Калина — це найнеобхідніша ягода в період простудних захворювань, вона допомагає майже при всіх недугах. До перших заморозків вживати цю ягоду практично неможливо, але після морозів її гіркоту притупляється, і вона стає солодкою. Якщо ви бажаєте запастися вітамінами на зиму, але при цьому немає часу створювати джеми, сиропи, соки і так далі, можна просто перетерти калину з цукром, не вдаючись до теплової обробки, і зберегти до холодів. З такої суміші можна створювати гарячий калиновий чай, спиртні настоянки або просто вживати як самостійне блюдо.
Для того щоб зробити калину з цукром на зиму знадобиться:
- калина – 500 г
- цукор – пісок- 500 г
Калина протерта з цукром – рецепт:
Ягоди калини від’єднати від гілочок, відсіваючи явно зіпсовані і м’яті плоди, добре вимити і перекинути на друшляк, залишити на п’ять хвилин в такому стані, щоб стекла зайва рідина.
Перекинути ягоди в глибоку ємність, трохи пом’яти толкучка, для того щоб вона пустила рідина. При цьому сильно не натискати на неї, так як калина дуже бризкає соком. Не варто від’єднувати кісточки від ягід, так ви втратите корисний сік, дрібні кісточки не завадять використовувати калину.
Рясно засипати перетерту калину більшою половиною підготовленого цукрового піску, повністю охопивши всю ягоду.
Відставити ємність на 25 хвилин, за цей час ягідна маса з’єднається з цукром і виділить достатню кількість соку. На цьому калина, протерта з цукром, готова. Якщо ви хочете отримати джем з калини, тоді її необхідно уварювати на конфорці певний час, а для створення соку потрібно скористатися дрібним ситом відділення для кісточок і шкірки.
Незважаючи на те, що калина буде зберігатися в холодильнику, а не в коморі, банки для зберігання все ж краще простерилізувати, щоб уникнути появи бактерій. Калину, протерту з цукром, на зиму треба розфасувати по банках, залишаючи порожнє місце біля горлечка. Далі покрити цукром, який залишали, щільно затягнути кришками і завантажити на полицю холодильника.
При тривалому зберіганні може відокремитися більше соку, який опуститься вниз банки, але на якість продукту це не впливає. Калина, протерта з цукром, по цьому рецепту вважається кращим способом заготівлі на зиму, оскільки він дозволяє зберегти в ягоді максимальну кількість вітамінів.
Смачного!