Суха мелена приправа на основі кореня петрушки, моркви, цибулі, зелені і цедри лимона покликана не тільки поліпшити смак рибного страви, а й збагатити його аромат. Спосіб приготування рибної приправи відрізняється простотою і невеликими тимчасовими витратами.
Риба – це продукт, який користується популярністю не тільки у тих, хто любить смачно поїсти, але ще і у тих, хто дотримується дієти або дотримується здорового способу харчування. Її рекомендують навіть маленьким діткам! І все б було прекрасно, якби не одне «але» – неприємний специфічний запах риби: морський або річковий, здатний відбити будь-яке бажання її готувати і дегустувати. Саме для того, щоб від нього позбутися, ми і набуваємо всілякі сухі приправи для риби. Вони коштують грошей, але їх склад іноді залишає бажати кращого.
Але є спосіб приготувати приправу до риби в домашніх умовах з підручних продуктів, так чому ж їм не скористатися, якщо всі необхідні інгредієнти коштують недорого ?!
Складові:
- лимон – 1
- морква – 1 шт.
- корінь петрушки – 1 шт.
- цибуля – 1 шт.
- зелень селери – 1 пучок
- сіль – 1 ст. л.
Спосіб приготування
Очистіть овочі від шкірки і промийте їх у воді.
Лимон обшпарте окропом і зріжте з нього шкірку, намагаючись не підрізати разом з білою прошарком – вона дуже гірчить.
Морква і корінь петрушки натріть на крупній тертці. Для приправи найкраще вибирати не соковиті сорти моркви, щоб вона швидше просушувати. Лимонну шкірку наріжте брусочками.
На пергаментному папері розмістіть натерті моркву, петрушку і лимонну нарізку. Перемістіть папір на деко і поставте його в духовку на 1 годину при 100 градусах С. Обов’язково залишіть дверцята духовки напіввідкритій і не забудьте через 30 хвилин злегка перешкодити інгредієнти на деку. Якщо у вас сучасна духовка з конвекцією, то дверцята відкривати не треба, там все продумано для сушки.
Висушені продукти дуже втрачають в масі. Зніміть аркуш паперу з дека.
Наріжте цибулю дрібними кубиками, і подрібніть зелень селери. Викладіть на папір і помістіть на деко. Сушіть таку ж кількість часу, дотримуючись таких же рекомендацій.
Зелень сохне швидше, тому вона буде готова через 30 хвилин, але обов’язково дайте висохнути і лушпиння нарізці, щоб ваша приправа була повністю сухий.
Помістіть в ємність кухонного комбайна спочатку висушені овочі і цедру лимона.
Потім додайте сушений селера і цибулю.
Всипте сіль і подрібніть все вміст в порошок.
Які гранули вам більше подобаються – стільки і подрібнюйте. Для юшки приправу можна залишити великого розміру. Для фарширування і запікання – трохи дрібніше.
- Висипати отриману спецію на аркуш паперу – від неї виходить неймовірний аромат селери і лимона.
- Помістіть спецію в баночку і діставайте у міру потреби.
Господині на замітку:
- Додатковими інгредієнтами меленої приправи до риби можуть стати сушений в мікрохвильовці кріп і базилік.