Абрикосове варення – улюблена начинка для здобної випічки. Особливо смачно, коли пиріжки «з пилу, з жару», а варення – гаряче. Щоб начинка не прорывала тонке тісто з шиплячими бризками, перед випічкою варення змішують з двома столовими ложками борошна. Тоді абрикосова начинка стане «слухняною» і залишиться усередині конструкції. Абрикосове варення з ядерцями, рецепт якого ми сьогодні вам пропонуємо, – особливий делікатес, і користь такої страви – безсумнівна. Абрикоси ховають у кісточках самі корисні речовини, сушені ядерця рівноцінні волоським горіхам, а смак – більш пікантний і «мигдальний».
Як зварити абрикосове варення з ядерцями? – Інгредієнти:
- абрикоси з кісточками – 1,2 кг
- цукор – 1 кг
- ядра абрикосових кісточок – 70 г
Абрикосове варення з ядерцями рецепт:
З диких дрібних придорожніх плодів можна приготувати варення, але воно не буде таким ароматним і «благородним», як заготовки на зиму з великих садових абрикосів. Про ядерцях потрібно подбати заздалегідь: кісточки миють і сушать на сонці. Зазвичай трьох-чотирьох спекотних днів вистачає, щоб ядерця стали придатні для подальшого використання.
Абрикоси миють, зрізують проблемні місця, зіпсовані плоди викидають.
Кісточки розбивають так, щоб ядерця залишилися цілими. Кісточки диких абрикосів можна використовувати для варення, вони будуть гірчити.
Абрикоси поділяють на половинки, виймають кісточки. Ці кісточки відправляють сушитися, щоб їх можна було використовувати для інших кулінарних витівок.
Абрикоси перемелюють заглибним блендером. Це плоди з водянистою м’якоттю, тому додавати воду в варення не потрібно.
Мелені абрикоси змішують з цукром.
Отже, як зварити абрикосове варення з ядерцями? У каструлю з пюре кидають сушені ядра. Посуд ставлять на вогонь, час кипіння – 30 хвилин. Вогонь повинен бути спочатку середнім, а ближче до фіналу – повільним. Утворилася пінку знімають дерев’яною ложкою.
Після 30 хвилин кипіння варення з абрикосів збереже свій первісний яскраво-оранжевий колір, густина буде середньою. Якщо кип’ятити варення довше, воно стане дуже густим і значно потемніє.
Гаряче абрикосове варення з ядерцями наливають в сухі стерилізовані банки. Стараються, щоб кісточки були рівномірно розподілені. При розфасовці будь-якого варення рекомендується користуватися тільки дерев’яними ложками. Банки закочують, охолоджують, відносять в прохолодне приміщення.
Варення з абрикосів з ядерцями на зиму готово!
Таке варення може зберігатися півтора року.
Смачного!