Горілка здатна підкреслити достоїнства і приховати недоліки будь-якої страви. У кожного шанувальника цього напою є своя думка на рахунок того, чим краще закушувати горілку. Варто пам’ятати, що горілку можна пити з будь-якою їжею, крім солодких страви. Горілку краще починати закушувати ситними гарячими стравами, а потім поступово перейти до холодних.
Даний вид алкогольного напою є, безумовно, найбільш популярним на всьому пострадянському просторі. З огляду на широку поширеність даного алкогольного продукту, існує також безліч варіантів того, чим закушувати горілку. При цьому необхідно знати, що незважаючи на простоту хімічного складу горілки, деякі продукти в поєднанні з нею вживати шкідливо. Читайте ще: Закуска з млинців: покроковий рецепт з фото.
Нижче розглянемо перелік основних варіантів, чим краще закушувати горілку, а також спробуємо з’ясувати, чи можна запивати горілку.
Тарталетки з оселедцем
Складові:
-
- 1 упаковка малосольной оселедця
- 1 невелика буханочка бородинского хліба
- 20 жовтків дуже свіжих перепелиних яєць
- 1 банка щучої ікри
- 2 хрустких огірочка
- 1 маленьке зелене яблуко
- сік половини лимона
- половина пучка шніт-цибулі
- оливкова олія
- сіль, чорний перець
Спосіб приготування:
-
- У хліба зріжте кірку, відріжте 20 тонких, 5 мм, шматків. Збризніть водою і маслом, щоб хліб став пластичним. Покладіть кожен шматочок в формочку для запікання і втисніть в краю, щоб хліб прийняв форму кошики. Поставте в розігріту до 180 ° С духовку і підсушіть до хрустких країв, приблизно 7 хв. потім остудіть.
- Наріжте оселедець дуже гострим ножем акуратними шматочками зі стороною 5 мм. приправте перцем.
- Наріжте огірки кубиками дрібніше, ніж оселедець. Злегка посоліть і поперчіть, перемішайте і додайте до оселедця.
- Очистіть від шкірки яблуко, видаліть серцевину, наріжте м’якоть такими ж кубиками, як огірки. Полийте лимонним соком, перемішайте, дайте постояти 3-4 хв., Обтрусіть від лимонного соку і додайте до оселедця з огірком. Дрібно наріжте шніт-цибуля, втрутився в тартар.
- Кошики, які охололи з бородинского хліба вийміть з формочок і розкладіть на красивому блюді або підносі. Акуратно викладіть в кожну тартар з оселедця. У центрі тартара в кожної кошички зробіть поглиблення.
- Акуратно відокремте жовтки перепелиних яєць від білків. Викладіть по жовтку в кожне поглиблення. Поруч з жовтком – трохи щучої ікри (щоб тартар було добре видно). подавайте негайно.
Закуска з оселедця з яблуками
Складові:
-
- 500 г філе слабосоленої оселедця
- 250 г жирної сметани
- 1 велика біла цибулина
- 1 велике зелене яблуко
- сік і цедра половини невеликого лимона
- 1-3 ст. л. гірчиці
- сіль, мелений чорний перець
- молоко, в разі потреби
- чорний хліб для подачі
Спосіб приготування:
-
- Оселедець спробуйте – якщо вона солона, вимочіть її в молоці, від 30 хв. до 4 ч. Потім обсушити паперовими рушниками і наріжте невеликими, зручними для їжі шматочками.
- Очистіть яблуко від шкірки і серцевини, наріжте м’якоть якомога більше тонкою соломкою. Полийте яблуко половиною лимонного соку, присипте цедрою і перемішайте.
- Очистіть цибулю, розрізати вздовж на четвертинки, потім наріжте поперек якомога тонше. Полийте лимонним соком, посоліть і пам’ятайте руками.
- Змішайте сметану з гірчицею за смаком, посоліть і поперчіть, збийте. Додайте в сметану яблука і цибулю, акуратно перемішайте. Дайте постояти 15 хв.
- Покладіть оселедець в суміш сметани, яблук і цибулі, акуратно перемішайте, накрийте і дайте настоятися в холодильнику мінімум 1 ч.
- Перед подачею підсмажте шматки чорного хліба в тостері або в духовці. Викладіть на теплі тости холодну закуску з оселедця, подавайте негайно.
