свій яскравий колір) і налити масло.
Масло для бурякової заправки можна взагалі вибирати на свій смак. Нерафінована (салатну) надає дуже смачний запах, але на любітеля.Можно додати навіть кукурудзяна олія або оливкове.
Довести до кипіння на середньому вогні і, помішуючи, варити до готовності – близько 40 хвилин. В кінці приготування додати ще 1 ст.л. оцту, довести до кипіння і зменшити вогонь на мінімум.
Готову бурякову заправку на зиму розкласти по стерильним банкам і закатати.
Каструлю при цьому з вогню знімати не потрібно, нехай дуже повільно кипить. Не забувайте помішувати, щоб не підгоріло.
Все закочені баночки з бурякової заправкою перевернути на рушник і укутати. Залишити так на столі, поки банки охолонуть повністю, потім прибрати в підвал на зберігання. Заправку можна запросто зберігати в коморі або під ліжко.
Заправка для борщу з буряком на зиму готова!
Приємного вам апетиту і наваристих ароматних борщів в холодну пору року!