Кальмари – це молюски живуть практично у всіх океанах планети. Кальмари багаті легкозасвоюваним білком, крім того в них практично відсутні жири, тому вони цілком підходять і для дієтичного харчування.
Кальмарів відварюють, консервують, смажать і тушкують, особливе місце в кулінарії віддається салатів з цим молюсків, які ми часто готуємо на святковий стіл. У цій збірці наші кулінари діляться рецептами страв з кальмарів з фотографіями і покрокові інструкції. Читайте ще: Закуска до горілки: покроковий рецепт з фото.
Гостра закуска з кальмарів
Складові:
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- сіль за смаком
- масло рослинне – 2
- морква – 2
- Часник – 2 зубчики
- цукор – 1/2 ч.л.
- чорний мелений перець – за смаком
- кунжутне насіння – за смаком
- очищені тушки кальмарів – 1 кг.
- оцет 70% – 1 ч.л.
Спосіб приготування:
- Кальмари кинути в киплячу воду постійно помішуючи варити 2 хвилини.
- Промити тушки холодною водою, злити воду.
- Моркву натерти на тертці соломкою, посолити, дати постояти і віджати сік.
- Кальмар нарізати соломкою.
- Перемішати разом кальмар, морква, сіль, цукор і оцет.
- Зверху викласти дрібно нарізаний часник, червоний і чорний перець, кунжутне насіння.
- Цибулю нарізати півкільцями і обсмажити на олії до золотистого кольору.
- Гаряче масло з цибулею вилити в салат з кальмарами і добре перемішати
- Дати постояти в холодильнику півгодини і кальмари по-корейськи можна подавати.
Кальмари в часниковому соусі
Для всіх, хто любить салати без майонезу, цей смачний рецепт просто знахідка! Кальмари в часниковому соусі, дуже ніжні, ароматні! А якщо салат-закуска з кальмарів настоїться кілька годин – це просто диво, ніхто не залишиться байдужим! Готуйте на здоров’я!
Складові:
- Кальмари – 300-400 г
- Часник – 2-3 зубчики
- Петрушка свіжа – 1 невеликий пучок
- Оливкова олія – 50 мл
- Оцет винний – 1-2 ст. л.
- Цукор – 1/3 ч. Л.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Для розсолу:
- Сіль – 1/2 ч. Л.
- Лавровий лист – 1-2 шт.
- Перець горошком – 1 ч. Л.
- Спеції для риби – 1/2 ч. Л.
- Вода – 1 л
Спосіб приготування:
- Як приготувати кальмари в часниковому соусі:
- Кальмари моєму і чистимо.
- Готуємо розсіл: в киплячу воду додаємо всі компоненти розсолу і кип’ятимо пару хвилин.
- Відварюємо кальмари в розсолі: маленькі – по 10 секунд з моменту закипання, великі – по 15 секунд.
- Для соусу дрібно нарізаємо петрушку, додаємо подрібнений часник, оцет, сіль, цукор, чорний перець і оливкове масло.
- На цьому етапі спробуйте часниковий соус і регулювати його під свій смак (кому-то подобається покіслее, кому-то солодша і т.д.).
- Виймаємо готові кальмари з розсолу і нарізаємо кільцями або соломкою.
- Ще теплі кальмари з’єднуємо з соусом і даємо настоятися хоча б хвилин 20.
- Закуска з кальмарів в часниковому соусі готова! Швидко, просто і дуже смачно!
Закуска з кальмарів з цибулею і солодким перцем
Ви не знаєте, що приготувати в якості закуски на обід або вечерю, а так хочеться смачно здивувати своїх домочадців? Тоді пропоную вам познайомитися з рецептом приготування закуски з кальмарів з маринованою цибулею і свіжим солодким перцем. Кальмар – вельми популярний і корисний дієтичний делікатесний морепродукт, що володіє унікальним складом і чудовими смаковими якостями.
Складові:
- кальмари,
- цибуля ріпчаста,
- перець солодкий,
- сіль,
- вода,
- оцет 9%,
- масло рослинне і перець чорний мелений
Спосіб приготування:
- Очищений ріпчасту цибулю нарізаємо півкільцями.