Бажання зі свинини до горілки
Складові:
-
- свіжа свинина одним шматком, вагою 1.3-2 кг
- перець мелений, сіль
- будь-які спеції для м’яса
- лавровий лист
Спосіб приготування:
-
- Свіже м’ясо (яке не було замороженим) миємо й висушуємо. Солимо, перчимо, посипаємо спеціями з усіх боків. Якщо шматок свинини досить великий, тоді, щоб воно Просолов, робимо ін’єкції соляним розчином. Для цього столову ложку солі розчиняємо в половині склянки води і за допомогою одноразового шприца обколювати м’ясо з усіх боків.
- Тільки не захоплюйтеся, інакше м’ясо буде надто солоним. На шматок вагою 2 кг йде трохи більше половини такого розчину.
- Далі, кладемо підготовлений шматок м’яса в рукав, додаємо лавровий лист і щільно зав’язуємо краю, випустивши з рукава все повітря. Потім знову кладемо згорток в рукав, видаливши повітря і зав’язавши краї. Виходить м’ясо, щільно упаковане в два шари з рукава.
- На дно каструлі кладемо бавовняну серветку або будь-яку чисту ганчірку (НЕ синтетику!), На неї – м’ясний згорток, заливаємо гарячою водою і ставимо на плиту. Коли закипить вода, зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо 4 години.
- Знімаємо каструлю з м’ясом з плити і залишаємо до повного охолодження. Виймаємо згорток з каструлі, кладемо його в інший посуд і ставимо зверху невеликий гніт, так буженина стане щільніше. Відправляємо в холодильник цю споруду на кілька годин, можна на всю ніч, для застигання.
- Акуратно знімаємо пакети з готовою буженини, нарізаємо її шматочками і готуємо смачні бутерброди або подаємо до столу у вигляді нарізки.
Закусочний рулет з сиру з червоною рибою
Складові:
-
- сьомга / форель слабосолона 300 г
- сир твердий 200 г
- кріп / петрушка 30 г
Спосіб приготування:
-
- Потерти сир, помити зелень, обсушити й подрібнити. З’єднати сир і порізану зелень, покласти в каструльку невеликого розміру, поставити на водяну баню.
- Підігрівати, не перестаючи помішувати, поки не розплавиться сирок.
- 2 Покласти отриману сирну масу між декількома шарами плівки, розкачати качалкою, щоб вийшов тоненький пласт. Тонко порізати рибку.
- Прибрати верхню плівку, покласти шматочки риби на пласт сиру, сформувати рулетик, відправити на тридцять хвилин в холодильник, прибрати плівку, порізати закусочний рулет на шматочки.
Рулетики з беконом
Дуже часто в житті бувають випадки, коли про свою появу попереджають буквально за лічені години. І у господині, якою б чудовою вона не була, не залишається часу на приготування великих, складних красивих страв. Рулетики з беконом займають перші позиції в списку швидких і смачних рецептів. Простота їх приготування доступна навіть починає молодий господині, а зовнішнє оформлення порадує гастрономічних естетів.
Складові:
-
- бекон, бажано вже нарізаний тонкими пластинами,
- сирний сир без цукру і наповнювачів,
- житній хліб,
- цибуля-перо,
- 1 головка часнику.
Спосіб приготування:
-
- Очистити і вимити часник. Один з чудових способів швидкого очищення часнику – натиснути на головку рукою, частина часниковий зубків вислизає з оболонки вже очищеної.
- Часник видавити на шматочки житнього хліба і залишити для просочення.
- Кожну пластинку бекону змастити тонким шаром сирного сиру.
- Хліб нарізати невеликими брусочками.
- Пір’ячко зеленої цибулі також нарізати шматочками трохи ширше, ніж платівка бекону.
- На змащений сирним сиром скибочку бекону викласти брусочек хліба і кілька зелених пір’я цибулі, згорнути в рулет таким чином, щоб пір’я стирчали з одного боку.
Рулетики з беконом готові, залишається тільки виставити їх на блюдо. Один з варіантів декорування готового блюда – вистелити дно тарілки листям салату і потім укласти рулети. Можна зробити навпаки: спочатку укласти беконні рулетики, зверху посипати їх петрушкою або кропом.
Рулетики з шинки
Рулетики з шинки – дуже проста, швидка в приготуванні чудова закуска до святкового столу. Приготувати її легко – ви самі в цьому переконаєтеся!
Складові:
-
- 500 г шинки,
- 150 г хрону,
- 200 г сметани,
- сіль, цукор і оцет за смаком,
- 300 г зеленого салату.
