Червона риба кижуч корисна і дуже популярна в ресторанах. Особливою популярністю користуються страви типу запеченого кіжуча в духовці. Присутній кижуч в вишуканих салатах, цю рибу смажать на сковороді в паніровці і подають в основному з овочами.
Риба підходить для засолювання, маринування і копчення. Цінителі смачної їжі помітили, що шашлик з кіжуча нічим не поступається шашлику з м’яса, а стейки цієї риби можуть прекрасно конкурувати з іншими м’ясними стравами. М’ясо цієї риби червоне, воно відрізняється, наприклад, від горбуші кращими смаковими якостями, ніжністю і соковитістю, приємним ароматом і відсутністю великої кількості кісток.
Зараз походи по ресторанах може дозволити собі не кожен. До того ж завжди так було і так буде, що рибні страви, приготовані в домашніх умовах дивовижно смачні, і неодмінно стануть відмінним доповненням до святкового столу. Одним з цих рибних страв є запечений кижуч в духовці зі свіжою зеленню. М’ясо цієї риби виходить ніжним і м’яким.
Хочу запропонувати вашій увазі найпростіший, але незрівнянно-смачний рецепт приготування кіжуча в фользі в духовці. Цей рецепт не залишить нікого байдужим.
Рибка хоч і не зовсім доступна за ціною, але все ж іноді потрібно себе і своїх улюблених домашніх побалувати чудовим блюдом.
Отже, приступаємо до приготування запеченого кіжуча.
Кижуч в духовці, інгредієнти:
- Тушка свіжого кіжуча – близько 2 кг
- Майонез з лимонним соком – кілька ложок
- По пучку петрушки, кропу і зеленої цибулі
- Сіль і чорний мелений перець – за смаком
- Фольга для запікання
Кижуч в фользі в духовці – покрокове приготування
Очистимо від луски рибу, відріжемо спеціальними ножицями плавники (коли я купувала рибу, вона вже була без голови і нутрощів) і добре промиємо.
Потім паперовим рушником промокніть всю зайву вологу і поріжемо рибу на шматочки – точніше, надрежем: ріжемо тільки м’ясо навколо, не чіпаючи хребет. Вийде, що шматочки м’яса будуть триматися на хребті.
Це робиться для того, щоб готову рибу було легко розділити на шматочки, зберігаючи при цьому гарний акуратний зовнішній вигляд. Залишиться тільки гострим ножем розрізати хребет.
У посуді перемішати гість солі з перцем.
Гарненько натріть цією сумішшю рибу, в розрізах і всередині теж не забудемо.
Потім беремо фольгу і складаємо в два листа такої довжини, щоб риба помістилася. Викладаємо рибу на фольгу.
Відразу ж на фользі (це дозволить зберегти більше чисту робочу поверхню або посуд) намажемо майонезом з обох сторін, розрізи і всередині.
Останньою справою помиємо зелень, стряхнём, щоб не було зайвих крапель води і пучками закладаємо її всередину риби.
Загортаємо щільно кіжуча із зеленню в фольгу і укладаємо на деко.
Відправляємо в розігріту духовку на 30 хвилин, але час приготування риби залежить від властивостей духовки і ступеня її нагрівання. Як відомо, будь-яка риба готується швидко, це правило відноситься і до запеченого Кижуча.
Ну ось кижуч в духовці готовий.
Дуже соковита, м’яка риба. А зелень … аромат неймовірний. Жодна людина не залишиться байдужим від досить простого, але дуже смачного блюда запеченого кіжуча в фользі в духовці.
Смачного!!!
Автор рецепта: Ленка