- Заливаємо цибулю окропом і додаємо оцет. Ми залишаємо маринуватися на 30 хвилин.
- Промиваємо кальмари. Опускаємо кальмари в киплячу підсолену воду і варимо протягом 1 хвилини
- Даємо кальмарам охолонути на тарілці і очищаємо.
- Кальмари нарізаємо кільцями або соломкою.
- Лук проціджуємо, додаємо до кальмарів.
- Солодкий перець очищаємо від насіння, нарізаємо тонко.
- Заправляємо кальмари рослинним маслом і перчимо до смаку. Наша закуска готова.
Кальмар фарширований рисом і грибами
Складові:
- Кальмари – 100 г
- Рис довгий – 70 г
- Печериці – 5-6 шт.
- Овочі (заморожені) – 2-3 ст.л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 2 зубчики
- Вершки – 0,5 склянки
- Олія – 2 ст.л.
- Сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Сьогодні пропоную приготувати дуже смачне блюдо, яке, крім іншого, виходить ще й красивим – фаршированого кальмара, підійде навіть для святкового столу.
- Для начинки пропоную взяти рис, додати смажені гриби і цибулю, також, для яскравості і багатшого смаку, додати суміш овочів – горошок, кукурудза, спаржа, перець. Кальмар запікатиметься в духовці, в вершках – вийде дуже смачно. Таке блюдо не потребує доповненні, хіба що можна подати свіжий помідор або домашні соління.
- Продукти для приготування кальмара, фаршированого рисом і грибами, в духовці підготувати за списком, і приступати до процесу.
- Очистити цибулю і часник, сполоснути, просушити і нарізати кубиками середнього розміру. Гриби вибрати будь-які, в нашому варіанті використовуються печериці.
- Гриби також потрібно вимити і просушити, нарізати дрібно. Підготувати трохи заморожених або свіжих овочів за смаком. Прогріти рослинне масло в сковороді, перекласти овочі і підсмажити кілька хвилин.
- Відварити рис до готовності, остудити трохи і перекласти в глибоку миску.
- Додати до рису овочі зі сковороди.
- Посолити і поперчити начинку за своїм смаком, перемішати і зняти пробу. За бажанням додати спеції на свій смак.
- Вимити і просушити тушку кальмара. Якщо кальмар – НЕ очищений, почистити його. Наповнити щільно кальмара начинкою. Закріпити кальмара шпажкою або зубочисткою. Перекласти начиненого кальмара у жароміцних ємність.
- Залити вершки, посолити і поперчити. Запечатати форму фольгою, запікати кальмара, фаршированого рисом і грибами, в духовці 20 хвилин при 180 градусах. Через деякий час фольгу зняти і готувати кальмара ще 7-10 хвилин.
- Ось і все, тепер кальмара подавати до столу, нарізавши його шматочками.
Закуска фарширований кальмар
Кальмари, фаршировані рисом і овочами, можуть виступати в ролі гарячої закуски, а й в холодному вигляді теж залишаються досить смачними. Виглядає таке блюдо просто приголомшливо, тому його можна приготувати і на святковий стіл, і для романтичної вечері.
Складові:
- Кальмари – 3 шт.
- Рис круглий – 0,5 склянки
- Брокколі – 100 г
- Приправа для рису – 1 ст.л.
- Оливкова олія – 1 ст.л.
- Сіль морська – за смаком
- Перець ч.м. – за смаком
- Сметана (за бажанням) – 1 ст.л.
Спосіб приготування:
- Для приготування кальмарів, фаршированих рисом і овочами, підготуйте продукти за списком. У мене були свіжі кальмари.
- Рис промийте кілька разів в холодній воді, залийте водою на 1 см вище рису, додайте приправу, відваріть на тихому вогні при закритій кришці 17-20 хвилин. Готового рису дайте постояти хвилин 10 при закритій кришці
- Кальмарів очистіть від нутрощів, видаліть хітинову пластину, зскребете присоски зі щупальців, видаліть очі, при бажанні, можна зняти плівку, але зі свіжих кальмарів вона злізе сама, як тільки поставите їх у духовку. Посоліть і поперчіть тушки.
