Смачний і корисний домашній сир з молока і кефіру готується досить довго, але результат того вартий.
Раніше я вважала, що сир – продукт виключно магазинний. Зрідка мені доводилося куштувати справжній домашній з села – це було неймовірно смачно! Але я ніколи не думала, що подібний можна зробити в умовах сучасної квартири, поки подруга-педіатр не поділили замечательнейшим рецептом приготування саморобного сиру.
Приготований таким способом сирок ідеально підходить для дітей. У нього дуже ніжна консистенція, тонкий смак без зайвої кислинки. Жирність у цього продукту теж ідеальна, так як молоко ви вибираєте самі. До речі, з 2 літрів молока виходить трохи більше 350 г добре віджатого сиру.
Складові:
- молоко (жирність 3,2%) – 2 л.
- кефір – 220-250 мл.
Як приготувати:
Я використовую для приготування сиру кефір власного виробництва, який заквашує за допомогою молочного грибка. Детальніше тут я писала про кефір з молочного гриба. Але і свіжий магазинний кефір теж підійде. Молоко закип’ятити, остудити до кімнатної температури. Влийте в нього кефір і прикривши нещільно кришкою, залиште на плиті або столі.
Молоко повинно прокиснути за 10-12 годин. Якщо поставите заквашуватися ввечері, то до ранку воно точно буде готово. Утворюється щільний величезний потік.
Настає найвідповідальніший момент. Якість сиру безпосередньо залежить від температури, при якій він створаживается. Температура повинна бути нижче 95градусов. Багато нехтують цим правилом, і сир у них виходить жорстким і дрібнозернистим. Тому перед тим як зварити заквашене молоко, знайдіть підходящу каструлю для водяній лазні. Дочекайтеся, коли вода в нижній каструлі закипить, і зменшіть вогонь до самого мінімального.
Приблизно через годину томління згусток почне трохи відставати від стінок каструлі.
Через 1,5 години почне утворюватися єдиний сирний кому, сироватки побільшає.
Через 2 години згусток стане важким і опуститься на дно каструлі.
Тепер можна сир обережно перешкодити.
Потримайте сир на плиті ще півгодини, щоб в ньому сформувалися окремі грудочки.
Процідіть сир через сито. Сироватку не викидайте, на ній можна замісити відмінне млинцеве тісто або зробити окрошку.
Якщо ви зробили все строго за рецептом, то сир вийшов грубозернистим, в міру вологим і зовсім не кислим.
- Зі сметаною або варенням такий сир є прекрасним повноцінним сніданком. Крім того він відмінно підходить для приготування різних страв.