Спосіб приготування:
-
- Для приготування рулетиків з шинки потрібно хрін дрібно натерти, перемішати зі сметаною, додати за смаком цукор, сіль, оцет.
- Шинку для рулетиків вибирайте еластичну і нарізуйте її якомога тонше, щоб рулетики добре скручувалися.
- Скибочки шинки змастити цією масою, згорнути рулетиками, сколоти шпажками для сендвічів і укласти на блюдо, прикрасивши зеленню і лимоном.
- Можна обернути кожен рулетик з шинки листям салату і покласти в глибоку салатницю один до іншого. Обгортати салатом треба так, щоб кінчик рулету залишався не вкритих салатом, і цим кінчиком треба класти догори.
- Для приготування рулетиків з шинки можна використовувати найрізноманітніші начинки, наприклад сир з часником, натертий сир із зеленню і горіхами та ін.
Асорті з м’яса до горілки
Такі рулети готуються з трьох видів м’яса – яловичини, свинини і курятини. Асорті з рулетів потрібно подавати на красивою тарілці. Можна прикрасити блюдо свіжими овочами і гілочками зелені.
Складові:
-
- молоко – 50 мл
- сіль за смаком
- яловичина – 300 г
- нарізаний кріп – 1 ст. л.
- свинина (шийна частина) – 150 г
- курка (грудка) – 150 г
- морська капуста – 100 г
- яйце (жовток) – 4 шт.
- яйце – 2 шт.
- масло рослинне – 2 ст. л.
- морква середнього розміру – 1 шт.
Спосіб приготування:
-
- Приготувати рулет з морською капустою. Яловичину і свинину вимити, обсушити. Яловичину розрізати на 2 шматки. Зробити на м’ясі поперечні надрізи, накрити харчовою плівкою і добре відбити в тонкі пласти. Натерти сіллю і перцем. Один шматок яловичини відкласти.
- Яйця збити з молоком і сіллю, вилити на велику сковороду з розігрітим маслом і готувати 6-7 хв. дати охолонути.
- Укласти шарами пласт зі свинини, пласт з яловичини, яєчний млинець і морську капусту.
- Загорнути м’ясо з начинкою в рулет і перев’язати шпагатом.
- Для рулету з морквою курячу грудку накрити плівкою і відбити, приправити сіллю і перцем. Жовтки розтерти до білого кольору і змішати з кропом. Моркву відварити до напівготовності, очистити і нарізати тонкими скибочками.
- На шматок відкладеної яловичини помістити курячу грудку, рясно змащуючи м’ясо жовткова масою. Зверху розкласти морква.
- Загорнути рулетом і перев’язати шпагатом. Готувати рулети на паровій бані 45-50 хв., До м’якості м’яса. Перед подачею на стіл нарізати скибочками і подати на Блюда.
Домашні тарталетки з грибами
Закуска в тарталетках з грибами – ідеальний рецепт для святкового столу! По-перше, страва виходить дуже ситним. По-друге, шалено смачним і ароматним. І по-третє, воно швидко готується (якщо не враховувати тісто, адже його можна зробити заздалегідь і зберігати в холодильнику).
Для тарталеток:
-
- Борошно пшенічная200 грам
- Масло слівочное120 грам
- Вода чиста ледяная5 столових ложок
- Солена кінчику ножа
Для начинки:
-
- Печериці свежіе200-300 грам
- Цибуля ріпчаста великого размера1 штука
- Сіль за смаком
- Яйця куріние3 штуки
- Майонез2 столові ложки
- Масло рослинне
Спосіб приготування:
-
- Обробна дошка, кухонний ніж, столова ложка, чайна ложка, середня миска – 2 штуки, формочки для тарталеток, духовка, кухонні прихватки, сито, велика терка, харчова плівка, холодильник, духовка, кухонний стіл, качалка, стакан, вилка, тарілка – 3 штуки, сковорода, дерев’яна лопатка, середня каструля з кришкою, друшляк, маленька каструля, піднос або плоске блюдо для подачі
- Борошно висипаємо в сито і просіваємо в середню миску. Це необхідно зробити для того, щоб компонент наситився киснем і завдяки такому процесу тісто вийшло ніжним і повітряним.
- У миску з просіяного борошном натираємо 100 грам холодного вершкового масла. Для цього скористаємося великої теркою. Потім відразу ж перетираємо чистими (бажано холодними) руками компоненти до утворення дрібної крихти.