- Брокколі розберіть на суцвіття, помийте, залийте холодною водою, трохи підсолити її та відваріть буквально три хвилини.
- Готовий рис злегка розпушите виделкою.
- Воду злийте, брокколі відкиньте на друшляк.
- Розігрійте оливкову олію в сковороді, викладіть в неї рис і брокколі. Посоліть начинку, поперчіть за смаком, потримайте на гарячій сковороді хвилин 5, не довше ніж.
- Начините тушки кальмарів рисом з брокколі, шпажкою причепіть щупальця. Змастіть тушки оливковою олією або сметаною, ще злегка посоліть і поперчіть. Запікайте в попередньо розігрітій до 190 градусів духовці 7-10 хвилин.
- Подавати кальмарів, фаршированих рисом і овочами, можна як гарячими, так і холодними, теж буде смачно. При подачі наріжте тушки навпіл і прикрасьте свіжою зеленню.
Закуска кальмар з овочами
Складові:
- Тушки кальмарів очищені – 3 шт.
- Стручкова квасоля – 100 г
- Кабачок – 1/2 шт.
- В’ялені помідори черрі – 7-8 шт.
- Свіжа петрушка – 3-4 гілочки
- Олія – 2 ст.л.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Спеції – 1/5 ч.л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 3 зубки
Спосіб приготування:
- На перший погляд, таке блюдо, як фаршировані тушки кальмарів, здається якимось складним і екзотичним. Однак варто тільки приготувати овочеву начинку, як можна вважати, що страва майже готова.
- Адже очищених кальмарів залишається тільки наповнити овочами і обсмажити протягом 5 хвилин – довше смажити не потрібно, так як кальмар може стати «гумовим». І це не перебільшення – переварений або пересмажений кальмар нагадує саме гуму.
- Коли мені хочеться зробити фаршированих кальмарів взимку, я використовую заморожену овочеву суміш – її я завчасно роблю влітку. І виходить нітрохи не гірше, ніж зі свіжих овочів. Подача готового блюда, як на мене, неможлива без пари гілочок свіжої петрушки.
- Щоб приготувати кальмарів, фаршированих овочами, бажано заздалегідь підготувати всі інгредієнти – тушки, овочі, олія, спеції і прянощі.
- Свіжий кабачок я мою і нарізаю соломкою. Часник, очистивши, дрібно кришу гострим ножем. А якщо дуже поспішаю, то можу і через прес пропустити. В’ялені помідори (в даному випадку – черрі) я роблю самостійно, з улюбленими травами і спеціями. Тому додаю їх скрізь! Хіба що в чай не кладу. Ось і тут – дрібно ріжу помідори і відправляю в миску до овочів. Цибулину чищу і кришу дрібно.
- Розігріваю трохи масла на сковороді і обсмажую овочі майже до повної готовності. Можна обсмажувати на рослинній або вершковому маслі. У другому випадку на кшталт смачніше виходить. Але вершковий присмак не всім до душі, тому на розсуд шеф-кухаря!
- Тушки кальмарів купую вже очищені. Звичайні тушки начебто легко чистити, але, чесно, мені ліньки. Та й за ціною різниця невелика. Очищені тушки досить обполоснути і перевірити на наявність «сюрпризів» – так би мовити, а раптом! Наповнюю майже до самого краю овочами і краю сколюватися зубочисткою.
- Наповнивши всі тушки овочами, обсмажую їх на рослинному маслі по 2-3 хвилини з кожного боку. Кришку сковороди краще закрити, щоб кальмари вже точно присмажився. Та й щоб масло раптом не «стрельнуло»
- Ось і все, можна дивувати і шокувати близьких фаршированими морепродуктами. Звичайно, кальмари, фаршировані овочами – страва не дуже ситне, більше як закуска підійде. Тому не забудьте про гарнір і салатик який-небудь, рибку, м’ясо. А то звільнять з шеф-кухарів.
