Пропоную рецепт чудового святкового страви з цілої червоної риби, запеченої у фользі. Блюдо готується без застосування жирів, за рахунок чого виходить низькокалорійним, але при цьому дуже ситним. А класичне поєднання риби і лимонного соку нікого не залишить байдужим.
Складові:
- форель – близько 1 – 1,5 кг
- лимон – 1 штука
- сіль, перець – за смаком
- суміш приправ
- листя салату – 4-5 штук
- петрушка і кріп – по ½ пучка
- широка фольга для запікання – 40-50 см.
приготування:
- Для запікання краще всього використовувати підготовлений шматок риби – середню її частина, тобто без голови і хвостовій частині, які чудово підійдуть для варіння юшки. Отже, якщо у вас цільна тушка червоної риби, то її необхідно підготувати – помити, почистити від луски, відрізати голову і хвіст, видалити плавники. Після цього ще раз ретельно промити. Потім рибу посолити, поперчити і обсипати сумішшю приправ. Не забудьте про внутрішню частину черевця.
- Лимон помити і нарізати на тонкі скибочки.
- На тушці форелі гострим ножем зробити діагональні надрізи і вставити в них часточки лимона. Вони не тільки прикрашатимуть тушку риби, але і допоможуть вам легко нарізати її на порційні шматочки, коли вона приготується.
- У черевце також покласти лимонні пластинки, так вони дадуть сік і просочать рибу зсередини.
- Розгорнути фольгу і відрізати шматок необхідної довжини. Блискуча сторона фольги повинна бути звернена до вас, а матова виявитися на поверхні столу. Перекласти підготовлену форель на фольгу і щільно загорнути. Для цього спочатку загорнути верхню і нижню частини фольги, а потім бічні. Таким чином, жодна крапля утворився соку НЕ витече на деко, і риба вийде соковитою.
- Викласти загорнуту форель на деко і поставити в духовку на 50-60 хвилин при температурі 200 градусів С. Якщо розмір і вага вашої риби відрізняється від запропонованого в даному рецепті, подивіться статтю про час запікання риби в духовці.
- Коли червона риба приготується, витягнути її з духовки розгорнути і перекласти на тарілку сервіровки або блюдо, попередньо вистелену листям салату, додатково викласти навколо зелень петрушки і кропу.
- Запечену форель можна подати на стіл на великому блюді або відразу нарізати на порційні шматочки і розкласти по тарілках разом з гарніром. Запечена червона риба може стати прекрасним блюдом на будь-яке свято, але при цьому її приготування не займе у вас багато часу.
Господині на замітку:
- Для приготування подібного страви можна використовувати також тушки лосося, скумбрію.