Багато любителів кетчупів навіть не замислюються, що приготувати цей соус в домашніх умовах не складе труднощів – потрібно лише трохи терпіння і хороші червоні і дуже стиглі томати! До того ж домашній кетчуп можна заготовлювати на зиму, насолоджуючись його яскравим смаком в холодну пору року.
Витративши трохи вільного часу, ви переконаєтеся, що приготований в домашніх умовах кетчуп нітрохи не гірше магазинних, і навіть краще, тому що не містить консервантів, підсилювачів смаку та іншої хімії, але при цьому складається з натуральних продуктів хорошої якості!
Існує безліч рецептів приготування кетчупу своїми руками: кетчуп Анкл Бенс, рецепт на зиму.
Пропонуємо Вам майстер-клас приготування кетчупу з томатного соку в домашніх умовах, до складу якого входять крім томатів ще кілька інгредієнтів – солодкий перець і пахучі прянощі. Кетчуп за цим рецептом виходить густий і ніжний.
Кількість спецій і приправ для кетчупу може змінюватися по вашим смаковим уподобанням. Любителі гострої їжі можуть додати гострого перцю – свіжого або перемеленого сушеного. Якщо додати при вживанні в кетчуп мелконарезанную зелень і часник, то вийде чудовий соус для м’ясних страв або піци.
Інгредієнти для домашнього кетчупу:
- помідори – 5 кг
- солодкий червоний перець – 2 кг
- морква – 1 кг
- цибуля – 1 кг
- цукор – 4 ст. л.
- імбир – 3 ст.л.
- насіння коріандру – 1 ст. л.
- насіння селери – 1 ст.л.
- сіль – 1 ч.л.
- оцет – за смаком
Щоб у кетчупу вийшов відмінний смак, слід купувати тільки свіжі овочі і коренеплоди хорошої якості.
Приготування кетчупу в домашніх умовах на зиму
Для початку необхідно підготувати продукти:
- Помідори для кетчупу необхідно промити і опустити на кілька секунд в киплячу воду, після чого вийняти і очистити шкірку, яка після цієї процедури з легкістю знімається.
- Промиті червоні солодкі перці очистити від плодоніжки і насіння.
- Моркву і цибулю очистити від шкірки і промити.
Помідори, солодкий перець і моркву нарізаємо дрібними кубиками.
Нарізані овочі перекласти в жароміцний посуд варити на середньому вогні близько 30 хвилин до м’якості.
Далі перекласти зварену масу в блендер і гарненько перемолоти на найвищій швидкості. Отриману масу протерти через сито. Щоб залишилося менше відходів, отжатую масу заново подрібнити в блендері і повторно протерти через сито.
На цьому етапі перемолоти в блендері цибулю в однорідну кашку.
А насіння кардамону і селери подрібнити в кавомолці.
Готуємо кетчуп з томатного соку в домашніх умовах
Додати в протерту томатну суміш цибульну кашку і просіяні через сито насіння, мелений імбир, цукор і сіль. Перемішати і варити до бажаної консистенції. За 5 хвилин до готовності додати оцет.
Готовий кетчуп розлити по стерилізованим банками і закупорити кришкою. Укрити банки рушником до охолодження.
Поділіться з друзями рецептом приготування кетчупу в домашніх умовах.
Приємного вам апетиту!