Пісна закуска з кальмара
Навіть в період суворого посту є дні, в які дозволено їсти морепродукти. Рецепт приготування пісних фаршированих кальмарів досить простий, а результат виходить дуже смачний. Спробуйте приготувати кальмарів за цим рецептом, можливо, він теж вам сподобається, і ви станете їх так готувати не тільки в пост.
Складові:
- Кальмари – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Печериці – 3-4 шт.
- Петрушка – кілька гілочок
- Олія – 1-2 ст.л.
- Борошно – 2 ст.л.
- Сіль за смаком
- Перець ч.м. – за смаком
Спосіб приготування:
- Для приготування пісних фаршированих кальмарів візьміть продукти за списком. Овочі потрібно помити, обсушити, гриби зачистити жорсткою кухонної щіткою.
- Нарізати дрібно цибулю, обсмажити в малій кількості рослинного масла.
- Додати натерту на крупній тертці моркву, обсмажити разом з цибулею до м’якого стану.
- Слідом додати дрібно нарізані гриби і готувати все разом хвилини 3-4.
- Очистити від нутрощів кальмарів, видалити все зайве, зняти плівку з тушки, зішкребти ножем присоски зі щупальців. Промити під проточною водою.
- Щупальця дрібно нарізати, додати в начинку, готувати разом з овочами 1 хвилину.
- Далі потрібно додати нарубану зелень, посолити і поперчити начинку, вимкнути плиту. Начинка повинна охолонути.
- Нафарширувати остигнула начинкою тушки кальмарів, скріпити шпажкою.
- Обваляти кальмарів в невеликій кількості борошна.
- Обсмажити на розігрітій сковороді з обох боків до рум’яної скоринки.
- Перекласти тушки кальмарів в форму для запікання, розігріти попередньо духовку до 180 градусів і поставити кальмарів у духовку доготувати рівно на п’ять хвилин.
- Для більшої краси кальмарів можна надрізати смужками. Перед подачею не забути зняти шпажки
- Пісні фаршировані кальмари готові. подавати негайно.
Оригінальна закуска з кальмара
Кальмарів в моїй родині люблять все, багато хто тільки люблять і вважають за краще, щоб готувала кальмарів саме я, оскільки вони вважають, що тільки я їх вмію правильно готувати. Заперечувати не буду, я готую кальмарів часто і у мене багато рецептів страв з цього морепродукту. Закуска з фаршированого кальмара у вигляді свічки є моїм традиційною новорічною стравою вже кілька років. Рецепт народився спонтанно і з тих пір прижився.
Складові:
- Кальмари – 2 шт.
- Морська капуста – 100 г
- Крабові палички – 100 г
- Майонез – 1 ст.л.
- Желатин – 1 ч.л.
- Вода – 5 ст.л.
- Болгарський перець червоний – 5 г
Спосіб приготування:
- Я зазвичай готую цю страву з розрахунку: одна тушка кальмара – на дві порції.
- З огляду на той факт, що це закусочноестраву і далі ще буде багато всього смачного і ситного, такий розрахунок цілком виправданий.
- Підготуємо продукти за списком. У мене кальмари – вже очищені, хітинова пластина видалена (вона знаходиться в середині тушки), плавники і щупальця також відокремлені, але вони нам для цього блюда не знадобляться
- У каструлю наливаємо 1 літр води, солимо воду щедро і кидаємо пучок кропу. Даємо воді закипіти і потім опускаємо тушки кальмарів в киплячу воду.
- Варимо кальмарів всього 5-7 хвилин. Потім зливаємо воду і даємо кальмарам охолонути до кімнатної температури.
- Тим часом підготуємо все для фарширування кальмарів. Насамперед розпустимо желатин. У миску висипаємо желатин, додаємо теплу воду і даємо желатину розбухнути хвилин 10.
- Після цього відправляємо миску з желатинової сумішшю в мікрохвильову піч на 20 секунд. У підсумку ми отримаємо ось таку однорідну желатинову суміш.
