Серед безлічі способів приготування пасти/макаронних виробів виділимо повністю ручний — без машин для замісу, розкочування і нарізки. Досить пружне тісто на жовтках зажадає фізичних сил, терпіння, часу, але смак, щільність, текстура «аль денте» порадують і в супах, і в гарнірі.
Як зробити макарони в домашніх умовах – Інгредієнти:
- пшеничне борошно – 180 г
- оливкова олія – 30 мл
- яйця (тільки жовтки) – 4 шт.
- сіль – 3 г
Як зробити макарони в домашніх умовах – Покроковий рецепт з фото:
Просіваємо всю норму пшеничного борошна, додаємо сіль — перемішуємо.
Для тесту на жовтках білки не потрібні, відокремлюємо їх і залишаємо іншим рецептом. Відзначимо, для 180 г борошна необхідно використовувати великі яйця (відповідно — з великими жовтками) або замість чотирьох жовтків взяти п’ять. Рекомендуємо діяти по ходу замісу і при сухій, занадто розсипчастою структурою збільшувати дозування яєць/жовтків.
Вливаємо оливкову або іншу рослинну рафіновану олію — енергійно збиваємо до шовковистою консистенції.
Переливаємо жовтково-масляний складу до борошна.
Спочатку перетираємо пальцями або розмішуємо виделкою до появи різнокаліберних фрагментів.
Потім, докладаючи зусилля, стискаємо, трамбуем і збираємо пластівці в грудку. Переносимо на стільницю і приступаємо до активного замісу — продовжуємо роботу приблизно 15 хвилин, досягаємо еластичності. Якщо пекарських навичок не надто багато, влийте пару столових ложок окропу за принципом заварного тіста — фактура швидко стане м’якою, більш податливою.
Скачуємо кулю, загортаємо плівкою і даємо тісту відпочити півгодини.
Ділимо колобок на дві-чотири частини і кожну розкачуємо на посипаній борошном поверхні максимально тонко — товщина пласта для домашньої локшини повинна досягати близько 1 мм.
Звертаємо щільно рулоном, розрізаємо локшиною бажаної ширини.
В одній з коржів вирізаємо кола, стягаємо до центру складками і щільно притискаємо пальцями — формуємо «метелики»-фарфалле або макарони-бантики. Обрізки рубаємо дрібно-дрібно, майже в крихту, яка хороша для бульйонів, легких супів і юшок.
Розкладаємо домашні макарони на просторому деку, просушуємо, швидше — біля джерела тепла.
Макарони, зроблені в домашніх умовах за цим рецептом, відразу ж готові для варіння. Дрібним потрібно 2 хвилини, тонкої локшини — близько 3-4 хвилин і фарфалле — 4-5 хвилин.
Просушені макаронні вироби домашнього приготування зберігаємо у сухому місці, упакувавши в паперові пакети, мішки з натуральної тканини або харчові контейнери.
Смачного!