Якщо запекти курку в компанії з гречкою, яблуками і білим вином, вийде розкішне блюдо для дорогих гостей. Це друга страва можна також віднести до розряду корисних, низькокалорійних і дієтичних.
Курка, запечена в духовці, завжди асоціюється зі святами, прохолодною погодою і приходом гостей. Тому що для всіх цих випадків вона підходить якнайкраще!
Швидке блюдо, яке не вимагає додаткових довгих приготувань, виходить незалежно від навичок і гарантовано радує смаком. Курка по цьому рецепту пікантна з фруктовими нотками і яблучним ароматом. Але ні, вона не солодка, як запечена курка з фруктами, вона саме пікантна, а гречка виступає прекрасним, вже готовим гарніром, який просочився соком курки.
Хороший варіант для святкового столу, або для звичайного вечора, який може стати святковим.
Складові:
- 1,5-2 кг курки
- 200 г гречки
- 3-4 яблука
- 100 г сухого білого вина
- сіль
- спеції
- оцет.
приготування:
- Курку промиваємо під водою, видаляємо залишки пір’я і мачає паперовим рушником.
- Збризгуємо оцтом, солимо, посипаємо спеціями і залишаємо на 2-3 години (це в ідеалі, якщо часу у вас менше, вистачить і одне години).
- Готуємо яблука – нарізаємо кружечками і дольками. Кільця яблук укладаємо на дно дека, на них ми будемо класти курку, і вони будуть охороняти від пригорання.
- Варимо гречку – на 200 грам крупи беремо 300 грам води. Крупу промиваємо, заливаємо холодною водою і варимо до напівготовності. Приступаємо до збірки курки – викладаємо на деко поверх яблук і заповнюємо гречкою внутрішню порожнину курки. Кладемо кілька ложок гречки, солимо, додаємо спеції і кілька часточок яблук, і так повторюємо, поки не наповнимо всю курку. Скористаємося зубочистками і з їх допомогою «застебни» курку.
- Гомілки обмотуємо фольгою, щоб не розпадалися в процесі приготування.
- Гречану кашу, яка залишилася, викладаємо навколо курки, а зверху кладемо часточки яблук.
- Розігріваємо духовку до 200 градусів, накриваємо деко фольгою і ставимо в духовку.
- Через 1 годину вливаємо на деко 100 грам вина, накриваємо фольгою і запікаємо курку до готовності, ще приблизно 30 хвилин.
- Подаємо гарячої. Смачного!
Поради:
- Вибираючи курку, зверніть увагу на вагу і вміст жиру. Краще вибрати тушку від 2 кг з видимими шматочками жиру. У процесі приготування цей жир добре оживляти гречану кашу.
- Замість гречки для приготування подібного страви можна використовувати рис, як тут.
Автор: Ілона Мошківський