Дивовижний і корисний овоч баклажан відмінно поєднується з багатьма продуктами і може бути зовсім не таким «нудним», як здається на перший погляд. Спробуємо довести, що з нього можна приготувати яскраву, цікаву, смачну і вітамінну закуску, яка підійде для святкового та повсякденного меню. Пропонуємо вашій увазі оригінальне блюдо – овочеві човники з баклажанів, запечені в духовці. Баклажан, помідор, часник, зелень петрушки … а в підсумку, звичні овочі перетворюються в красиве і апетитне ласощі з репертуару вірменської кухні – Сторац-бадрожан. А яке яскраве, згодні ?! А ще й корисне і низькокалорійне – фігури не зіпсує! Тому обов’язково готуємо і пробуємо!
Складові:
- баклажан середнього розміру – 1 штука (близько 200 г)
- помідор середнього розміру – 1 штука (близько 60 г)
- часник – 2 зубчики
- зелень петрушки – ¼ пучка
- червоний гіркий перець – за смаком
- чорний мелений перець – за смаком
- сіль за смаком
- топлене масло – 1 ст. л.
- рослинне масло (для смаження) – 3 ст. л.
приготування
- Баклажан добре помити, обсушити і розрізати уздовж навпіл.
- За допомогою ложки видалити з баклажана м’якоть з насінням. Вийдуть човники з баклажанів.
- М’якоть баклажана дрібно подрібнити за допомогою ножа або блендера.
- Часник почистити, помити і дрібно порубати ножем або подрібнити за допомогою преса.
- Зелень петрушки помити, обсушити кухонним рушником, дрібно порізати.
- Подрібнену м’якоть баклажана з’єднати з ½ частиною дрібно посіченою часнику і ½ частиною дрібно порізаної зелені петрушки, приправити за смаком червоним гірким і чорним перцем, посолити, добре перемішати.
- На середньому вогні розтопити на сковороді топлене масло, на якому протягом 2-х хвилин обсмажити масу з баклажанів.
- Обсмаженої на топленому маслі масою з баклажанів нафарширувати половинки – «човники».
- Помідори помити, обсушити, нарізати кружальцями.
- Нарізані кружальцями помідори укласти одним шаром на заповнені човники з баклажанів.
- У форму для запікання налити рослинне масло і укласти нафаршировані човники з баклажанів.
- Запікати в розігрітій до 200 градусів духовці близько 30 хвилин, поки м’якоть овочів не стане м’якою.
- Готову страву вийняти з духовки і посипати дрібно посічений часником, подрібненою зеленню петрушки. Запечені в духовці баклажани-човники готові. До столу їх можна подати в теплому або охолодженому вигляді; вони відмінно поєднуються з м’ясним гарніром, зі спагеті або з картоплею.
Господині на замітку:
- Баклажани для страви краще вибирати молоді.
- Готові баклажани-човники можна зверху посипати тертим сиром.
- Якщо любите різноманітність, можете доповнити начинку човників іншими інгредієнтами: подрібненими вареними грибами, шматочками шинки, твердого сиру. Буде дуже смачно, якщо додати в начинку нарізану цибулю і терту моркву, попередньо обсмажені на рослинному маслі.