- Далі тоненькою цівкою і невеликими частинами виливаємо в ємність крижану воду і паралельно продовжуємо вимішувати тісто.
- Тепер формуємо з маси куля, обмотуємо в харчову плівку і ховаємо в холодильник настоюватися мінімум на 30 хвилин. А тим часом приготуємо начинку!
- Печериці ретельно промиваємо під проточною теплою водою і викладаємо на обробну дошку. За допомогою ножа видаляємо огрубілі місця на капелюшках і ніжках. Тепер перекладаємо гриби в середню каструлю і заливаємо звичайною холодною водою так, щоб вона повністю їх покривала.
- Ставимо ємність на великий вогонь і прикриваємо кришкою.
- Коли рідина закипить, злегка прикручуємо конфорку і варимо компоненти протягом 10 хвилин. Після закінчення відведеного часу, притримуючи каструлю з допомогою кухонних прихваток, виливаємо її вміст в раковину через друшляк.
- Коли з печериць стече зайва рідина і вони злегка охолонуть, перекладаємо гриби на обробну дошку. Підручним інструментом подрібнюємо компоненти шматочками і переміщаємо в вільну тарілку.
- Скориставшись ножем, очищаємо цибулю від лушпиння і ретельно промиваємо під проточною водою. Тепер викладаємо компонент на обробну дошку і дрібно рубаємо кубиками. Подрібнену цибулину пересипаємо в чисту тарілку.
- Яйця викладаємо в маленьку каструлю і заливаємо звичайною холодною водою так, щоб вона покривала компоненти. Тепер ставимо ємність на великий вогонь і чекаємо, коли рідина закипить. Відразу ж після цього прикручуємо конфорку і відварюємо яйця круто протягом 10 хвилин.
- Після закінчення відведеного часу за допомогою кухонних прихваток ставимо ємність в раковину під струмінь холодної води. Нам потрібно, щоб компоненти повністю охололи, тоді з них буде легко видалити шкаралупу.
- Після всього викладаємо яйця на обробну дошку і, скориставшись великої теркою, подрібнюємо їх до стану стружки. Підготовлені компоненти пересипаємо в чисту тарілку і поки що залишаємо в спокої.
- У сковороду наливаємо невелику кількість рослинної олії і ставимо на середній вогонь. Коли воно добре розігріється, додаємо сюди подрібнену цибулю. Постійно помішуючи дерев’яною лопаткою, обсмажуємо компонент до м’якості.
- Відразу ж після цього викладаємо в сковороду дрібно рубані варені печериці та продовжуємо готувати начинку ще 15 хвилин. Увага: гриби повинні придбати ніжно-золотистий колір. В кінці вимикаємо конфорку, а в ємність за смаком додаємо сіль і ще раз все добре перемішуємо.
- Коли зажарка стане ледве теплою, пересипаємо її в чисту середню миску. Сюди ж викладаємо подрібнені яйця і пару столових ложок майонезу. Все ретельно перемішуємо до утворення однорідної маси і залишаємо осторонь настоюватися.
- Після того, як тісто охолоне, дістаємо його з холодильника і звільняємо від харчової плівки. Кухонний стіл посипаємо невеликою кількістю борошна і викладаємо сюди 1/3 частина від загальної маси кулі.
- Скориставшись качалкою, розгортає тісто в пласт товщиною приблизно 3 міліметри. Тепер видавлюємо на ньому кружечки за допомогою склянки.
- Тепер змащуємо їх дно і стінки залишилися шматочком вершкового масла і в кожну викладаємо кружальця тіста. Чистими пальцями утрамбовуємо коржі, щоб вони набрали вигляду тарталеток.
- Включаємо духовку і розігріваємо її до температури 200 ° С. Відразу ж після цього ставимо на середній рівень формочки і випікаємо тарталетки протягом 15 хвилин, коли вони зарум’яняться.
- Тепер дістаємо їх з допомогою кухонних прихваток і відставляємо в сторону трохи охолонути. Потім дістаємо тарталетки з ємностей і викладаємо на тацю або спеціальну тарілку для подачі. Повторюємо процедуру від початку до кінця, поки у нас не закінчиться тісто.
- Коли тарталетки з тіста охолонуть, в кожну з допомогою чайної ложки викладаємо грибну начинку. Все, закуска готова, тому можемо запрошувати друзів і домочадців до обіднього столу.