- Додаємо до желатинової суміші майонез.
- Мариновану морську капусту (у мене вона – з морквою) віджимаємо від рідини і рубаємо дрібно ножем.
- Додаємо морську капусту в желатинову заливку. Добре все перемішуємо.
- З крабових паличок знімаємо поліетилен. Кожну тушку кальмара встановлюємо в підходить за розміром склянку.
- Обов’язково перевірте, чи немає в хвостику кальмара дірки, якщо є, покладіть на дно шматочок капустяного листа, щоб він закрив отвір.
- Тушку кальмара до половини наповнюємо заливкою, а потім акуратно маємо в довжину крабові палички, скільки увійде, тушка кальмара повинна бути добре і щільно набита начинкою з заливкою доверху. Відправляємо фаршировані тушки кальмарів прямо в стаканах в холодильник мінімум на годину.
- Готову закуску з кальмара дістаємо з холодильника. Виймаємо тушку зі склянки. Акуратно зрізаємо верх кальмара, через який ми фарширували кальмара, щоб надати йому стійкість.
- З вузького краю тушки робимо невеликий розріз і вставляємо трикутник червоного кольору, вирізаний з болгарського перцю, імітуючи полум’я свічки.
- Можна ефектно подати закуску, а потім нарізати її на порційні колечка.
- Закуска з кальмара «Свічка» – дуже смачна страва, легке, ніжне за рахунок майонезного суфле, гостре, завдяки морській капусті, і дуже красиве в розрізі.
- Така закуска однозначно прикрасить ваш святковий стіл.
Брускети з маринованим кальмаром
Складові:
- Маринований кальмар – 15 г
- Батон білий – 2 скибочки
- Яйця – 1 шт.
- Зелена цибуля – 3 пір’їнки
- Яблуко – 1/2 шт.
- Кріп свіжий – 2 гілочки
- Сир Фета – 2 шматочки
- Рослинна олія – 5 г
- Італійські трави – пучку
- Сіль за смаком
Спосіб приготування:
- Побалуємо себе або близьких друзів незвичайними бутербродами.
- За основу беремо маринованого кальмара.
- Напередодні відварюємо морепродукт, ріжемо смужками, заливаємо сумішшю з масла і соку лимона, додаємо улюблені спеції, смужки паприки, маслини, оливки.
- Батон обсмажуємо в маслі, яке прогреваем з пучкою італійських трав, вже на цьому етапі на кухні стоїть приголомшливий запах. Забуваємо про майонез, вершкове масло, змащуємо грінки сиром Фета, його трохи кислуватий смак – дуже до речі.
- Завершальний акорд нашого бутерброда – яйце, жовток якого стікає по стінках грінок і виступає майже як соус.
- Загалом, готуємо всі необхідні інгредієнти для нашого бутерброда з маринованим кальмаром і яйцем
- Беремо чистий пакет, опускаємо його в склянку, стінки пакета злегка промаслюється, вбиваємо одне велике яйце. Затягуємо пакет вузликом, відправляємо в киплячу воду на три хвилини.
- Тим часом масло прогреваем з італійськими травами, смажимо шматочки батона до рум’яного стану.
- Кожну грінку щедро змащуємо сиром.
- Укладаємо тонкі пластини кисло-солодкого яблука.
- Поверх яблука розкладаємо шматочки маринованого кальмара з оливками, маслинами і паприкою.
- Притрушуємо грінку порубаної свіжою зеленню кропу і нарізаними кільцями соковитого зеленого лука.
- З’єднуємо грінки, поставивши одну на іншу, зверху кладемо яйце, робимо невеликий надріз, щоб витік жовток.
- Бутерброд з маринованим кальмаром і яйцем готовий.
Закуска з кальмарів з брокколі по-китайськи
Закуска з кальмарів з брокколі по-китайськи – для любителів кальмарів і швидкої кухні. Надзвичайно ніжний смак і аромат кальмарів абсолютно позбавлений яскраво вираженого рибного смаку і швидше нагадує смак м’яса омарів.
