500 рецептів
Складні рецепти

Запечена риба форель в лаваші – ішхан по вірменської рецептурою

by admin 4 Грудня, 2018 No Comments

Щоб запечена форель вийшла соковита і ніжна, загорніть її в лаваш, не забувши додати шматочок масла, зелень кропу, ріпчаста цибуля і лимон.

Ишхан в лаваші – це рибна страва з вірменської кухні. Відповідно до багатовікової кулінарною традицією, цю рибу запікають з додаванням кропу, лимона, цибулі та олії, тому воно володіє складною смако-ароматичної палітрою. Ишхан або севанская форель є популярним делікатесом. Страви з неї є обов’язковими в меню будь-якого вірменського ресторану.

Як і багато страв вірменської національної кухні, рецепт форелі в лаваші має кілька інтерпретацій. Його можна смажити на вугіллі, запікати у фользі. В даному рецепті риба запікається в духовці. Завдяки поєднанню кількох ароматів і смаків, страва виходить незвичайно смачним.

Ишхан в лаваші

Складові:

forel-v-lavashe-01

  • ішхан або річкова форель – 1 шт.
  • лаваш – 2 листи
  • ріпчаста цибуля – 1 головка
  • лимон – 1/2 шт.
  • кріп – 1 пучок
  • вершкове масло – 80 г
  • сіль – 1 ст.л.
  • чорний перець, коріандр, інші спеції – за смаком.

Спосіб приготування

  1. forel-v-lavashe-02Свіжу рибу необхідно ретельно промити під проточною водою. З її поверхні потрібно повністю видалити річкову слиз. Потім очистити від лусочок, випатрати, видалити зябра, зрізати спинний і черевної плавники.
  2. forel-v-lavashe-03Відрізати у форелі голову, а тушку поділити на 4 шматки. У Ішхані дуже мало кісток, тому філе можна не відокремлювати. Рибу слід гарненько натерти сіллю.
  3. forel-v-lavashe-04Лимон, не очищаючи від шкірки, нарізати півколами. Ріпчасту цибулю очистити від лушпиння. Його також слід порізати у вигляді півкругів. Кріп необхідно промити, оттряхнуть від води і подрібнити.
  4. forel-v-lavashe-05Кожен лист лаваша розділити на 2 частини: по одному на кожен шматок риби. Викласти на лаваш суміш із зелені, лимона і цибулі.
  5. forel-v-lavashe-06Зверху покласти порційний шматочок ішхан. Вкласти в черевну порожнину і покласти зверху лимон, цибуля та кріп.
  6. forel-v-lavashe-07Покласти поруч з рибою невеликий шматочок масла (по 10 г). Загорнути все в лаваш.
  7. Ємність для запікання змастити половиною масла, що залишилося. Укласти в неї підготовлений ішхан в лаваші. Зверху змастити лаваш розтопленим маслом. Запікати рибу слід при температурі в 160 градусів протягом 30 хвилин. Запікаємо червону рибу в лаваші з лимоном і цибулею

Господині на замітку:

  • Ишхан в лаваші можна подавати як окрему страву або доповнити омлетом з тархуном, рисом. До цього вишуканого блюда як гарнір рекомендую подати овочевий салат.
  • При подачі на стіл форель можна прикрасити свіжим тархуном, зернами граната, полити кисло-солодким соусом наршараб.
  • Це цікаво:
  • У перекладі з вірменського ішхан означає князь, владика. Це найбільша форель, яка зустрічається на території всього колишнього Радянського Союзу. Ишхан є ендемічним видом Вірменії, проте він був штучно переселений в киргизький озеро Іссик-Куль, де успішно прижився.

Ишхан в лаваші Автор: Гаяне.

Інші рецепти:

Вимочування і замочування продуктів - знайомимося з термінами

Смузі з ківі і банана

Запечена цибулю в духовці - рецепт для прикраси столу

Салат з виноградом і червонокачанної капустою Парижель - рецепт з фото

  • Previous Заварний крем на молоці – рецепт на 1 літр6 років ago
  • Next Запечена цибулю в духовці – рецепт для прикраси столу6 років ago

Категорії

  • Випічка
  • Десерти
  • Закуски
  • Консервація
  • Кухонне приладдя
  • М'ясні рецепти
  • Напої
  • Перші страви
  • Популярні рецепти салатів
  • Рецепти з морепродуктів
  • Рецепти з овочів
  • Рецепти здоров'я
  • Рецепти читачів
  • Різне
  • Салати
  • Складні рецепти
  • Страви з курки