- Незважаючи на те, що це закуска, вона виходить досить ситної. Тому перш ніж подавати її до обіднього столу, переконайтеся в тому, що всі гості голодні і у них ще залишається місце в животі для основних страв.
- До речі, для більшої привабливості за бажанням тарталетки можна прикрасити свіжою зеленню, салатним листочками, часточками помідора і кружечками свіжих огірків.
Холодець з яловичини до горілки
Складові:
-
- яловичина на кості (гомілка, суглоби, ребра) – 3,5 кг
- вода – 2-2,5 л
- сіль – 1 ст. л. з гіркою або за смаком
- лавровий лист – 2 шт.
- гвоздика – 2 шт.
- ріпчаста цибуля – 1-2 шт.
- морква велика – 1 шт.
- чорний перець горошок – 10 шт.
- запашний перець – 2 шт.
- часник – 1 головка
- петрушка, варені яйця – для прикраси
Спосіб приготування:
-
- Для холодцю в цей раз я взяла яловичу голяшку на кістки, пару суглобів, а також ребра з м’ясом. Загальна вага м’ясного набору склав 3,5 кг. Читайте ще: Закуска з кальмарів рецепт з фото.
- Яловичину ретельно промила і розрубала на частини, щоб шматки помістилися в каструлі. Великі кістки попросіть розрубати м’ясника на ринку або розпиляти ножівкою самостійно – в останньому випадку буде набагато менше осколків кісточок. Чим щільніше ви укладете яловичину в каструлю, тим менше води вам знадобиться, щоб залити м’ясо, а значить, бульйон в результаті вийде більш концентрованим.
- М’ясні частини я плотненько, без просвітів, поклала у велику каструлю (обсяг 5 літрів). Зверху залила окропом і поставила каструлю на максимальний вогонь. Як тільки почне закипати (не допускайте активного кипіння!), Відразу ж злила всю воду – разом з першим бульйоном з каструлі піде «шум», так як ми не вимочували м’ясо, частинки білка згорнуться великими рудувато-сірими пластівцями. Не турбуйтеся, за 5-7 хвилин м’ясо не встигне виварити і не втратить своїх желирующих властивостей.
- Злив перший бульйон, вміст каструлі я ретельно промила в холодній воді. Повернула каструлю назад на плиту, залила чистою холодною водою – вона повинна покривати вміст на 3 пальці (співвідношення води і м’ясопродуктів 1: 1 або менше, у мене пішло 2,5 літра води). Знову довела до кипіння і варила яловичину на тихому вогні зі злегка прочиненими кришкою протягом 4 годин.
- Через зазначений час потрібно додати в каструлю цибулю, часник, морква і спеції: чорний і запашний перець, гвоздику, лавровий лист. Можна розширити список, включивши в нього корінь петрушки і селеру. Також на цьому етапі я додала сіль – 1 столову ложку з гіркою (орієнтуйтеся на свій смак). Повернула каструлю на вогонь і продовжила варити холодець ще 1 годину на середньому вогні.
- В результаті м’ясо повинно легко відділятися від кісток і ділитися на волокна, бульйон – вийти чистим і прозорим, золотистого кольору. З бульйону я витягла яловичину, щоб вона злегка охолола.
- Тим часом підготувала посуд для холодцю. Підійдуть глибокі миски, піали, форми-кексніци і т. Д. Якщо плануєте перевертати холодець після застигання на плоске блюдо, то спочатку викладіть на дно формочок прикраса. Як декор можна використовувати шматочки вареної моркви, яйця, зелень, горошок, кукурудзу та ін.
- Злегка остигле м’ясо я розділила на маленькі шматочки (за допомогою пари вилок). Наповнила форми приблизно на 3/4 об’єму.
- Бульйон процідила через марлю, складену в 4 рази, щоб позбутися від дрібних осколків кісточок. Залила чистим бульйоном форми таким чином, щоб рідина повністю покривала їх вміст. Залишила при кімнатній температурі до остигання, а потім перенесла в холодильник.
- Яловичий холодець, зварений за всіма правилами, застигає дуже швидко – вже через 3-4 години він стане пружним і щільним, але все ж краще почекати до ранку, щоб він легко різався ножем. З силіконових формочок він виймається дуже легко. Посуд з інших матеріалів помістіть на кілька секунд в гарячу воду, тоді холодець без праці випаде на тарілку, якої ви його накриє зверху.