Складові:
- Очішенние кальмари – 400-500 г
- Брокколі – 1 качанчик близько 200 г (розібрати на суцвіття)
- Часник – 1 великий зубчик (роздавлений)
- Перчики чилі 2-3 шт. (У мене було 2 шт. – дуже гостро)
- Бальзамічний оцет – 1 ч.л.
- Кунжутне масло для смаження
- Вода – 3 ст.л.
Загущувач:
- крохмаль кукурудзяний – 0,5 ст.л
- вода – 1,5 ст.л.
соус:
- Устричний соус – 1 ст.л.
- Соєвий соус – 1 ст.л.
- Саке – 2 ст.л. (Я взяла сухе біле вино
Спосіб приготування:
- Кальмари надрізати сіточкою (я проводжу лінії навхрест гострим скальпелем злегка), порізати на шматочки по 4 см. І відварити в підсоленій воді на протязі. 1-2 хв.
- У тій же воді відварити брокколі 2 хв, відразу обдати крижаною водою, щоб колір зберегти.
- У сковороді розігріти кунжутну олію, обсмажити часник і чилі (на несильному вогні, щоб не підгорів часник)
- Додати кальмари і брокколі, обсмажити помішуючи на середньому вогні 2 хвилини, додати соус і перемішати, зменшити вогонь і тонкою цівкою додати загущувач, швидко перемішуючи. Зняти з вогню.
Закуска з кальмарами
Серед всіх морепродуктів, використовуваних в кулінарії, особливо виділяється кальмар. Його м’ясо має слабо виражений смак, тому вам не складе труднощів при певній обробці і додаванні спецій досягти смаку, який сподобається саме вам.
Складові:
- 1 кг. тушки кальмарів
- 7 зубчиків. часник
- 1 шт. Імбир (корінь)
Спосіб приготування:
- Очистіть корінь імбиру від шкірки і поріжте великими кубиками. Існує два види імбиру – білий і чорний. Перший користується більшою популярністю в європейській кухні, смак у нього більш приглушений, менш гіркий і гострий. Читайте ще: Закуска з моркви: покроковий рецепт з фото.
- Чорний рідко можна зустріти в традиційних стравах індійської, китайської та японської кухні. Незалежно від сорту, корінь цієї рослини має неповторний смак, тому його часто використовують в приготуванні гострих закусок і маринадів.
- Розчленувати тушку кальмара. Для закуски знадобляться тіло і щупальця. Готувати кальмара можна як в свіжому, так і в замороженому вигляді. У супермаркетах найчастіше морські продукти продаються замороженими, тому звертайте увагу на те, щоб тушки були цільними і не злиплими.
- Ретельно промийте кальмарів і поріжте їх кільцями товщиною 1-1.5 мм.
- Помістіть нарізані кальмари в тарілку і додайте до них подрібнений імбирний корінь.
- Часник, як і імбир, поріжте великими кубиками і помістіть в ємність з кальмарами. Додайте столову ложку соняшникової олії і перемішайте всі інгредієнти. Дайте настоятися кальмарам протягом деякого часу, щоб їх просяк сік імбиру і часнику.
- На розігріту сковороду викладіть всі інгредієнти і почніть обсмажувати.
- Кільця кальмарів повинна злегка підрум’янитися. Подавати закуску можна з обсмаженою часником і імбиром, а можна вийняти ці інгредієнти.
- Закуска з кальмарами такого способу приготування повинна сподобатися всім любителям морепродуктів, яким набридли мариновані або сушені кальмарами. У обжаренном вигляді вони набагато м’якше і смачніше. М’ясо кальмарів практично не має смаку, але використовуючи прянощі – імбир і часник, закуска вийде неймовірно смачною і соковитою.
- Кальмари можуть бути різних розмірів – як мініатюрні рачки або розміром з велику морську рибу. Враховуйте це і для закуски вибирайте невеликі тушки кальмара, а великі кільця відмінно підійдуть для фарширування. Подавайте цю закуску до пива або до першої страви, і ваші старання оцінять шанувальники.